eDreams Odigeo va registrar un benefici netde 19,7 milions d'euros en el seu últim exercici fiscal d'abril a març, el que suposa un 88% més que l'any anterior, segons ha informat aquest dimecres l'agència de viatges en línia, alhora que ha destacat que el tancament de l'any assoleix les previsions que es van revisar a l'alça.
En concret, la companyia ha precisat que en el seu últim exercici fiscal va obtenir un benefici ajustat de 32,3 milions d'euros, un 2% més que el de l'exercici anterior (31,6 milions d'euros). El resultat brut d'explotació (Ebitda) de l'agència de viatges en línia es va situar en 97,3 milions d'euros, un 1% menys que en l'anterior exercici fiscal, mentre que el seu resultat net (Ebit) va ser de 71,8 milions d'euros, amb una reculada del 7%.
L'Ebitda ajustat es va situar en 118,3 milions d'euros, un 10% més que l'any anterior, mentre que el marge sobre ingressos va avançar un 5%, fins als 508,6 milions d'euros.
L'estratègia i el creixement
El conseller delegat de la companyia, Dana Dunne, ha destacat que, per tercer any consecutiu, eDreams Odigeo ha registrat uns resultats "sòlids", amb progressos en tots els indicadors clau de rendiment. "És evident que la nostra estratègia, que ha consistit a invertir en la companyia i establir les bases essencials per al creixement, està funcionant", ha afegit.
Dunne: "És evident que la nostra estratègia d'invertir en la companyia i establir les bases pel creixement, està funcionant"
L'impacte de la venda dels negocis de viatges corporatius i paquets turístics s'ha estimat en prop de 219.000 reserves. Si s'exclou aquest factor, l'increment de les reserves aconseguiria un 3%.
Per activitats, el marge sobre ingressos a l'activitat de vols ha crescut un 6% i en l'exercici ha aconseguit els 405,5 milions d'euros, un resultat motivat per una millora del 4% en el marge sobre ingressos per reserva.
Més vols i més vacances
Les reserves en productes vacacionals van créixer un 4%, amb un marge sobre ingressos del 1%. Aquest creixement s'explica per la venda del negoci de viatges corporatius, per les inversions en la transformació del model d'ingressos i per la transició cap a la tecnologia mòbil, encara que es va veure afectat negativament pels productes no estratègics com els paquets turístics tradicionals o el negoci de trens.
Els paquets dinàmics, la seva activitat estratègica central, ha assolit un augment del 34% en l'últim trimestre de l'exercici, on el marge sobre ingressos ha crescut un 24% en l'últim exercici fiscal, per les millores globals en productes, operacions i condicions amb proveïdors. Als seus mercats principals (Espanya, França i Itàlia), va registrar un descens del 4% en el nombre de reserves i del 3% en el marge sobre ingressos en l'exercici fiscal del 2018, fins als 263,2 milions d'euros, amb un increment de l'1% del marge sobre ingressos per reserva.
Per la seva banda, els mercats en expansió van aconseguir un increment del 5% en el nombre de reserves, amb un marge sobre ingressos en alça del 13% interanual en el seu últim exercici fiscal, fins als 245,3 milions d'euros. Aquest creixement es va veure impulsat per l'augment de les reserves i la pujada del 8% registrada pel marge sobre ingressos per reserva en l'exercici fiscal.
Un 35% de reserves pel mòbil
El 35% de les reserves totals de vols s'ha fet via mòbil, amb una mitjana del 34% de les reserves de vols en el quart trimestre de l'any per sobre de la mitjana del sector (24%) i un creixement del 21% en el conjunt de l'any. La companyia preveu que la tecnologia mòbil representi el 87% del creixement total de la indústria en el període comprès entre 2017 i 2020. En el cas concret d'eDreams Odigeo, el grup estima que la tecnologia mòbil sigui la seva principal font de trànsit en l'exercici fiscal de 2019.
En el marc de la seva estratègia, el grup ha diversificat les seves activitats de manera que els paquets dinàmics i els serveis complementaris han registrat un creixement del 21% de les reserves via mòbil al llarg de l'any. A 31 de març, el ràtio d'apalancament net es va reduir de 4 vegades des de 3,6 vegades. A més, ha recomprat 10 milions d'euros dels bons en circulació amb venciment en 2021, la qual cosa ha reduït l'import del principal de 435 a 425 milions d'euros. Així mateix, va aconseguir una posició de caixa de 171,5 milions d'euros, un 20% més, gràcies al sòlid rendiment operatiu.
De cara a l'exercici fiscal del 2019, l'agència de viatges preveu que el nombre de reserves sigui pla o decreixi fins a un 4% respecte el nivell del seu últim exercici, amb un marge sobre ingressos de 509 milions d'euros, així com situar el seu Ebitda ajustat en 118 milions d'euros, lleugerament per sota al de l'any passat. Per a l'exercici fiscal 2020 el seu objectiu és aconseguir un Ebitda ajustat d'entre 130 a 145 milions d'euros.
Per últim, eDreams Odigeo ha assegurat que seguirà invertint i treballant per consolidar el negoci a llarg termini en la diversificació de productes i en la transformació del model d'ingressos. Les seves accions se centraran a adaptar la política de preus, millorar la ràtio de diversificació de productes i d'ingressos i accelerar encara més la transició cap a dispositius mòbils.