• Empresa
  • Els Joncs, un viatge cap a l’autonomia residencial

Els Joncs, un viatge cap a l’autonomia residencial

La fundació, que atén persones amb discapacitat intel·lectual, engega un projecte de 24 habitatges assistits a Sarrià de Ter amb el suport financer de l’ICF

La seu  de la Fundacio Els Joncs, a Sarrià de Ter | Cedida
La seu de la Fundacio Els Joncs, a Sarrià de Ter | Cedida
Sarrià de Ter
19 de Novembre de 2024
Act. 20 de Novembre de 2024

Del propòsit de donar feina als alumnes que estudiaven al Centre d’Educació Especial Mare de Déu del Carme, va sorgir la Fundació Els Joncs, que posteriorment va crear un Centre Especial de Treball (CET) a Sarrià de Ter (Gironès). Aquesta premissa, la de buscar la plena integració laboral i social dels nois i noies amb discapacitat intel·lectual, amb una preocupació manifesta per fer donar continuïtat al període d’escolarització, és la que ara ha impulsat la Fundació Els Joncs a engegar un projecte residencial per construir 24 habitatges per a 44 persones. Per fer possible la iniciativa, l’entitat ha comptat amb el suport financer de l’Institut Català de Finances (ICF). L’organisme de la Generalitat de Catalunya ha ofert un préstec per fer-ho possible.

El president de la junta de la Fundació Els Joncs, Dionís Poch, recorda que “ens vam trobar amb la necessitat de crear un espai laboral que oferís feina a les persones amb discapacitat que van estudiar amb nosaltres”. A partir de llavors, es va constituir un Centre Especial de Treball (CET), que fins ara comptava amb dues branques d’activitat: per una banda, els treballs manuals per a tercers, on s’inclouen els manipulats, a més de la comercialització de productes propis, com bosses, cantimplores o samarretes. Per altra, una sèrie de treballs externs, en els quals s’engloben la neteja d’aparcaments públics i privats. En aquest darrer àmbit, cinc brigades de la Fundació Els Joncs donen servei a més de 1.200 clients, entre els quals es troben els serveis a l’estadi del Girona FC i el Basket Girona.

La fundació vol fer un pas més enllà i complementar les àrees escolars i laborals amb un nou espai residencial

Ara, tal com assegura Poch, “es tracta de fer un pas més enllà i complementar les àrees escolars i laborals amb un nou espai residencial”. Des de la Fundació Els Joncs creuen que amb aquesta iniciativa es tanca el cercle. A partir de l’enderrocament d’un antic edifici aquest passat estiu, del qual ara s’estan aixecant els fonaments, l’entitat farà 24 habitatges per a persones amb discapacitat intel·lectual. Aquests pisos, que seran tutelats, “els hi permetrà als nostres residents poden continuar les activitats que ja fan d’estudis i feina, sent el màxim d’autònoms possibles, exercint una vida comunitària”. 

El finançament energètic

Amb aquesta tercera pota, la Fundació Els Joncs inicia un projecte residencial per a persones amb discapacitat intel·lectual, que anirà acompanyat de la construcció de 24 pisos amb un component alt d’eficiència energètica. L’edifici disposarà de cuina i menjador compartit per a tots els inquilins i està pensat pels alumnes de l’escola, procedents del Gironès, en un 60% dels casos, el Pla de l’Estany, l’Alt i el Baix Empordà o la Selva.

Dionís Poch: "A l’ICF ens han atès d’una manera molt professional, amb una bona rebuda i comprenent l’abast del nostre projecte”

Poch explica que l’edifici “complirà tots els requisits d’eficiència energètica i requerirà un manteniment molt baix”. En aquest àmbit és on s’inscriu el préstec de l’ICF, en una modalitat que ofereix finançament per a impulsar projectes i  inversions sostenibles en economia verda, circular, eficiència energètica o mitigació del canvi climàtic. El president de la junta de la Fundació Els Joncs precisa que l’ICF va prestar 1,8 milions d’euros, xifra que suposa un 35% del total de la iniciativa. “En relació amb la banca privada comercial, en aquest cas, ens han facilitat un temps de retorn del préstec de 20 anys, gairebé el doble que el d’altres entitats. A més, l’ICF ens ha atès d’una manera molt professional, amb una bona rebuda i comprenent l’abast del nostre projecte”.

“El col·lectiu de persones amb discapacitat acostuma a estar marginat i desorientat a l’escola ordinària. Atès que necessiten una atenció especial, hem decidit crear el centre d’educació especial, el de treball i l’ocupacional”. Poch detalla que per tirar endavant els 24 habitatges s’han demanat els ajuts dels fons europeus Next Generation. Sota la norma de ser molt curosos en l’aspecte de l’eficiència energètica, l’edifici disposarà de geotèrmia, plaques solars, aïllament i un sistema de recuperació de l’aigua, que permetrà regar els horts de la fundació amb la recollida pluvial gràcies a un dipòsit de 25.000 litres. Està previst que el bloc de pisos estigui llest en un període d’entre dos i tres anys. L’objectiu, segons la Fundació Els Joncs, és garantir la màxima autonomia possible a les persones amb discapacitat, de forma que amb supervisió puguin executar les seves activitats quotidianes. 

La Fundació Els Joncs compta amb tres àrees diferenciades. La primera és el Centre d’Educació Especial Mare de Déu del Carme, que es va posar en funcionament el curs 1977-1978 amb l’impuls d’un grup de familiars i professionals que treballaven amb nois i noies amb lleus discapacitats intel·lectuals i que van voler donar continuïtat a la tasca que s’estava fent des del sector mèdic. La segona és el Centre Especial de Treball (CET), creat l’any 1995, amb la finalitat de buscar la plena integració laboral i social de nois i noies amb discapacitat intel·lectual, amb una especial preocupació per donar continuïtat als nois i noies que finalitzaven el període d’escolarització. Des del CET, s’ofereixen serveis de neteja (aparcaments de comunitats de veïns i particulars, de fàbriques o naus industrials), de manipulats (retractilats, encaixats, embossats o ensobrats), de copisteria i jardineria. La tercera són el Servei Ocupacional d’Inserció (SOI) i Servei de Teràpia Ocupacional (STO), on s’atenen a més de 150 persones amb discapacitat amb el suport de 45 professionals.

Mirant al futur, Dionís Poch albira que, tot i que la fundació encara té més marge de creixement en l’aspecte de l’activitat empresarial, els projectes vinculats a l’habitatge es replicaran a partir de l’any 2027, quan ja entri en funcionament la primera promoció amb la qual estan treballant. L’objectiu, una vegada més, és ajudar a viure de forma autònoma a les persones amb discapacitat.