• Empresa
  • "No volem acomiadar, volem protegir"

"No volem acomiadar, volem protegir"

Pimec reclama a la consellera Àngels Chacón "més concreció" en les mesures econòmiques per a pimes i autònoms, sobretot per als sectors més afectats

Una voluntària de la Creu Roja entrega mascaretes al metro | Europa Press
Una voluntària de la Creu Roja entrega mascaretes al metro | Europa Press
Barcelona
22 d'Abril de 2020

Angoixa i preocupació. L'empresariat viu amb aquest sentiment cronificat des de l'inici de l'estat d'alarma perquè, com han repetit una i altra vegada, ni arriba el finançament, ni la moratòria de pagament d'impostos per a pimes i autònoms fins al 20 de maig és suficient, ni tampoc compten amb les mesures de seguretat necessàries. Després de reunir-se amb la ministra de Treball fa menys de dues setmanes, i sotmetre-la a una ronda de preguntes de tots els sectors perjudicats per la crisi del coronavirus, diferents representants de Pimec s'han trobat telemàticament aquest matí amb la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, per posar una mica de llum a la foscor i incertesa en què viuen immersos a causa del confinament. "No volem acomiadar, volem protegir", ha avisat el president de la patronal, Josep González.

 

La consellera ja deia durant la comissió d'Empresa per explicar les mesures que està prenent el Departament que "si no cuidem el nostre teixit productiu, tindrem més despesa social" i, precisament per això, i després que González li recordés la seva pròpia frase, s'ha lamentat que "costa molt que arribi el finançament", al mateix temps que ha subratllat que "donar liquiditat a les empreses és una de les qüestions més necessàries". Mesures necessàries i essencials que, de moment, només s'han traduït en "demores i anomalies", cosa que se suma al "demolidor" informe del Banc d'Espanya que, posant-se en el "pitjor dels escenaris", preveu una caiguda del PIB espanyol de fins al 13% durant el 2020 si l'estat d'alarma s'allarga 12 setmanes i l'economia no es normalitza fins a finals d'any. "No s'hauria d'haver publicitat perquè no és adient per l'entorn que viuen els empresaris", ha advertit el president de Pimec.

 

Si a la falta de mesures econòmiques -i a les que estan aplicades, però són innecessàries-, s'hi suma la manca de liquiditat i de mesures de seguretat per als treballadors, el teixit productiu de Catalunya es pot veure molt perjudicat. "No hi ha mascaretes, no hi ha tests... Aquest és un tema de màxima preocupació de les empreses". Perquè, si ni tan sols compten amb mitjans per garantir la protecció dels seus empleats, com reprendran els seus negocis durant el desconfinament?

Les tres fases de la crisi

Chacón, que ha entonat el mea culpa després d'admetre que els missatges contradictoris de les diferents administracions "han perjudicat directament la ciutadania i les petites i mitjanes empreses", ha recordat que "fa dos mesos no podíem ni imaginar un escenari així", cosa que els ha fet treballar sense previsions i sense totes les competències que voldrien tenir després que el Govern espanyol limités les competències dels diferents territoris en aquest sentit.

Chacón: "Els missatges contradictoris de les diferents administracions han perjudicat directament la ciutadania i les petites i mitjanes empreses"

I per això ha volgut justificar, com a mínim, les actuacions del seu Departament. La crisi de la covid-19 ja ha passat per la seva primera de tres de les fases: l'aturada global i simultània per sorpresa "que ha estat terrible arreu". Davant d'aquest panorama, el primer pas que van fer les administracions va ser "prioritzar la vida i la seguretat de les persones", cosa que, una vegada passat el cop més dur de la crisi, ja era compatible amb l'aplicació de "mesures que sostinguin l’activitat empresarial". Però aquestes continuen "venint amb comptagotes i sent insuficients".

Per tant, la primera etapa anava de gestionar una crisi sanitària mai vista, mentre, relata la consellera, "analitzàvem la crisi econòmica que deriva en una crisi social que ja es veu ara". Però tornem al mateix. D'una banda, "la musculatura financera de la Generalitat és la que és" i això no permet tenir una capacitat suficientment àgil de reacció; i, de l'altra, "no tenim els mitjans". Això afecta la segona etapa, la gestió de la crisi d’economia per a moltes empreses i autònoms, on la incertesa, la sensació de por i la inseguretat no ajuden a fer previsions a llarg termini.

Mesures al detall...

En aquest sentit, Chacón ha volgut deixar ben clar que "hi posarem tots els recursos que calgui per tornar a una certa reactivació de l’activitat, però hi ha elements que no controlem com el virus, la sensació de por i la inseguretat que tenen les persones". Justament per això, "calen un seguit de protocols i mesures", que s'estan elaborant en dues direccions: els mínims que sí o sí han de garantir els negocis i empreses, i mesures al detall per a cada sector.

Chacón: "O moltes empreses es transformen o no sobreviuran"

Tot plegat, porta -inevitablement- al replantejament de l'entorn internacional de cara al futur. Buscar noves oportunitats es converteix en assignatura obligatòria en la col·laboració público-privada perquè, assenyala la consellera, "hi haurà coses que canviaran per sempre, com els nostres models de consum, la demanda o el tràfic de mercaderies".

I aquest tercer punt pren especial importància a Catalunya donada la seva economia internacionalitzada, que representa entorn el 26% de les exportacions de tot l'Estat espanyol i, per tant, "ens afecta més que a altres llocs que no depenien tant de l’exterior".

...i ajudes generoses

I, mentrestant, cal continuar pensant en el comerç, en el turisme i en la restauració, en definitiva, en els sectors més tocats per la crisi, mentre es gestiona la resta. El president de Pimec Comerç, Àlex Goñi, ha lamentat en aquest sentit que l'increment de 7,5 a 9 milions d'euros dels diners que el Departament d'Empresa destina al comerç "no és proporcional" als danys que estan patint" perquè tornem a estar a les portes d'un final de mes complicat i s'han de pagar els rebuts. El turisme, també preocupat, només pot agafar-se a una nova manera de plantejar-lo -si es pot-, que podria basar-se en "estimular la demanda" a través de "petits bonus" perquè, apunta la consellera, "hi haurà gent que voldrà anar de vacances però no s’ho podran permetre".

González: "Els empresaris volem mantenir la seguretat de les empreses, però ens falten els elements per garantir-la"

I la indústria, sector al qual, "més que mai, caldrà ajudar i potenciar" perquè "o moltes empreses es transformen o no sobreviuran". I és que, com diu Chacón, "ara ja és hora del teixit productiu i els ajuts han de ser generosos". Caldrà esperar a veure com ho continua encarant el Govern espanyol i què hi pot fer la Generalitat dins de les seves possibilitats, per accelerar-ho.

"No volem acomiadar, volem protegir", sentencia González per insistir en què "els empresaris volem mantenir la seguretat de les empreses, però ens falten els elements per garantir-la", així com que "esperem que la liquiditat necessària que ens han de donar els bancs arribi quan abans millor i que entenguin que no s’ha de fer negoci amb aquesta crisi perquè, això, ja ratlla l’anàlisi ètic de les coses".