• Empresa
  • El Sabadell tanca el trimestre amb 216,1 MEUR de benefici

El Sabadell tanca el trimestre amb 216,1 MEUR de benefici

Els resultats són un 14,3% inferiors als de fa un any per l'impacte dels costos tecnològics previstos a TSB

El Banc Sabadell es prepara per tancar oficines
El Banc Sabadell es prepara per tancar oficines
Pau Garcia Fuster
28 d'Abril de 2017
Act. 28 d'Abril de 2017
El Grup Banc Sabadell ha assolit el primer trimestre del 2017 un benefici net de 216,1 milions d'euros, un 14,3% menys que ara fa un any, després de materialitzar-se els costos tecnològics extraordinaris ja previstos a TSB. A més, la major part dels resultats per operacions financeres (ROF) previstos per a l'any s'han materialitzat en el primer trimestre, i s'han fet servir per anticipar provisions. Un benefici trimestral que, segons l'entitat, està en línia amb els objectius del 2017.

Sense TSB, el Sabadell ha millorat el seu benefici un 7,1% en el primer trimestre fins als 203,9 milions d'euros, gràcies al creixement dels ingressos del negoci bancari core, que es reflecteix en la millora del marge d'interessos malgrat el període prolongat de tipus baixos.

D'aquesta manera, el marge d'interessos del grup ha assolit els 962,4 milions d'euros, fet que implica un creixement de l'1,6% intertrimestral i de l'1,8% interanual a tipus constant. A més, el marge de clients al tancar el primer trimestre del 2017 se situa en el 2,77% (2,69% en el trimestre anterior).

El conseller delegat de l'entitat, Jaume Guardiola, ha estat l'encarregat de presentar les xifres aquest divendres, on s'ha mostrat satisfet "del bon comportament" dels resultats en aquest primer trimestre. "La previsió és arribar als 800 milions de beneficis a final d'any per al conjunt del grup", ha anunciat.

Guardiola també s'ha felicitat perquè el Sabadell "segueix sent el banc líder en pimes i empreses; i hem passat de tercers a segons en el retail". Alhora, ha anunciat que "estem molt a prop d'arribar als 100.000 milions de comptes corrents en el grup, una fita impressionant". Tot i així, el dirigent de l'entitat bancària ha reconegut que el 2017 es planteja com "un any de transició", descartant completament qualsevol operació de compra. "2017 serà un any totalment orgànic", ha assegurat en referència al tipus de creixement que espera el grup.

Anticipació de provisions per materialització del ROF
Al tancar el primer trimestre de 2017 els resultats per operacions financeres (ROF) totalitzen 353 milions d'euros (excloent-hi TSB són 341,9 milions d'euros) i inclouen, entre d'altres, 246,2 milions d'euros de la venda d'actius financers disponibles per a la venda de renda fixa i 10,4 milions d'euros de la venda de la participació de Fluidra.

Les dotacions a insolvències i altres deterioraments s'han situat en els 510,6 milions d'euros al tancar el primer trimestre, respecte als 434,9 milions de març de 2016.

El trimestre s'ha caracteritzat per l'anticipació de provisions, gràcies a que la major part dels resultats per operacions financeres previstes per al total de l'any s'han materialitzat en aquests primers tres mesos.

Materialització dels costos tecnològics extraordinaris ja previstos a TSB
Segons l'entitat, TSB segueix complint la seva estratègia amb èxit i el seu negoci es manté fort. Ja supera els cinc milions de clients, un 2,9% més que ara fa un any i més de 6.000 clients de mitjana a la setmana van obrir un compte al banc britànic. Els últims 12 mesos, el 6% dels clients que van canviar de compte bancari o que en van obrir un de nou al Regne Unit van triar TSB. Els dipòsits de clients van créixer fins als 29,7 milions de lliures, fet que suposa un creixement interanual del11%, i reflecteix la confiança que els clients tenen en TSB. La inversió creditícia ha augmentat fins assolir 30,9 milions de lliures, fet que implica un creixement interanual del12,6%. La inversió creditícia de la franquícia i la cartera Whistletree va créixer fins als 29,1 milions de lliures, un 15,2% més interanual i 5,6% trimestral.

La integració de la plataforma tecnològica es desenvolupa segons el pla previst, tant en costos com en calendari. Els costos operatius de TSB pugen, per tant, un 9,1% intertrimestralment, per les despeses tecnològiques extraordinàries ja previstes a TSB.

Reducció d'actius problemàtics en més de 500 milions d'euros
El Sabadell també manté la disciplina en la reducció d'actius problemàtics, que en els últims dotze mesos sense considerar TSB suma 2.756 milions d'euros, 506 milions d'euros en els últims tres mesos. D'aquests últims, 439 milions d'euros corresponen a riscos dubtosos i 67 milions d'euros a actius adjudicats.

La ràtio de morositat del grup continua reduint-se i se situa en el 5,86% (7,45% sense considerar TSB), el nivell més baix des del tercer trimestre de 2011. La cobertura dels dubtosos se situa en el 53,13% (53,10% sense considerar TSB) i incrementa la cobertura dels actius immobiliaris adjudicats, que se situa en el 47,9%. La ràtio de cobertura de dubtosos sense l'ajustament per deteriorament de les clàusules sòl és del 48,76% ex TSB i del 48,86% total grup.

Jaume Guardiola ha presentat els resultats del primer trimestre del Sabadell. PGF


La ràtio de Common Equity Tier 1 (CET 1) phase-in se situa el 31 de març de 2017 en l'11,94%, i la ràtio fully loaded en l'11,9%.

Els recursos de clients en balanç augmenten interanualment un 2,1% (1,8% excloent-hi TSB), amb un creixement del 3,9% a tipus de canvi constant. En comparació amb el trimestre anterior, augmenten un 0,4% (0,1% sense considerar TSB), gràcies especialment al creixement tant dels comptes vista com dels recursos fora de balanç. La caiguda de tipus s'ha traduït en aquests increments.

Els saldos de comptes a la vista pugen a 96.643 milions d'euros (66.833 milions d'euros sense considerar TSB), fet que representa un increment del 16,1% interanual (23,5% sense considerar TSB) i un creixement trimestral del 5,0% (6,7% sense considerar TSB). El total de recursos de clients de fora de balanç puja a 41.848 milions d'euros al tancar el primer trimestre de 2017 i creix un 12,8% respecte l'any anterior (creix un 3,1% en termes intertrimestrals). El patrimoni en fons d'inversió, que el 31 de març de 2017 se situa en 23.964 milions d'euros, representa un increment del 13,3% interanual (6,1% intertrimestral).

La inversió creditícia bruta viva tanca el març de 2017 amb un saldo de 141.365 milions d'euros. En termes interanuals, presenta un increment del 2,3% afectat negativament per l'evolució del tipus de canvi de la lliura respecte a l'euro en l'exercici (incrementa un 4,0% a tipus de canvi constant). En relació amb el trimestre anterior, augmenta un 0,6%. Sense el pagament rebut del Fons de Garantia de Dipòsits, de 984 milions d'euros, la millora en la inversió creditícia bruta viva pujaria a l'1,3% intertrimestral.

Venda de Sabadell United Bank per 1.025 milions de dòlars
Aquest trimestre ha destacat l'acord amb IBERIABANK Corporation per la venda de Sabadell United Bank, la filial de banca retail als Estats Units. L'import de l'operació ha pujat a 1.025 milions de dòlars (al voltant de 967 milions d'euros). La transacció permetrà a Banc Sabadell obtenir una plusvàlua neta d'aproximadament 447 milions d'euros.

Es preveu dur a terme el tancament de l'operació durant el segon semestre del 2017, un cop s'hagin obtingut els permisos i autoritzacions pertinents de les autoritats reguladores. Tot i així, Guardiola ha volgut remarcar que "no marxem dels Estats Units"; i ha recordat la bona posició de l'entitat a Miami, "una plaça magnífica per tenir visibilitat a l'Amèrica Llatina".