• Empresa
  • Electra, la història d'una llum que va transformar Caldes de Montbui

Electra, la història d'una llum que va transformar Caldes de Montbui

Un grup d'empresaris de Caldes de Montbui va fundar el 1917 una companyia per millorar el subministrament elèctric del municipi

Oriol Xalabarder, conseller delegat d'Electra Grup | Cedida
Oriol Xalabarder, conseller delegat d'Electra Grup | Cedida
Bernat Bella
Periodista
07 d'Abril de 2025

"Les empreses petites som més humanes i estem més a prop del client. És un dels nostres trets diferencials". És la filosofia expressada per Oriol Xalabarder, conseller delegat d'Electra Grup, una empresa energètica nascuda a Caldes de Montbui fa més de cent anys i que ara ha de competir amb els grans operadors del sector. "No som els més barats, però el client està segur que no l'estem enganyant", emfatitza.

 

Els empresaris del 1917

Per conèixer la història del grup cal remuntar-se al 1917, quan un grup d'empresaris i particulars de Caldes de Montbui van decidir unir-se per renovar la xarxa elèctrica del municipi i garantir el bon subministrament. Era l'origen d'Electra Caldense, que va esdevenir un pilar fonamental del desenvolupament social i econòmic del territori. 

Xalabarder: "Les indústries necessitaven electricitat"

Oriol Xalabarder relata que l'Ajuntament de Caldes de Montbui va obrir un concurs per l'enllumenat públic, que no funcionava correctament i el servei era molt irregular. "Les indústries necessitaven electricitat", apunta. Per això, empresaris van unir forces i es van fer amb el concurs per renovar la xarxa. La primera inversió va ser portar una nova línia des de Sabadell, ja que abans arribava tot del salt d'aigua de Sant Miquel del Fai. 

 

Durant les primeres dècades, el treball d'Electra Caldense va ser ampliar la xarxa i acompanyar el creixement econòmic del municipi: "Les empreses elèctriques sempre anem darrere del desenvolupament industrial. I és el que hem fet". A més, anaven omplint els buits que deixaven les companyies més grans.

Traspassar fronteres 

No va ser fins a finals dels anys 80 quan l'empresa va travessar la frontera de Caldes de Montbuí. Electra Caldense va començar a subministrar llum a altres municipis com Sant Feliu de Codines, Gallifa, Palau-Solità i Plegamans, Sentmenat, Sabadell, Sant Llorenç Savall, Bigues i Riells i Santa Eulàlia de Ronçana.

També a partir dels 80, es van endinsar en la generació electricitat a través de centrals hidroelèctriques pròpies. Així, ja cobrien la generació, distribució i comercialització. Ja en l'actualitat també faciliten l'autoconsum d'energia fotovoltaic i telecomunicacions a través de fibra òptica. 

La transició energètica i la mobilitat

Ha estat a partir dels 90 quan Electra ha anat fent passos endavant per créixer i sobreviure, mentre moltes petites companyies elèctriques, nascudes de la mateixa manera, han anat sent absorbides. Una de les claus és la mirada al futur. Ara ho estan fent altra vegada, amb la mobilitat elèctrica. 

Ho fan a través d'Elecsum e-mobility, nova empresa del grup que neix amb la missió d’accelerar la transició cap a una mobilitat elèctrica més accessible i eficient. La seva activitat serà de promotor, gestor i instal·lador d’infraestructures de recàrrega. Paral·lelament, també impulsen un nou projecte per a l'autoconsum fotovoltaic en comunitats, un dels reptes actuals. 

"És una evolució natural del compromís que l’Electra manté amb la sostenibilitat des dels anys 80, quan va iniciar els seus primers projectes de generació d’energia renovable", destaca el conseller delegat.

La lluita contra gegants: "També es pot ser competitiu amb el servei"

Electra Grup sempre ha aprofitat els buits que han deixat les grans empreses per fer-se un lloc en el mercat i sobreviure. Avui dia, tenen més de 13.000 clients en distribució i més de 12.000 en comercialització; la gran majoria particulars. Però la feina no és senzilla, ja que la competència és gegant i poderosa. Però també dèbil en alguns àmbits, com l'atenció al client.

Però tenen clar com fer-hi front: "El nostre ADN que hem heretat és que el servei és el primer. Hem de fer negoci, però has d'oferir un bon servei, és el més important pel client". Xalabarder reconeix que no són els més barats, però tenen la confiança i la proximitat dels clients: "Saben que no els enganyarem".

Aquest és el llegat que mantenen dels fundadors, un "intangible" que volen mantenir: "A vegades les grans corporacions només pensen a ser més grans i ser més competitius, però també es pot ser més competitiu amb el servei".