• Empresa
  • Els empresaris Laura Roigé, José Creuheras i Francisco Javier Moll, Creu de Sant Jordi 2025

Els empresaris Laura Roigé, José Creuheras i Francisco Javier Moll, Creu de Sant Jordi 2025

El Govern desvela les 21 personalitats i 10 empreses premiades amb el màxim reconeixement de la Generalitat, entre les quals també es troba el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya

El president del Grupo Planeta, José Creuheras, en roda de premsa | Oriol Darnés / ACN
El president del Grupo Planeta, José Creuheras, en roda de premsa | Oriol Darnés / ACN
Redacció VIA Empresa
22 d'Abril de 2025

En la vigília de la diada de Sant Jordi, el Govern ha desvelat els guardonats de la Creu de Sant Jordi de 2025, el màxim reconeixement públic que la Generalitat concedeix des de 1982 a personalitats i entitats que hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Entre les 21 persones reconegudes destaquen el nom de tres empresaris: el president del Grupo Planeta i d'Atresmedia, José Creuheras Margenat; el president executiu de Prensa Ibérica, Francisco Javier Moll de Miguel; i l'actual presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Laura Roigé Pons.

 

José Creuheras ha passat tota la seva carrera laboral dins del Grupo Planeta, empresa on va accedir el 1984 i va anar assumint diversos càrrecs de responsabilitat, fins que el 2003 l'aleshores president José Manuel Lara Bosch va nomenar-lo vicepresident. Aquell mateix any, Creuheras va començar a exercir com a conseller del Grupo Atresmedia i a formar part del consell editorial del diari La Razón. L'empresari va assumir la direcció del grup el 2015, després de la mort de Lara Bosch, càrrec que ha mantingut fins ara. Paral·lelament al grup, Creuheras forma part del Comitè Executiu de la Cambra de Comerç d'Espanya i va rebre el 2024 la Medalla d’Honor a l’Empresari de l’Any de Foment del Treball, a més a més de ser patró de la Fundació Catalunya Cultura. El Govern l'ha escollit “pel seu talent empresarial i el seu important paper en el foment de la cultura”.

Per la seva banda, Francisco Javier Moll de Miguel, comunament referit com a Javier Moll, ha estat premiat “pel seu gran esperit emprenedor i la seva reconeguda trajectòria com un referent del món de la informació i la comunicació”. Una trajectòria que va començar en el món de les finances, treballant al Banco Atlántico i la Banca Garriga Nogués i sent conseller del Banco de las Islas Canarias, fins que el 1978 entra al món de la comunicació fundant Editorial Prensa Canaria. Sis anys més tard, Moll constituí Prensa Ibérica després d'adquirir diverses capçaleres regionals del govern espanyol, un grup que ha continuat expandint-se durant 45 anys: a Catalunya, el grup és propietari de El Diari de Girona, Regió 7, Empordà i, després de la compra del Grupo Zeta el 2019, de El Periódico i Sport, mentre que a la resta d'Espanya també posseeix El Faro de Vigo, La Nueva España, Levante - El Mercantil Valenciano o Super Deporte, entre altres. A títol personal, Moll ha presidit l'Institut de l'Empresa Familiar i l'Associació de Mitjans d'Informació i es troba entre les 200 persones més riques d'Espanya del 2025, segons recull el diari El Mundo, amb un patrimoni net de 395 milions d'euros.

 

Laura Roigé Pons ha estat vinculada des de ben petita al sector del transport i l'hostaleria: segons reconeixia ella mateixa en una entrevista a La Vanguardia, el seu pare la va posar al capdavant d'una empresa de transport de camions quan tenia només 12 anys, i des d'aleshores ha treballat sempre en aquesta indústria. Roigé va fundar el 1995 l'Associació de Dones Empresàries i Emprenedores de les Comarques de Tarragona, entitat que l'any 2000 va integrar-se a Business Professional Women Internacional. El mateix 1995 va ingressar al ple de la Cambra de Comerç de Tarragona, de la qual va incorporar-se al comitè executiu el 2006 i va esdevenir-ne la primera presidenta dona de la història el 2017, càrrec que encara manté. L'empresària també ha estat vicepresidenta de la patronal tarragonina Cepta i vicepresidenta i membre del comitè executiu de Pimec. El Govern l'ha premiada “per la seva gran trajectòria professional i pels seus decisius esforços per fer un país més pròsper i igualitari”.

Les altres 18 personalitats premiades amb la Creu de Sant Jordi 2025 han estat l'alpinista Josep Manuel Anglada Nieto; la farmacèutica i investigadora Montserrat Baiget i Bastús; l'artista visual Eugènia Balcells; la periodista Rosa Maria Calaf Solé; el pagès i líder sindical Joan Caball i Subirana; la ballarina i coreògrafa Montse Colomé i Pujol; la dramaturga Lluïsa Cunillé Salgado; l'escriptora, crítica, periodista cultural, investigadora i professora Mercè Ibarz; el biòleg i ecòleg Ramon Folch i Guillèn; l'actriu Loles León; el músic, gestor cultural i fundador de Mishima Marc Lloret i Isiegas; el filòleg i sociolingüista Isidor Marí i Mayans; el geòleg Josep Maria Mata-Perelló; la pedagoga Mireia Montané i Tuca; el director d'orquestra Josep Pons i Viladomat; l'òptic optometrista Manuel Roure i Arnaldo; el polític Joan Saura Laporta i la cineasta Carla Simón.

21 personalitats i 10 entitats

A més a més dels 21 guardons a títol individual, la Creu de Sant Jordi també s'ha lliurat a 10 entitats amb seu a Catalunya, entre les quals es troba el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya. El Govern l'ha triat “per la seva decidida tasca de suport i defensa de la professió de l’enginyeria de camins, canals i ports”, poc després que l'entitat celebrés el seu 50è aniversari. En l'actualitat, el Col·legi està format per gairebé 3.000 professionals que treballen en diversos àmbits com el desenvolupament territorial, la sostenibilitat, la mobilitat o el transport, entre d’altres, als quals la Generalitat estén el premi de manera col·lectiva.

Les altres nou entitats que han estat premiades amb la Creu de Sant Jordi de 2025 són el Centre de Titelles de Lleida, La Cubana, la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona, el Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), la Fundació Catalana d'ELA Miquel Valls, l'Institut Jaume Huguet - Antiga Escola del Treball de Valls, Sabor de Gràcia, Unió per la Mediterrània i la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Vic.