El context econòmic actual pressiona la societat a cercar alternatives per estalviar en molts dels àmbits del dia a dia: l’energia -i, especialment, la renovable- n’és un dels principals, i aquest fet explica l’aparició de comunitats energètiques, aquelles entitats jurídiques formades per socis que generen i consumeixen la seva energia. Segons dades de l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE)a Espanya hi ha un total de 394, i és en aquest context en què neix Elecsum, la gestora -i impulsora- catalana de comunitats energètiques que aprofita les darreres eines digitals.
A Espanya hi ha un total de 394 comunitats energètiques
La darrera creació d'un grup centenari
“La idea és que una mateixa instal·lació l’aprofitin diversos consumidors”, explica a VIA EmpresaTeresaSanJuan, directora de projectes d'Elecsum, qui detalla que la firma pertany al grup ElectraCaldense, nascut el 1917. Elecsum és la darrera creació del grup, encarregada de repartir l’energia renovable que generen les diverses comunitats energètiques mitjançant programari basat en les últimes tecnologies: “Repartim l’energia que generen les comunitats, però no a parts iguals, sinó fent servir uns coeficients de repartiments que genera el programari a través de la captació d’una sèrie de dades i uns càlculs que emet posteriorment. D’aquesta manera, l’energia es distribueix d’una forma òptima”, explica SanJuan.
Elecsum es remunta al 2019, any en què es va publicar el decret 244/2019, “el Sant Grial de l’energia renovable i, sobretot, fotovoltaica”, segons SanJuan. “Aquest obria un nou context en què es camina cap a un escenari on hi ha molts prossumidors que participen una mica més en aquest mercat. El grup Electra va voler dirigir-se cap a aquest nou context i digitalitzar tots els processos, i per aquest motiu va crear aquesta empresa amb una visió innovadora”, afegeix.
380.000 euros i 1.000 tones de CO2 d'estalvi
La firma mostra unes dades que mostren el potencial de “l’energia del futur”: 4.330 kWn (quilovats nominals) de potència gestionada, 1.576 usuaris gestionats en energia compartida, i dues dades d’estalvi especialment interessants, tant per al bé de les butxaques dels usuaris, com per al bé del planeta: més de 380.000 euros d’estalvi general acumulat, i gairebé 1.000 tones de CO2 estalviades. “Ciutadans, empreses, Administració Pública, instal·ladors... tothom hi té un paper protagonista a la transició energètica”, assegura la companyia.
Elecsum ha gestionat 4.330 kWn (quilovats nominals) de potència i 1.576 usuaris
A més de la captació de dades, Elecsum du a terme una intensa tasca de gestió, que implica facturar als consumidors, monitorar les seves dades i cedir-los una aplicació per tal que les puguin consultar, la qual cosa no existia a l’estat espanyol fins que Elecsum ho va impulsar, com una mostra més de la seva aposta per les eines digitals. “Això encara no s’havia desenvolupat a Espanya, vam ser pioners”, continua la directora de projectes de la companyia, qui també destaca la “molta paperassa” que hi ha en un sector “tan regulat”.
La firma, que compta amb un equip de vuit persones, dedica principalment els seus esforços als projectes ubicats a Catalunya, malgrat que també té sortida fora del territori català. “Estem fent autopromoció per a entitats públiques, treballem amb alguns ajuntaments, però també amb empreses i comunitats energètiques, és clar”. L'Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans, el de Santa Perpètua de Mogoda o Caprabo, són alguns exemples.
La IA, una porta a un "món gegant"
A la passada edició d’Efintec, la fira de referència en el sector de la instal·lació i l'energia, que va tenir lloc a la Fira de Barcelona el passat mes d’octubre, Elecsum va aprofitar l’ocasió per presentar el seu programari, potenciat amb intel·ligència artificial. “Amb la IA ara se’ns obre un món gegant”, diu SanJuan. El projecte en qüestió, impulsat arran de l’associació d’Elecsum amb l’IDAE, ha estat testejat a una planta situada al poble de Gallifa, on ja existeix un sistema d'autoconsum col·lectiu amb plaques instal·lades al seu poliesportiu municipal.
SanJuan explica a VIA Empresa que, l’any vinent, Elecsum preveu treure noves versions del seu programari encara més potents, capaces d’oferir funcionalitats com el treball en temps real “una opció molt interessant per a les indústries que ja ens ho han començat a demanar”. La directora de projectes d'Elecsum afegeix que “el futur és un lloc emocionant perquè l'estem construint avui, integrant tecnologia avançada i sostenibilitat al cor de les nostres comunitats”.