La companyia Aeromexico ha recuperat aquest mes la connexió directa entre l'Aeroport del Prat i Mèxic DF amb tres trajectes setmanals, tot i que al voltant de la primavera de l'any que ve l'objectiu és augmentar la freqüència a quatre o cinc viatges entre dilluns i diumenge, segons ha explicat el director de vendes internacionals de la companyia, Paul Verhagen. Aeromexico ha inaugurat oficialment aquest vol el dimecres 19, tot i que ja el va operar el passat 15 de juny i també en una anterior etapa, entre 2007 i 2012.
Aeromexico va aturar els seus plans de reobrir aquesta connexió quan Emirates va rebre el permís per embarcar i desembarcar passatgers a Mèxic, amb altres països com a origen o destí.
Segons Verhagen, ja poc abans de començar els trajectes han hagut de canviar l'aparell, ara s'opera amb un Boeing 787-9 Dreamliner, per l'alta demanda. Per la seva banda, el conseller de Territori, Damià Calvet, ha celebrat la inauguració de la nova ruta ja que ajudarà a "estrènyer llaços familiars, turístics i econòmics" i ha insistit en la necessitat d'augmentar les connexions amb el mercat asiàtic, en especial al Japó.
__relaciomada__
Poc després de l'arribada de l'avió, Verhagen s'ha mostrat convençut que aquesta ruta directe entre les capitals catalana i mexicana es quedarà "per sempre" i ha subratllat que la companyia "ha canviat molt i la flota s'ajusta a les necessitats i opera de forma rendible". "Hem considerat que era el moment per tornar. Barcelona és la ciutat intercontinental més gran que encara no tenia connexió directa amb Mèxic", ha assenyalat el directiu de l'aerolínia mexicana, que ha situat la primavera com a l'horitzó màxim per incrementar les freqüències setmanals, fins a les 4 o 5.
Sobre la possibilitat que Emirates també pugui oferir aquesta ruta, tal com s'especula des de fa més d'un any, com a punt intermig entre Dubai i Mèxic, Verhagen ha comentat la competència seria "benvinguda", però que Aeroméxico ja havia previst començar a oferir aquest trajecte en una decisió basada en "la demanda que existeix" i en "els llaços entre Catalunya i Mèxic".
Calvet reclama més connexions amb Àsia
Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha celebrat l'arribada del nou vol directe amb Mèxic DF i que aviat es pugui augmentar l'oferta i ha ressaltat la necessitat d'incrementar les connexions amb Àsia, reforçant les ja existents i inaugurant-ne de noves, com per exemple amb el Japó. En aquest sentit, ha recordat que s'ha anat "creixent progressivament" i ha destacat les connexions ja existents amb Amèrica i Orient Mitjà.
A banda de Calvet i Verhagen, també han assistit a la inauguració de la nova ruta la directora de l’Aeroport, Sonia Corrochano; la cònsol de Mèxic a Barcelona, María Carmen Oñate; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, en un dels primers actes des que dilluns va prendre possessió del càrrec; i el comissionat de promoció econòmica internacional, empreses i innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Lluís Gómez.
La ruta Barcelona-Mèxic operarà dimecres, divendres i diumenges
La ruta entre Barcelona i Mèxic DF operarà els dimecres, divendres i diumenges, amb sortida a les 14.40 hores i arribada a les 19.35 hores (hora local), i en sentit contrari, sortirà a les 18.20 hores i arribarà a les 12.40h, hora catalana, els dimarts, dijous i dissabtes. Aquest trajecte és el cinquè que l'aerolínia uneix amb Europa després de Madrid, Londres, París i Amsterdam. La nova connexió, a més, forma part de les cinc ciutats objectius del Pla Estratègic del Comitè de Desenvolupament de Rutes de l'Aeroport de Barcelona, de les quals ja se n'han aconseguit dues: la capital mexicana i Santiago de Xile.
Actualment, Mèxic és el primer destí per exportacions de càrrega aèria des de Barcelona, concretament de 3.752 tones, el 12% de les exportacions de l'Estat. A més, la relació entre les dues ciutats ha anat creixent fins assolir la xifra rècord de 1.338 milions d'euros el 2017, amb els vehicles (19%), maquinària (13,4%) i tèxtil (9,1%) com a principals sectors. Quantitativament, les exportacions catalanes representen el 29,1% de les exportacions de l'Estat Mèxic.
Pel que fa les importacions, el mercat mexicà ha crescut fins els 540 milions d'euros el 2017, el 13,3% de les importacions. D'altra banda, al país asteca hi ha 757 filials de 373 empreses catalanes i a Catalunya 59 filials mexicanes. Quant a la comunitat mexicana, Catalunya té el 25% dels 24.000 residents a l'Estat, principalment estudiants, professionals qualificats i familiars. A més, al 2017, 86.000 turistes mexicans van visitar Catalunya, un 19,1% del total de l'Estat.