• Empresa
  • L'ecosistema únic a Terrassa per unir empresaris i emprenedors

L'ecosistema únic a Terrassa per unir empresaris i emprenedors

La Cambra de Terrassa impulsa un ecosistema per apropar l'emprenedoria i l'empresa

Un dels nous espais de la Cambra de Terrassa | Cedida
Un dels nous espais de la Cambra de Terrassa | Cedida
01 de Desembre de 2023

Apropar els empresaris consolidats i als emprenedors per crear un ecosistema de relacions que fomenti l'intercanvi de coneixement i el creixement dels negocis. Aquest és l'objectiu de Business&Working, un projecte impulsat per la Cambra de Terrassa per promoure el vincle entre les empreses amb la finalitat de crear oportunitats. Tot plegat en un entorn de coneixement com Terrassa.

"Un ecosistema propi de valor en experiència, coneixements i contactes, que afavoreixen el creixement empresarial, des de la idea fins a la consolidació", expliquen. un espai únic què és possible gràcies a la remodelació de la seu de la Cambra de Terrassa, que ha obert els espais i els ha fet més diàfans per fomentar la interrelació en la comunitat amb sales per reunions i activitats, oficines per empreses i coworking per nous emprenedors. La inversió ha superat el milió d'euros, però des de la Cambra consideren beneficiosa tant per l'entitat com pel teixit econòmic i empresarial.

Prats: “Hem d'avançar en el concepte d'entorn emprenedor"

Josep Prats, gerent de la Cambra, compara el projecte amb el món científic: “Hem d'avançar en el concepte d'entorn emprenedor. Connectar la gent que té coneixement amb persones que comencen, una comunitat d'aprenentatge i d'intercanvi de coneixement empresarial. A la ciència ja passa molt i ara ho hem de portar a l'empresa”.

Per Marianel·la Pereira, responsable de Negoci i Cambra B&W, l'objectiu era clar: “Crear infraestructures que afavoreixin apropar el teixit empresarial al nou emprenedor i facilitar aquesta relació tan necessària”. És a dir, impulsar un model obert per facilitar la interconnexió entre emprenedors, startups, pimes, empresaris i l'equip professional de la Cambra a través de programes, mentories o grups de suport.

La confiança com a element clau

Això es fa acostant físicament els dos mons, empresa i emprenedoria, que sovint estan massa allunyats. Però també liderant activitats i trobades per permetre aquesta relació. “Si una pime o una startup té un repte en captació de talent o creixement, la Cambra parla amb una empresa consolidada perquè li ho expliqui. Connectem empreses i emprenedors”, resumeix Prats, que destaca la “confiança” que genera la Cambra com una de les claus perquè aquesta relació funcioni.

En el mateix sentit s'expressa Anna Pajarón, de l'àrea d'emprenedoria: “A tots ens costa compartir el que fem si no hi ha un entorn de confiança. Nosaltres som facilitadors de la interacció. L'espai és una condició necessària, però no suficient”. Passar de la competència a la col·laboració.

Pujol: “Les empreses consolidades han de mantenir l'esperit emprenedor perquè l'empresa avanci i tingui continuïtat”

I és que la tercera pota d'aquest ecosistema d'emprenedors i empresaris és la cambra de Terrassa i tot el seu equip. "Fa temps que treballem per fer créixer les empreses i ara volem integrar emprenedoria", explica Iolanda Pujol, de l'àmbit internacional, que emfatitza que per l'empresa o l'emprenedor és molt més que “llogar un despatx”: "El valor diferencial és tot el coneixement d'una Cambra de Comerç, en línies com la internacionalització o l'obertura de nous mercats".

Josep Prats destaca que es posa tot l'equip de la Cambra “per ajudar a fer créixer projectes” i “crear un model de dinamització de l'entorn emprenedor per obrir petjada i camí”. I no només d'empresaris cap emprenedors. Sovint són també els emprenedors els qui marquen el camí als empresaris consolidats, com destaca Iolanda Pujol: “Les empreses consolidades han de mantenir l'esperit emprenedor perquè l'empresa avanci i tingui continuïtat”.

Com ressalten, una comunitat empresarial on les idees, els empresaris i els emprenedors s'interrelacionen.