• Empresa
  • Elisenda Bou: "La tecnologia no deshumanitza, però s'aprofita de la ganduleria"

Elisenda Bou: "La tecnologia no deshumanitza, però s'aprofita de la ganduleria"

La cofundadora i CTO de Vilynx guanya el Premi Jove Empresari d'Aijec i defensa que "la informació del futur s'organitzarà en neurones i connexions"

Elisenda Bou és la cofundador i CTO de Vilynx. | Àngel Bravo
Elisenda Bou és la cofundador i CTO de Vilynx. | Àngel Bravo
Barcelona
03 de Juliol de 2019

Elisenda Bou és cofundadora i CTO de Vilynx. Va estudiar una doble titulació: enginyeria de telecomunicacions a la UPC de Barcelona i enginyeria electrònica a Canàries. Passava els estius al Massachussets Institute of Technology (MIT) de Boston investigant electrònica aeroespacial. Allà es va enamorar de la intel·ligència artificial aplicada als satèl·lits i dels sistemes d'arquitectura distribuïts i complexos. Aquesta va ser la primera llavor de Vilynx que ara té una cinquantena de treballadors i oficines a Barcelona, Nova York i Califòrnia. Bou acaba de guanyar el Premi Jove Empresari de l'Associació de Joves Empresaris de Catalunya (Aijec) i VIA Empresa l'entrevista per parlar de la seva trajectòria, feminisme a l'empresa, la filosofia Wagensberg, la visió de Vilynx més enllà del "Google dels vídeos", la psicologia humana "etiquetar i connectar" o la marca Barcelona als Estats Units. Val més guardar aquesta informació. 

Felicitats pel XXVI Premi Jove Empresari d'Aijec!

Gràcies! Inicialment, no sabia quins premis eren però ara ja sí i estem molt contents. No em veia guanyadora perquè les altres dues candidates [Julia Puig i Sara Werner] eren brillants. Ja estava encantada de ser finalista però ara encara més de guanyar!

Per primer cop, la final era cosa de tres dones empresàries.

En entorns tècnics hi ha força gap de gènere. Hi ha moltes menys noies que fan carreres tecnològiques i així ho reflecteixen també les contractacions. Estic bastant conscienciada, tot i que he de reconèixer que no m'he trobat massa barreres al llarg de la meva carrera científica i als Estats Units. Allà se'm tractava més diferent per ser l'única espanyola que no pas per ser una dona. Les grans empreses posen a dones en posicions rellevants de cara a la galeria o per reconeixement social. Però, sobretot hi ha un gap en càrrecs intermedis. Ja sabem que és la dona que és brutalment excepcional arribarà a dalt de tot, però i si ets una dona normal? Per què no pots arribar a un càrrec on segurament hi ha homes normals?

"La dona que és brutalment excepcional arribarà a dalt de tot, però i si ets una dona normal? Per què no pots arribar a un càrrec on segurament hi ha homes normals?

El baròmetre de la normalitat s'aplica diferent entre homes i dones... 

Exacte. 

Què vas aprendre al MIT de Boston? 

Vaig fer-hi la tesi de màster i el doctorat estudiant la intel·ligència artificial aplicada a satèl·lits. Vaig aprendre com s'estructuraven, com es distribuïen les tasques i com es prenien les decisions de forma col·laborativa. Sempre m'han agradat molt els sistemes distribuïts i complexos amb petits incrementals. L'emergència de funcions complexes es pot veure en insectes o aus que quan volen juntes van en direcció recta i miren a l'esquerra. Fan formes complexes amb una funció simple. Doncs el mateix amb els satèl·lits, però tenen cicles de desenvolupament d'entre 5 i 7 anys vista i la intel·ligència artificial ha canviat molt ràpidament. Em neguitejava molt haver de dedicar tants anys a les missions i volia provar mil coses i estar a prop de les persones. 

Elisenda Bou

Fotografia d'Àngel Bravo.  

Com neix Vilynx? 

El Juan Carlos Riveiro és un fora de sèrie! Va crear Gigle Networks combinant intel·ligència artificial amb signal processing i ho va vendre. Després va fundar Vilynx juntament amb Hakan Fouren i Hendrik Van der Meer per treballar la intel·ligència artificial en robots. El Mario Nemirovsky que és el pare dels computadors distribuïts i un Icrea sènior em va posar en contacte amb el Juan Carlos i ens vam entendre molt bé perquè érem una mica outsiders dins de la IA on la majoria vénen de deep learning i compartíem una visió de futur de la intel·ligència artificial. Vam començar amb sistemes no supervistats i que per tant, no depenguessin només de deep learning o supervise learning. Com fer que una màquina aprengui per ella mateixa? Sense donar-li un dataset, sinó connectant-la a Internet i que aprengui coses. 

Un dels teus referents Jorge Wagensberg deia que "Canviar de resposta és evolució. Canviar de pregunta és revolució". 

Wagensberg era una persona brillant! Sempre he tingut la necessitat d'aprendre i generar més coneixement. Wagensberg en parlava molt als seus llibres. A Vilynx no volíem fer n+1 sinó canviar totalment de paradigma i fer-ho de forma diferent a la resta. 

Heu aconseguit humanitzar la tecnologia? 

Sovint s'utilitza la tecnologia per a finalitats que no són positives per als humans. S'utilitza la tecnologia per fer clickbait en continguts horrorosos per Internet i la gent es queda enganxada al mòbil. 

"Sovint s'utilitza la tecnologia per a finalitats que no són positives per als humans"

Per què?

És un model de negoci que s'està aprofitant d'una de les pitjors característiques que tenim com a ésser humà. Som ganduls per naturalesa. Per això, s'ha d'ensenyar la cultura de l'esforç als infants... Per defecte, es quedarien al sofà. La tecnologia no deshumanitza, però s'aprofita de la ganduleria. 

La tecnologia també hauria d'educar... 

Hi ha forces iniciatives sobre com aprofitar la tecnologia per millorar l'ésser humà i no empitjorar-lo. És un corrent que s'oposa a l'ús de la tecnologia actual d'enganxar-se als dispositius i perdre el temps. 

"Al futur podrem decidir si som cíborgs i quins sentits volem", assegurava Neil Harbisson en una entrevista a VIA Empresa

El transhumanisme tecnològic és un exemple d'aquesta lluita per canviar el paradigma actual. 

Elisenda Bou i Víctor Costa

Fotografia d'Àngel Bravo.  

Vilynx encara és "el Google dels vídeos"?

Ara ja no tant... Al començament fèiem molt contingut sobre etiquetatge de vídeos, però ara anem força més enllà. Vilynx ja no només aprèn de vídeos sinó també de documents, arxius o transaccions. Pot rebre molts tipus de dades no estructurades i endreçar-les per contextualitzar-les. Els humans funcionem amb estructures. Per exemple, tu m'associes als Premis Aijec, Vilynx... Tens un concepte de mi relacionat amb altres conceptes. 

Etiquetar, connectar i projectar. 

Exacte. Els humans ens passem el dia estructurant conversacions, reunions... Primer has de tenir coneixement, estructurar-lo i després es poden començar a fer prediccions. La creativitat ve d'allò que no es pot predir. 

"L'ecosistema emprenedor de Barcelona està millorant molt, però li falten històries d'èxit i reinvertir en l'ecosistema. El model d'Israel és molt bo"

D'on veniu i cap a on aneu? 

Escanegem fitxers d'empreses i els hi proporcionem etiquetes. Llavors es poden fer preguntes, buscar continguts i accedir a tot allò que necessitin per entendre la seva audiència i crear continguts. Tenim molts clients nord-americans com les cadenes FOX i NBC, ens estem expandint a Europa i també estem començant a treballar amb empreses de legal i finances. Hem aixecat al voltant de 14 milions d'euros en rondes amb Business Angels, Kiko Ventures o La Caixa. 

El talent es capta o es reté?

L'equip mana i t'has d'adaptar quan busques gent diferent. Tenim l'equip d'enginyeria a Barcelona, màrqueting i producte a Califòrnia i vendes a Nova York. Hi ha sectors amb molta rotació, però estàs perdut si no aconsegueixes retenir el talent. Intentem cuidar molt l'equip i molts dels nostres treballadors estan aquí pel projecte que és punter en intel·ligència artificial a Europa. Si amb 25 anys entres a Silicon Valley, ja no hi surts mai i el món se t'acaba fent petit. El govern nord-americà fa que les grans corporacions tinguin centres de negoci arreu dels diferents Estats perquè si ho centralitzes tot no facilita la creació de riquesa o serveis, la redistribució i es crea un problema d'habitatge i despoblació. Com més es descentralitzi, més oportunitats i serveis. 

Elisenda Bou i Víctor Costa

Fotografia d'Àngel Bravo 

Com està posicionada la marca Barcelona?

Encara li queda. Es veu als espanyols com amb un traje de lunares. A Estats Units hi ha molt racisme encobert pel simple fet de no ser d'allà. En certa manera, nosaltres també en tenim i és negatiu. L'ecosistema emprenedor de Barcelona està millorant molt, però li falten històries d'èxit i que reinverteixin en l'ecosistema. El model d'Israel és molt bo i és molt respectat a tot arreu. Aquí és qüestió de temps. 

Com pot ajudar Vilynx a canviar el món?

En 10 anys ja no farem documents. La gent s'organitzarà i hi haurà knowledgegrounds, es faran preguntes i no caldrà agafar notes d'una reunió. La informació del futur s'organitzarà en neurones i connexions. 

"La informació del futur s'organitzarà en neurones i connexions"

De nou, la filosofia de Wagensberg. 

Totalment.