• Empresa
  • Com pot beneficiar-se una empresa de la digitalització i internacionalització dels negocis?

Com pot beneficiar-se una empresa de la digitalització i internacionalització dels negocis?

El kit digital dels Next Generation ha accelerat la transformació de moltes companyies: gràcies a Internet ja poden mirar arreu del món

La digitalització i internacionalització d'un negoci és cada cop més important | iStock
La digitalització i internacionalització d'un negoci és cada cop més important | iStock
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
10 d'Abril de 2025
Contingut de marca

"Si no ets a Internet, no existeixes". Fa només uns anys, aquest era el mantra amb què havien de conviure tots els negocis de Catalunya, independentment de la seva mida i del sector al qual es dediquessin. Avui, la frase és pràcticament dogmàtica. La xarxa no només ens ha permès accedir a botigues, establiments i serveis que abans només ens estaven a l'abast al món físic, sinó que ha obert la possibilitat d'expandir-se internacionalment. Mirar més enllà de Catalunya i l'Estat ja no és un privilegi reservat per a companyies gegantines. Ara bé, digitalització i internacionalització semblen anar de bracet, però cadascun presenta uns reptes i unes oportunitats diferents.

 

Malgrat que Internet és a les nostres vides des de fa dues dècades, el comerç electrònic no s'ha començat a normalitzar fins fa poc. En aquest sentit, els fons Next Generation van ser el gran impuls que necessitaven les petites i mitjanes empreses catalanes. En data de novembre del 2024, el govern espanyol va mobilitzar 2.300 milions d'euros a través dels PERTE per implementar el conegut com a kit digital, una iniciativa que proposava subvencionar la transformació digital de les pimes i autònoms amb ajuts d'entre 3.000 i 29.000 euros per projecte.

A finals de l'any passat, ja hi havia 530.000 beneficiats entre companyies i autònoms que encara no havien digitalitzat el seu negoci. Es tracta del 80% de l'objectiu que l'executiu estatal es va comprometre a assolir amb Brussel·les. La data límit per arribar al 100% és l'agost de 2026. Els organismes consultats per VIA Empresa confirmen que es tracta de l'ajut més gran de la història en aquest àmbit. I era necessari, perquè, segons expliquen fonts de les patronals, al territori anàvem endarrerits. Entre altres coses, a causa de la burocràcia que torpedejava el procés de transformació.

 

Els organismes consultats per VIA Empresa confirmen que el kit digital és l'ajut més gran de la història en l'àmbit de la digitalització

Com ha beneficiat, doncs, el kit digital a les empreses? A través de la simplificació administrativa. Durant el procés no se sol·licita cap document. Ja n'és suficient amb les declaracions responsables i dades fiscals de cada companyia de 50 o menys treballadors. D'aquesta manera, l'organisme Red.es ha assumit l'encàrrec de revisar la informació de cada petició. Ho ha fet tot consultant bases de dades molt accessibles, com ara Hisenda, Seguretat Social o Consell Notarial. Un tràmit que ha servit per completar la informació.

D'altra banda, altres entitats han servit per orientar als beneficiats de l'ajut. Les associacions empresarials han organitzat cursos i formacions, mentre que els bancs també disposen d'un apartat al seu web dedicat al kit digital. En el cas de CaixaBank, l'entitat catalana ofereix finançar l'IVA de les compres realitzades a través de l'ajut, amb l'objectiu d'evitar que els beneficiats rebin una gran pressió fiscal de forma immediata. 

El govern espanyol ha assignat més de 300.000 ajuts del programa Kit Digital a pimes i autònoms | iStock
El govern espanyol ha assignat més de 300.000 ajuts del programa Kit Digital a pimes i autònoms | iStock

L'harmonització del pagament d'aquest IVA es pot observar a les dues solucions que presenta CaixaBank: la primera, el Kit Lloc de Treball segur, a escollir pel client entre un ordinador portàtil Lenovo Thinkpad L14 Gen 5 o un ordinador portàtil Samsung Galaxy Book 4. Tots dos models inclouen un programari de protecció avançat. L'import s'enfila als 1.000 euros, al qual s'hi han de sumar els 210 euros dels impostos indirectes que el banc permet finançar. En concret, proposa una quota mínima de 17,50 euros al mes.

L'altra solució és el Kit Oficina Virtual Microsoft, que inclou una llicència de Microsoft Office 365 Empresa Estàndard. En aquest cas, l'import és de 199 euros, mentre que l'impost indirecte ascendeix a 41,79 euros. Tot plegat es pot finançar al 0% TAE des de 3,48 euros al mes.

La xarxa, una porta d'entrada al món

Si bé la transformació digital és un procés ineludible per a les empreses en l'actualitat, cada cop hi ha més companyies que treuen el cap i miren cap a fora. Actualment, des de la xarxa es pot fer un estudi de mercat de pràcticament cada sector a qualsevol país del món o participar en licitacions internacionals, entre altres accions. 

Hi ha diferents informes que confirmen aquest interès. Durant alguns anys, Catalunya ha presentat dobles dígits pel que fa a empreses catalanes que s'internacionalitzen. Segons Foment del Treball, el passat 2023 més de 3.500 pimes de casa nostra van superar, per primer cop, els 300 milions d'euros en exportacions a través d'Amazon. Es tracta d'un 15% més que un any enrere. Tot plegat va convertir Catalunya en el territori de l'Estat amb més pimes que venien a l'estranger.

L'increment és encara més impactant si s'observen les dades de l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa (Acció): l'any passat, 46 empreses catalanes van obrir una nova filial a l'estranger amb el suport del Govern. Es tracta d'un 44% més que l'any anterior. Els informes d'organismes competents no només confirmen la tendència, sinó que plasmen també un ritme creixent.

El 2022, CaixaBank va impulsar 23.000 milions d'euros en ajuts a la internacionalització de les empreses

En aquest procés d'expansió internacional, els bancs suposen novament una palanca d'impuls per a moltes companyies. L'any 2022, CaixaBank va destinar 23.000 milions d'euros en ajuts a empreses que volien internacionalitzar-se. Des d'aleshores, aquest compromís ha tingut continuïtat: uns mesos més tard, CaixaBank i la CEOE van signar un acord de col·laboració pel qual les empreses afiliades a la patronal i les seves organitzacions empresarials van accedir a un paquet de 35.000 milions d'euros durant els anys 2023 i 2024.

A més, aquestes línies de finançament no són cap acció aïllada. L'entitat financera catalana també ofereix assessorament als seus clients i posa a la seva disposició tot un equip d'especialistes en comerç exterior. Amb els tècnics organitzen formacions personalitzades presencials i en línia (a través d'una videoconferència). Més enllà d'aquestes sessions, el banc també ofereix la seva expertesa pel que fa als cinc continents i busca interconnectar els clients d'arreu del món en jornades Porta a l'Exterior.

Un cop triada la destinació, CaixaBank estudia el cas de cada empresa que vulgui internacionalitzar-se i desplega una àmplia gamma de solucions que es poden trobar íntegrament en línia a través de CaixaBankNow. Entre els serveis més destacats, destaquen la cobertura dels riscos inherents a les transaccions estrangeres o la rapidesa de la gestió d'operacions d'importació i exportació. Tot plegat acaba de configurar una oferta financera adaptada a cada perfil que potencia aquesta unió entre la digitalització i la internacionalització.