"Vam començar a dissenyar un mobiliari amb l'objectiu de crear un projecte circular, aprofitant recursos i materials de manera sostenible. Amb el sector educatiu com a focus, vam plantejar-nos reutilitzar taules i cadires antigues per transformar-les en noves. Així, vam investigar quins materials podíem utilitzar per donar una nova vida als mobles vells, implicant també el sector educatiu en aquest procés", explica Anna Fornt, directora del Grup Efebé, a VIA Empresa. Aquesta idea va portar Fornt a adonar-se que el plàstic reciclat és una opció fonamental per donar diversos usos a la mateixa matèria i, d'aquesta manera, convertir taps i ampolles de plàstic en cadires i pupitres.
Davant d'aquest escenari, fa un any va néixer el projecte CtoC, una iniciativa de restauració de mobiliari escolar que converteix taps i ampolles de plàstic en cadires i pupitres. L'objectiu és donar una segona vida al material escolar, fomentar l'economia circular, involucrar la comunitat educativa i col·laborar amb entitats socials del tercer sector. Tot i això, el projecte no va sortir al mercat fins al passat mes d'octubre, quan es va presentar a la Barcelona Design Week. "Amb el projecte CtoC, volíem demostrar que l'economia circular pot ser més que una idea: pot convertir-se en una solució concreta per a les escoles", destaca Fornt.
L'objectiu és donar una segona vida al material escolar, fomentar l'economia circular, involucrar la comunitat educativa i col·laborar amb entitats socials del tercer sector
Fornt destaca que el projecte es fonamenta en quatre fases principals. La primera és la recol·leccióde taps i ampolles de plàstic per part de les escoles, que s’envien a una empresa especialitzada per elaborar planxes premsades de plàstic reciclat, les quals substitueixen la fusta. La segona fase implica la recollida de material escolar en desús, com cadires i pupitres. La tercera, a través de centres especials de treball, es desmunta l'estructura d’aquests mobles, extraient ferratges i taps, i realitzant el decapatge del material. Finalment, la quarta fase és la fabricació: a partir del plàstic recollit i les planxes premsades, aquestes es tallen a mesura. En aquest punt, les escoles poden triar els acabats de disseny i els colors desitjats per adaptar-se a les estructures de les cadires i pupitres, ja sigui per al seient, el respatller o l’escriptori.
Disseny, sostenibilitat i responsabilitat social
Per a la directora de Grup Efebé, empresa experta en disseny, adequació, equipament i manteniment d'escoles i altres entorns com oficines i residències, aquest projecte no només transforma mobiliari en desús en peces funcionals i sostenibles, sinó que també genera oportunitats laborals i fomenta una major consciència en la comunitat educativa. L’equip del projecte CtoC, format per quatre persones i amb seu a Barcelona, té com a objectiu no només transformar l’aspecte de les aules, sinó crear espais més còmodes per als estudiants, alhora que promou la sensibilització sobre la vida útil dels materials i el consum responsable, integrant aquests valors als projectes educatius del centre.
Aquesta iniciativa està profundament compromesa amb la sostenibilitat i la reutilització. A més, el projecte CtoC aposta pels proveïdors de proximitat. La recollida del mobiliari escolar la realitza Saó Prat, entitat especialitzada en la reinserció laboral de joves en risc d'exclusió. La Fundació Rubricatus s'encarrega del decapatge, pintat i retirada de ferratges de les cadires, mentre que Esclat Centri Educatiu es responsabilitza del tall ergonòmic de les peces de plàstic reciclat i del muntatge final. La transformació del plàstic en planxes ergonòmiques i sostenibles la realitza Plàstic Preciós La Safor, una organització sense ànim de lucre compromesa amb la sostenibilitat i la conscienciació ambiental.
L'empresa catalana, amb un volum de facturació de 3 milions d'euros el 2024, preveu que l'any 2025 serà l'any de consolidació i no de creixement
El concepte de CtoC promet ser un èxit rotund. Actualment, les escoles Teresianes són el seu client principal, però estan treballant amb quatre entitats més, consolidant així el seu creixement des del llançament a escala nacional aquest any. L'empresa catalana, amb un volum de facturació de 3 milions d'euros el 2024, preveu que l'any 2025 serà l'any de consolidació i no de creixement, amb l'objectiu d'obrir mercat a Portugal.