L’empresa i la família són dues institucions amb finalitats i normes ben diferents. Una busca crear riquesa i mesurar resultats, pel que és raciona.; l’altra es basa en la felicitat i l’amor, és emoció. Ara bé, no són contradictòries, només cal trobar l’equilibri perquè funcionin plegades. Així és com inicia l’advocat Jordi Tarragona el seu llibre Continuar? Vendre? Tancar?(Profit Editorial, 2018), un manual amb una llarga llista de consells i lliçons recollits dels seus més de 35 anys d’experiència com a empresari.
Tarragona, col·laborador de VIA Empresa i consultor especialitzat, situa en “la confusió de finalitats i normes de funcionament” el motiu pel qual sovint la idea d’empresa familiar genera por o problemes. D’aquí que assenyali com a primer requisit tenir clar que l’empresa és l’empresa i la família és la família. I que, com passa a la consulta del metge, una solució no és vàlida per a tothom. Cada companyia té un context i unes particularitats i la fórmula que un consultor pot receptar pot ser només apte per a un cas concret.
Hem de continuar?
Quan arriba l’hora de fer el relleu, el desig sovint s’imposa davant la realitat. “Volem continuar, és llegat familiar”. La resposta acostuma a ser la mateixa en la majoria dels casos, potser no amb la mateixa forma, però sí en el desig de seguir amb la saga d’empresaris. Almenys per part del fundador, qui no vol veure morir el que pot ser per a ell un fill més.
En aquest sentit, la primera recomanació de Tarragona és establir de manera periòdica –“almenys a cada generació”- una mena d’examen que plantegi quina és la millor solució. Continuar, vendre o tancar? Ja ho diu el títol del llibre.
No és una novel·la, el mateix autor ho avisa, és un manual amb explicacions tècniques que repassen aspectes fiscals, legislatius i de responsabilitat. Bo per als qui ja coneixen la teoria i volen repassar-la, però també adequat pels qui potser veuen ara l’oportunitat d’entrar de ple al món corporatiu i necessiten repassar conceptes i figures com la del Consell d’Administració, el pacte successori o el dret de separació, entre altres.
Reflexionar abans d’actuar
A tall de resum, els passos que Tarragona recomana seguir són: sortir del quadre mental; professionalitzar la companyia; cuidar la família perquè l’empresa prosperi, no tractar-les com a igual; saber que cada generació és diferent i que la necessitat de diners pot ser bàsica per a alguns socis, com també que és preferible tenir un accionista format que un directiu de renom; planificar i no deixar per més endavant les decisions difícils.
El llibre s’estructura en cinc blocs amb capítols independents entre ells, de manera que pot ser vist com una guia ràpida de conceptes. A més a més, al final de cada lliçó el consultor formula una sèrie de preguntes per motivar la reflexió del lector respecte la seva situació.
Vols un exemplar del llibre? Entra al sorteig i participa-hi, regalem un llibre entre els lectors de VIA Empresa.