• Empresa
  • Els bancs, la incertesa i la independència

Els bancs, la incertesa i la independència

La lectura política de la declaració de les associacions de la gran banca obliga les entitats a aclarir les seves intencions als clients

La gran banca es planteja la seva permanència a Catalunya en cas d'independència
La gran banca es planteja la seva permanència a Catalunya en cas d'independència
Aiats Agustí
23 de Setembre de 2015
Act. 23 de Setembre de 2015

Les entitats financeres han rebut una allau de consultes i demandes dels seus clients arran de la declaració de la banca d'abandonar Catalunya en cas d'independència. Les associacions AEB i la CECA, que inclouen a Caixabank, Sabadell, BBVA o Santander, demanaven reformes i advertien dels "riscos per a l'estabilitat financera" d'un triomf de Junts Pel Sí.

Aquesta declaració trenca amb el silenci que les entitats financeres havien mantingut sobre el procés català. Els presidents de CaixaBank, Isidre Fainé, i el del Sabadell, Josep Oliu, s'havien limitat a apel·lar al diàleg entre Generalitat i el Govern central. Ara, però, les dues entitats s'afegeixen a la declaració.

Arran del comunicat, les diferents entitats financeres han hagut de reaccionar a les demandes dels seus clients. Triodos Bank va desmarcar-se'n ràpidament via Twitter i la Caixa d'Enginyers comunicava a les xarxes que no forma part de cap de les dues associacions.

El primer desmarcament
Pocs dies després de la declaració, una de les entitats financeres ja s'ha desmarcat del comunicat de les associacions. El BBVA no marxarà de Catalunya en cas d'independència. El banc s'ha posicionat en resposta a una petició d'aclariment del Col·legi de Metges, ja que milers de metges tenen comptes en aquesta entitat i uns quants han demanat més informació després del comunicat de la banca.

De fet, tècnicament parlant, el BBVA no pot marxar de Catalunya perquè la seva seu central ja es troba a Madrid.

El comunicat del Col·legi
El Col·legi de Metges de Catalunya, que té més de 12.000 associats, va traslladar al director territorial del BBVA, Christian Terribas, la preocupació d'alguns col·legiats sobre la continuïtat de l'entitat bancària en cas d'independència després del comunicat de la CECA i l'AEB. Albert Lluch, conseller delegat de l'empresa del Col·legi que dóna serveis financers a través del BBVA, Med Group, demana a Terribas que expressi la "voluntat de permanència" de l'entitat a Catalunya i una "posició clara i inequívoca de respecte escrupolós a les decisions democràtiques que en cada circumstància expressi la ciutadania".

En la carta, el conseller delegat afirma que el comunicat de la banca va causar "sorpresa", tant en l'empresa com en el Col·legi, pel fet "insòlit" de no haver estat informats prèviament sobre el contingut de la nota de l'AEB i la CECA i lamenta que no preveiés la reacció que podria causar aquest posicionament en ple període electoral.

"Són nombrosos els clients que se'ns han adreçat preocupats o molestos -fins i tot indignats- davant d'aquesta situació", subratlla Lluch en la missiva, en què també recorda que el sector bancari es fonamenta en "el fràgil intangible que és la confiança". Segons el conseller delegat de Med Group, poc després de rebre la carta, Terribas va garantir que la intenció de l'entitat de nou moure's de Catalunya i de mantenir-hi les inversions.

La Caixa mira pels clients
Per la seva banda, l'entitat presidida per Isidre Fainé ha comunicat a VIA Empresa que el seu posicionament després de la declaració de les associacions de la banca sempre serà "la més favorable pels seus clients i accionistes". Fonts de CaixaBank asseguren que no els consta haver rebut consultes per part dels seus clients.

L'AMI espera resposta
Un cas semblant al del Col·legi de Metges ha passat amb l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que també ha demanat explicacions al Banc Sabadell, del qual és client. El president de l'entitat, Carles Puigdemont, va enviar una carta al president del Sabdell, Josep Oliu, per mostrar la "queixa enèrgica" dels ajuntaments adherits a l'AMI pel fet que la banca hagi recorregut a "l' argument de la por" de forma "intencionada" per mirar de condicionar el vot dels ciutadans el 27-S.

"La banca ha de defensar davant de tot els seus clients, que, de ben segur, tenen maneres de pensar ben diverses i, com no podria ser d'altra manera, han de poder prendre lliurement les seves decisions", diu Puigdemont en la carta.

Xavier Vilà, portaveu de l'Associació ha assegurat a VIA Empresa que esperen "resposta per part del banc" al més aviat possible.

Els accionistes del Sabadell
Per la seva banda, així mateix, l'associació Nucli Estable d'Accionistes Minoritaris del Banc Sabadell (NEM Sabadell), que agrupa accionistes petits i mitjans de l'entitat financera, ha exigit una "rectificació urgent" del posicionament de la direcció del banc pel que fa a l'eventualitat d'una proclamació d'independència a Catalunya. NEM es manifesta contrària a qualsevol posicionament polític del banc per "respecte a la democràcia i a la llibertat individual" dels accionistes i perquè "sempre es perd part del negoci, una part dels clients o l'un i els altres". Per això l'entitat protesta i demana una rectificació del banc, "que intenta incidir de manera parcial i antidemocràtica" en les eleccions del 27-S.

Fonts del Banc Sabadell consultades per VIA Empresa han assegurat que han rebut centenars de consultes per part dels seus clients i accionistes. Així mateix, han afegit que aquestes consultes es gestionaran degudament i es donarà resposta a totes elles.

Les reclamacions dels clients s'acumulen i al Col·legi de Metges, l'AMI o la NEM Sabadell s'hi ha afegit també la La Federació d'associacions de mares i pares d'alumnes de Catalunya (Fapac) que, segons exposa, s'ha vist obligada a fer aquesta demanda perquè és client d'aquestes entitats i com a representant d'aproximadament 500.000 famílies catalanes.

"Una lectura política"

La declaració de les associacions de la gran banca de divendres passat deixa veure entre línies que en cas d'un trencament no pactat, les entitats mourien les seves seus de Catalunya a territori espanyol per tal de comptar amb l'empara del BCE.

Les entitats financeres només poden obtenir liquiditat per part del BCE si tenen seu dins d'un territori on l'entitat europea tingui "jurisdicció". Els bancs poden accedir a aquesta liquiditat, també, perquè presenten com a avals d'aquest crèdit un seguit d'actius: els clients. Si Catalunya s'independitza, queda reconeguda com a Estat (cosa que el govern espanyol ha negat que farà) i és expulsada de la UE (cosa que requereix anys de negociacions, com en el cas de la regió danesa de Groenlàndia, que va votar la seva sortida de la Unió i va trigar gairebé tres anys a sortir-ne), els bancs perdrien un munt d'actius per avalar la seva solvència, perquè el BCE només reconeix els clients de dins la UE. D'aquesta manera, els bancs són els primers interessats en què Catalunya sigui dins de la UE.

Fins i tot en aquesta situació, però, el dia a dia dels bancs i el seu negoci seguiria a Catalunya de manera normal. Les fonts del Banc Sabadell lamenten, per tot això, que la lectura del comunicat s'hagi fet en clau política i no pas tècnica.