Encara sense haver assimilat els resultats de les eleccions a la Cambra de Barcelona, la capital catalana es prepara per a la cita electoral en una de les entitats de referència per una part de l’elit empresarial i econòmica: el Círculo Ecuestre. La societat, fundada l’any 1856, haurà de certificar el relleu de l’actual president, Antonio Delgado, pel vicepresident, Enric Lacalle. Tot apunta que el canvi es formalitzarà sense passar per les urnes, pel fet que la candidatura del màxim dirigent del Saló de l'Automòbil és l’única que s’ha presentat al procés.
Oficialment, les eleccions s’han de celebrar el 16 d’octubre, però si el 28 de setembre, data límit per presentar avals, no apareix cap altre llista, Lacalle serà proclamat president del Círculo Ecuestre. Amb data del passat mes de juliol, l’entitat tenia 1.445 socis, dels quals només un 16% són dones. Qualsevol soci pot liderar una candidatura sempre que tingui una antiguitat mínima de cinc anys i, a la vegada, sigui capaç d’obtenir 75 firmes de socis amb l’esmentada antiguitat.
La mesa electoral del Círculo Ecuestre està formada pel president del Senat del club (Antonio Gámiz), el president de la Comissió d’Estatuts i el secretari de la junta de Govern (José Ignacio Parellada). En principi, els socis i sòcies del Círculo tenen el dret d’exercir el seu vot, de forma presencial, a les instal·lacions de l’entitat. El vot per correu es garanteix a totes les persones residents fora de la demarcació de Barcelona o la gent que, per raons de salut, no tingui opció d’anar físicament a la seu.
Una candidatura de consens amb interrogants
De cara a l’opinió pública es pot interpretar que l’única candidatura d’Enric Lacalle arriba amb un consens absolut. Més enllà que si aquesta última condició es compleixi o no, Lacalle ha mantingut una lluita soterrada amb l’actual president. Tal com relata el periodista Pep Martí a Nació Digital, Antonio Delgado es veia amb prou força per revalidar la presidència.
Un desig que hauria topat amb el suport de gran part de la junta del Círculo a Lacalle. La mateixa informació periodística destaca el desig de l’empresari per continuar tenint un pes rellevant dins l’agenda de Barcelona i del país. En aquest sentit, el full de serveis d’Enric Lacalle destaca pel seu pas per la vicepresidència del FC Barcelona, el Consorci de la Zona Franca, Abertis, el fòrum Pont Aeri o el grup municipal del Partit Popular a l’Ajuntament de Barcelona.
El llistat de l’actual junta directiva del Círculo Ecuestre també està format per destacats noms com és el cas de Jordi Casas (Foment), Luis Conde (Seeliger & Conde), Borja García-Nieto (Riva y García), Pere Guardiola (Grup Godó) o Carlos Tusquets (Trea Capital). Sota la presidència d’Antonio Delgado, el Círculo Ecuestre ha prioritzat la seva acció de cara a reforçar el seu paper de punt de trobada per debatre tots els temes relacionats amb el dia a dia de la ciutat. Delgado va accedir a la presidència, el 2019, en substitució d’Alfonso Maristany i després de vèncer la candidatura de Gerard Roca.