• Empresa
  • El decàleg de l'empresa familiar

El decàleg de l'empresa familiar

Són companyies amb una major taxa de supervivència, amb un gran esperit emprenedor, compromís amb el territori i que no centren l'estratègia en la maximització dels beneficis

Les empreses familiars constitueixen la base de l'economia mundial,
Les empreses familiars constitueixen la base de l'economia mundial,
Neus Navarro / Laia Corbella
11 de Gener de 2017
Act. 11 de Gener de 2017

L'empresa familiar s'ha convertit en una empresa molt atractiva pels equips directius de qualitat. Representen el 80% de les companyies del món, són empreses amb una major resiliència i amb equips més compromesos, dos elements imprescindibles per sobreviure en un context d'incertesa. Des de Zara fins a una parella que té una sabateria centenària o tres germans que han creat una startup; totes elles entren dins la definició d'empresa familiar.

"Bàsicament el que defineix a les empreses familiars és que hi ha una forta connexió entre la propietat i la gestió; ja sigui perquè els propietaris són els gestors, o perquè els propietaris han decidit que la companyia la gestionin tercers, amb la implicació de la família"; matisa AlbertoGimeno, professor d'Esade i codirector del Family Business Lab de l'escola de negocis.

La família és un element que impacta directament en l'empresa. "La família delimita, positivament i negativament, la qualitat de les seves relacions també marca el rumb de la companyia", recorda el protagonista del primer programa online gratuït sobre empresa familiar per la plataforma Coursera, realitzat per Esade i Homuork.

Tenint en compte que la seva gestió presenta algunes particularitats, què han fet les empreses familiars que han arribat a la quarta generació?

1 - Esperit emprenedor

"Són el somni d'una persona emprenedora i el repte és transmetre aquests valors fundacionals", exposa XavierNadal, director general de Caves Nadal, qui afegeix que "els fundadors sempre són gent amb empremta".

Segons Gimeno, aquest esperit emprenedor implica des de desenvolupar noves tecnologies, fins a entrar en un altre país o desenvolupar noves línies de negocis. "Això és molt difícil d'aconseguir, ja que quan les famílies empresàries tenen èxit, són famílies que acumulen un important patrimoni i la tendència és que es transformin en famílies conservadores; el que les mou és la por a perdre".

2 - Compromís amb el territori
Les empreses familiars solen mostrar un sòlid compromís amb el territori en què se situen, com explica el fundador de Cafès Novell, RamonNovell, firma fundada el 1958 a Vilafranca del Penedès. "La responsabilitat social és un dels tres pilars de l'empresa. Nosaltres vam triar el camí de col·laborar amb les entitats, garantint que els nostres col·laboradors treballaven per salaris dignes i amb ajudes".

És a dir, són empreses amb una visió orientada al benestar, no només a guanyar diners. "És un element d'exemplaritat que va més enllà d'un model de negoci", assegura el professor d'Esade.

3 - Sentiment de propietat psicològica
Són projectes empresarials que tenen sentit per tot l'entorn. És a dir, és possible que un membre de la família o un treballador no tingui participacions o accions perquè la propietat és del pare, o de l'avi, però també se senten propietaris, amb drets i deure.

Per a Ramon Novell el més important són "els treballadors, que estiguin orgullosos de treballar a l'empresa i que la relació amb ells sigui sempre de cara a cara, abordant els problemes de feina i fins i tot, els personals". Segons Novell, la porta del seu despatx quasi mai ha estat tancada. I amb els clients també recomana crear vincles sobretot a través de les relacions comercials: "Que es creguin l'empresa com a seva, quan surt una camioneta de la fàbrica qui ha de ser més Novell és el comercial". 

4 - Separar els sentiments
El 60% de les empreses familiars que desapareixen no ho fan per problemes empresarials sinó per problemes familiars. "L'èxit de la companyia no només dependrà del negoci, sinó també del model imperant en la família", recorda Gimeno.

Separar els sentiments és una de les recomanacions del director general de Caves Nadal, una firma a qui aquest model de gestió li ha funcionat. Dels dos néts del fundador, a hores d'ara només en Xavier està implicat en el projecte, ja que era qui més lligams sentia amb el projecte. "El meu germà era més artista, tenia una altra visió de la vida i un bon dia em van proposar a mi de continuar. És a dir, a casa nostra tenim molt clar que família i empresa ha d'estar totalment separats, és el que ens funciona".

5 - Tornar a les arrels 
És el que s'ha proposat fer JordiMorera, cinquena generació de L'Espiga d'Or. "Estem fent pa però no hem inventat res, hem tirat enrere: estem estudiant com feien el pa els nostres avis, que l'havien de fer perquè els seus veïns visquessin, però nosaltres ara podem fer-ho per plaer". En aquest procés, la tornada a les arrels permet a Morera entendre les raons de l'inici de l'empresa i continuar innovant, una de les claus per seguir endavant. "Perquè el peix gros ho acabi absorbint tot, les empreses familiars petites hem de tenir inventiva", apunta.

6 - Pimes per decisió pròpia
Pilar Marquès, directora de la Càtedra de l'Empresa Familiar de la Universitat de Girona, observa que la majoria d'empreses familiars són micropimes. I tot i que pensava que aquest era un estat "transitori" fins que arribaren a tenir una grandària més gran normal, l'experta alerta que això no succeeix.

7 – Protocol d'actuació
No totes les empreses familiars disposen d'un protocol d'actuació per quan les pròximes generacions entren al mercat laboral. És per això, tal com assenyala XavierCambra, president de Transmmission i editor dels llibres Capitans d'Indústria i Capitans del Comerç, que moltes vegades piquen la seva porta quan ja tenen la crisi a sobre, sigui per la mort del fundador, per la discussió entre germans o per la falta d'acord. "És una mala praxi, igual que anem al metge a fer-nos una revisió, la família empresària hauria de ser previsora i no actuar a colp de crisi. Però hi ha manera que s'avanci als conflictes que, a vegades, són crítics i fatals".

8 - Un relat que evoluciona
Estar molt bé recuperar les arrels, conèixer la història familiar i transmetre els valors però el llegat familiar s'ha d'adaptar. "Hi ha empreses que han sabut canviar alguns aspectes del llegat del fundador que després de 100 anys ja no són vàlids i n'han incorporat valors nous. "Hem d'evitar tenir famílies ancorades al passat", adverteix Gimeno.

9 – Gestionar amb redundància
Segons el professor d'Esade, "són famílies que gestionen amb una redundància de recursos financers, humans i tecnològics". Si no optimitzen els recursos, vol dir que són ineficients? No, segons el professor d'Esade vol dir que "tenen períodes d'estabilitat i d'inestabilitat com totes les empreses i, justament les companyies que són resilients en períodes d'inestabilitat, ho són perquè tenen recursos redundants, perquè quan tu optimitzes, en el moment que et canvia alguna variable del teu entorn, ja no tens capacitat de resposta".

En aquest sentit, les empreses familiars no gestionen únicament pensant en l'eficiència, entenen la complexitat de la naturalesa humana. "Les persones no són maximitzadors amb potes, no pots gestionar els equips només amb premis i retorns econòmics".

10 - La figura externa
Un dels debats de l'empresa familiar és si s'ha d'incorporar o no la figura externa a la direcció. "El que és fonamental és que la família es professionalitzi", recomana Gimeno, qui afegeix que "l'empresa familiar s'ha de preparar per absorbir persones amb talent de l'exterior.