• Empresa
  • Elena Massot, l'empresària que "toca el tambor" entre el sector immobiliari i l'associacionisme

Elena Massot, l'empresària que "toca el tambor" entre el sector immobiliari i l'associacionisme

La consellera delegada de Vertix té un llarg recorregut personal i professional a l'empresa familiar i a diverses associacions com ara Femcat, la Fundació Grup Set o Òmnium Cultural

    Elena Massot és la consellera delegada de Vertix | Marc Llibre
    Elena Massot és la consellera delegada de Vertix | Marc Llibre
    Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
    Cap de redacció
    Barcelona
    27 d'Abril de 2025

    Elena Massot (1974) és consellera delegada de Vertix, una empresa familiar dedicada al món immobiliari que va fundar el seu pare Felip Massot fa més de 50 anys. En el transcurs de la seva adolescència, durant les vacances escolars d’estiu, ajudava en tot el que es requeria a l'empresa familiar. Tot i no tenir cap vocació clara, va anar descobrint que una de les seves passions era la gestió i el lideratge i va ser una de les primeres promocions de Catalunya que va estudiar la carrera d’Administració i Direcció d'Empreses (ADE) a l'Institut Químic de Sarrià (IQS) i posteriorment Dret a la Universitat de Barcelona (UB) i a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Un orgull? Haver pogut estudiar a una universitat privada, una de pública i una a distància. I, sobretot, "posar-se les piles" per aprendre de cada departament de Vertix, des del comercial, el departament financer i el rol d'adjunta a direcció general. És justament en la darrera posició que va aprendre molt del seu pare, a més de la figura del director general extern de l'època, Paco Pérez, que va ser un dels grans mentors durant els seus inicis professionals.

     

    Elena és la segona dels quatre fills dels Massot i l'única que treballa a l'empresa. Amb el pas dels anys va guanyar pes i protagonisme a l’entitat i el 2014 va convertir-se en la consellera delegada de Vertix. Segons Massot, el seu pare és un empresari de "raça" i l'empresa és la seva vida. Tot i no estar implicat en el dia a dia, no hi ha cap decisió estratègica que no es prengui si el gran dels Massot no ha donat el vistiplau, com per exemple l'expansió o noves decisions. "Vertix és com una enginyeria", detalla Elena, quan aborda amb profunditat tots els entrellats de l'empresa. Actualment facturen 80 milions d’euros anuals, tenen 60 treballadors i preveuen invertir 60 milions d’euros en el sector residencial i el negoci hoteler.

    Encuriosida per la vida fora de l'empresa, el primer contacte de Massot amb l’associacionisme va ser amb l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar (ASCEF), que comptava amb un grup de joves amb agenda pròpia, lligams, molta xarxa i que sobreviurien al llarg dels anys. Una de les grans sorpreses que es va endur de l’inici de l’ASCEF, té a veure amb la força de l'associacionisme i la transparència dels associats, ja que molts d’ells “parlaven dels seus problemes i interioritats familiars, mentre buscaven solucions”, segons detalla a VIA Empresa Massot. L'esperit de compartir experiències i circumstàncies, la va "fascinar".

     

    Per a Massot, "el millor agent social que hi ha és l'empresa"

    Poc després, el 2004 va entrar als inicis de la Fundació Privada d'Empresaris (Femcat) i, posteriorment, en seria la presidenta des del 2019 al 2022. Actualment, compagina el seu rol a Femcat com a patrona d’honor, amb la Fundació Grup Set, un grup de dones que treballa per espais de reflexió i diàleg per aconseguir una societat “més justa i adequada”. A més, Massot forma part de la junta d'Asepeyo i al Patronat de l'Associació de Mossos d'Esquadra. Durant l’últim mandat d’Eines de País va estar com a vocal a la Cambra de Comerç de Barcelona. Des de fa dos anys està a Òmnium Cultural, ja que volien un perfil gestor i del món de l'economia i de l'empresa.

    Com és el dia a dia de Massot? Confessa que es desperta a les 6.30 h del matí i va al gimnàs, un fet que li permet un moment de desconnexió, tranquil·litat i que busca “preservar-ho com sigui”. Poc després, a les 9.30 h, comença el seu dia professional i combina les tasques de Vertix amb la part institucional. La feina, segons la líder de Vertix, consisteix a "tocar el tambor", interlocutor amb els caps de departament i fer que els “temes corrin i caminin”. És a dir, assignar responsabilitats i que tot funcioni, a part de l'expansió i la visió a llarg termini.

    Les receptes per l’habitatge, la gran preocupació dels catalans

    Massot forma part de diverses associacions, com ara Femcat, la Fundació Grup Set o Òmnium Cultural | Marc Llibre
    Massot forma part de diverses associacions, com ara Femcat, la Fundació Grup Set o Òmnium Cultural | Marc Llibre

    "Des de Vertix construïm habitatges perquè la gent visqui a dins i que siguin el màxim de feliços que puguin, sense portar-ho a la utopia i que tinguin la millor qualitat d'espai i d'interiorisme", apunta de forma decidida Massot. “No volem fer edificacions mediocres”, continua. “Comprar un habitatge és un esforç econòmic que fa una família al llarg de la seva vida i que ho paguen durant més de 30 anys Per tant, ho hem de fer el millor que podem”. D’aquí que el client, segons la líder, estigui al centre de tot.

    Sense cap mena de dubte, dels anys de crisi “n’aprens molt”. De fet, Massot confessa que “quan feia una dècada que treballava a l’empresa, va arribar la crisi del 2008. Per sort, el seu pare n’havia viscut moltes de turbulències”. Lliçons? L’excés de deute no era bo ni per a les famílies ni per a ningú. Amb el pas dels anys, els habitatges han incorporat més disseny, interiorisme, qualitat i eficiència.

    Reptes del sector immobiliari? “Estem infraproduint habitatges”, continua. “S’haurien de produir 25.000 habitatges l’any a Catalunya i no es fan. Actualment estem entre els 14.000 i 16.000 anuals i, com a conseqüència, això comporta un dèficit de 10.000 cada any”. Per tant, aquesta falta de producció crea tensions de mercat. “Falta habitatge assequible i més la col·laboració publicoprivada”, afegeix Massot. Les solucions? “Reclamo fer un Pla Nacional d’Habitatge, amb un pressupost, una localització, un calendari i saber qui ho farà. A més de tecnificar-ho, disposar d’un equip gestor i que es tregui de l’àmbit de la política.”, conclou. I si no funciona una mesura? “Canviar-la. Hem de tenir visió metropolitana i invertir en transport públic. Com les grans ciutats europees”.

    Massot recomana fer un Pla Nacional d'Habitatge a Catalunya, amb un pressupost, una localització, un calendari i saber qui ho farà. A més de tecnificar-ho, disposar d’un equip gestor i que es tregui de l’àmbit de la política

    Si li preguntem pel futur de Catalunya, la CEO de Vertix té clar que el món empresarial del nostre territori és dinàmic i emprenedor. Això sí, compta amb uns dèficits històrics d’infraestructures que “no ens deixen avançar”. "El millor agent social que hi ha és l'empresa", destaca Massot. "D'aquí se sustenta gran part de l'estat del benestar", continua l'empresària. A parer de la líder, “si volem ser millors ens hem d'inspirar, d'aquí els viatges de benchmarking amb Femcat". Un recorregut per Estònia, Suïssa, Múnic i, fins i tot, a tots els racons de Catalunya, com ho van fer durant la covid-19. D’aquí va aprendre que quan "volem, podem". De fet, durant el 2020 el món es va posar les piles. “Coses que en èpoques normals les fèiem en tres mesos, en aquella època, ho vam fer amb 15 dies”. I el més important: “anem a ajudar perquè les coses siguin fàcils”.