Mentre el BBVA i el Banc Sabadell ens tenen a tots expectants amb la partida de ping-pong que estan protagonitzant ambdues entitats bancàries, el teixit empresarial català no s’atura. Aquesta setmana qui ens fa treure pit és el sector del digital health, les empreses de salut digital. Un sector que viu a Catalunya una època de rècords, una època daurada, i no només ho diem nosaltres, ho diuen les xifres. El digital health català ha augmentat el seu volum de negoci un 35% en només un any. De moment, s'ha convertit en un “pol d’atracció” de 331 empreses, 600 milions i 4.800 treballadors.
Què vol dir exactament una OPA hostil? Què implica la nova acció del BBVA? Quin pot ser el desenllaç?
Respecte al sector bancari, a començaments de setmana vam saber que el Consell d’Administració del Banc Sabadell, rebutjava l’oferta de fusió -o adquisició- per part del BBVA i, tot just abans d’acabar-la, el dijous 9 de maig a primera hora del matí, el BBVA responia, com era d’esperar, anunciant una OPA hostil. Per entendre bé aquests termes, des de L'empresa al dia hem convidat Oriol Amat, economista català, catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra i col·laborador habitual de VIA Empresa per abordar-ho. Què vol dir exactament una OPA hostil? Què implica aquesta nova oferta? Quin pot ser el desenllaç?
També saltem al sector energètic, amb una empresa catalana que ha donat molt a parlar també aquests dies i, malauradament, no ha sigut per bons motius. Holaluz ha anunciat pèrdues de 26 milions d'euros el 2023 i es troba en la cerca d’un refinançament de 21 milions. Recordem que fa no res, va aplicar un ERTO que ha deixat sense feina a 200 treballadors, el 30% de la plantilla. Una història que va començar de forma "idíl·lica" el 2010, any en què Carlota Pi, Ferran Nogué i Oriol Vila, estudiants del màster Business Management a l'IESE, tenien un objectiu comú: conquistar el client que "odia les companyies energètiques". I, fins fa poc, ha estat considerat un dels casos d’èxit made in Catalonia. Tots els detalls a L'‘annus horribilis’ d'Holaluz: de l'èxit de tres companys d'estudis a un desenllaç incert.
Al final de l'episodi, el periodista Carlos Rojas avança els principals actes a tenir en compte durant la tercera setmana de maig, entre els quals destaca Victor Kuppers, protagonista de la 24a Nit Empresarial UEA. La cita tindrà lloc el 16 de maig a Santa Margarida de Montbui i comptarà amb una ponència estrella d'un dels conferenciants més sol·licitats. Finalment, en el setè capítol del pòdcast de VIA Empresa, la politòloga i filòsofa Ariadna Romans presenta la seva píndola filosòfica i llança una reflexió als oients: "Jo només sé que no sé res".
L'empresa al dia, és el nou pòdcast amb què VIA Empresa enceta una nova etapa. Conduït per Elena Busquets (directora), Gemma Fontseca (cap de redacció) i Carles Flo (director de negoci), oferim cada divendres una breu píndola perquè directius, directives, empresaris o tots aquells professionals vinculats al món de l'empresa i el teixit productiu català portin... L'empresa al dia. Pots escoltar el capítol aquí.