El teixit empresarial català ha celebrat avui el seu dia, el Dia Nacional de l’Empresa, que té lloc cada 27 de juny amb la finalitat de reivindicar la seva tasca: a escala mundial, les empreses produeixen prop del 80% del PIB. Aquest és un dels principals motius pels quals el sector empresarial és considerat com el motor de l’economia, però també "un motor de canvi i de transformació social", segons Mercè Mullor, expresidenta de Respon.cat.
En el marc d’aquesta celebració, les principals organitzacions empresarials de Catalunya s’han reunit a la Casa Llotja de Mar per promoure el Manifest per una Economia amb Propòsit, en un acte impulsat per Respon.cat, l’organisme de referència en responsabilitat social empresarial a Catalunya. També han recolzat el desenvolupament de la iniciativa les principals patronals i entitats empresarials del territori: el Consell de Cambres de Catalunya i la Cambra de Comerç de Barcelona, Pimec, Foment, Cecot, FemCat, l'ASCEF i FEGP, entre d'altres. L’esdeveniment ha suposat una crida al món empresarial, agrupant més de 220 empreses catalanes per avançar en el desenvolupament actiu i orientat al triple impacte: econòmic, social i ambiental.
Les empreses produeixen prop del 80% del PIB mundial
Un propòsit de "triple impacte positiu"
L’essència del manifest resideix en aquest triple impacte, que més enllà de limitar-se a reconèixer el paper social de l’empresa, que tradicionalment ha estat la creació de l’ocupació i la generació de la riquesa, ha adoptat una visió global on la innovació i el desenvolupament de solucions sostenibles passen a jugar un paper clau en el context d’emergència climàtica actual.
“Les principals organitzacions s’han unit a aquest manifest que promou el canvi de paradigma empresarial que defensem”, ha apuntat Mullor, qui ha detallat que l'origen del manifest es troba en “l'obligació de reforçar la posició que l'empresa sí que és un motor de canvi" i en "la necessitat d'aglutinar a tothom, remant cap a un mateix sentit”.
Un compromís per a 2025 amb vistes a 2030
Les empreses que s’hi han adherit, s’han compromès a desenvolupar abans del 2025 un pla d’acció per generar impacte abans del 2030 i, de fet, un 63% d'aquestes ja disposen d’un propòsit empresarial amb impacte, a través de solucions d’economia circular, transició energètica, gestió de la diversitat i igualtat de gènere, entre d’altres, malgrat que “queda camí per recórrer”.
Un 63% de les empreses adherides ja disposen d’un propòsit empresarial amb impacte
Malgrat que el manifest destaca la importància d’”actuar avui”, el president de Respon.cat, Rafel Oncins, ha matisat que “el canvi no es produeix d’un dia per un altre”, però que la jornada d'avui ha servit per "visibilitzar un moviment de fons, basat en valors empresarials de nova generació, en compromisos ferms i en una nova manera de fer empresa”.
Les pimes reivindiquen el seu pes al teixit empresarial
De les firmes adherides a l'escrit, més de la meitat (51%) se situen a la província de Barcelona, el 19% a Girona, el 9% a Lleida i el 3% a Tarragona. Per la seva mida, el 24% són grans empreses, un 38% són petites i un 19% mitjanes, mentre que el 19% restant són microempreses. Entre la cinquantena d'empreses que han signat el manifest durant l'acte destaca la presència del Grup Ametller Origen, Aigües de Barcelona, el Grup Caixa d'Enginyers i Sorigué.
Finalment, l’acte també ha servit per apel·lar la figura de l’empresari que, segons el manifest, ha d’”adoptar uns valors humanistes, contribuint al benestar de les persones i a la sostenibilitat”, a partir dels quals és possible una transformació social que disposi “de nous estils organitzacionals i que abordi els reptes globals comprenent les necessitats del territori”.