• Empresa
  • Quantes empreses catalanes es troben entre les 500 companyies que més creixen a l'Estat?

Quantes empreses catalanes es troben entre les 500 companyies que més creixen a l'Estat?

Catalunya, protagonista del llistat sobre creixement empresarial CEPYME 500 del 2024, amb el 17,6% del total de l'Estat i una gran concentració d'indústria manufacturera

La indústria té gran pes a les comarques tarragonines | ACN
La indústria té gran pes a les comarques tarragonines | ACN
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
13 de Gener de 2025

Catalunya es troba al capdavant del creixement empresarial de l'Estat. O, almenys, això es pot extreure del llistat CEPYME 500, elaborat per la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (CEPYME). Entre les quatre províncies catalanes acumulen un total de 88 companyies de les 500 que més creixen al conjunt d'Espanya, una xifra que es tradueix en un 17,6% i que col·loca el territori per davant d'altres amb gran concentració empresarial com la província de Madrid (75).

 

En concret, CEPYME elabora aquest rànquing a partir de l'avaluació de diversos indicadors que expliquen el creixement d'una companyia. Entre els criteris es troben la solvència, la innovació i el potencial de projecció internacional de les empreses. Ara bé, més enllà d'aquestes consideracions, hi ha una condició sine qua non per figurar en aquesta llista: les empreses han d'haver registrat una xifra de creixement anual compost superior al 15% durant els darrers tres exercicis.

Per províncies, Barcelona es troba al capdavant d'aquesta llista, amb un total de 62 companyies. És a dir, la capital catalana concentra més de dos terços del total del rànquing català. En segona posició, es troba Girona, amb un total de 14 empreses. Malgrat que la xifra es queda molt lluny de la primera posició que ocupa Barcelona, duplica a la tercera classificada, que és Lleida, amb 7 companyies. Finalment, Tarragona es queda més enrere amb una aportació total de 5 entitats.

 

La indústria manufacturera, la gran protagonista

El sector manufacturer és capital en el PIB català
El sector manufacturer és capital en el PIB català

Més enllà de les demarcacions, el llistat subratlla un altre aspecte del teixit empresarial català: les companyies d'indústria manufacturera són les que més creixen. De les 88 firmes que conformen el rànquing, 34 d'elles pertanyen a aquest sector (38,6%), és a dir, gairebé la meitat del total. D'aquestes, només dues superen els 40 milions d'euros de facturació: Grup Lapuente (126,9 milions), que és una firma barcelonina que es dedica a l'acer inoxidable, i Laboratorio Jaer (70,5 milions), que fabrica productes farmacològics de veterinària i fertilitzants per agricultura.

L'altre gran gruix és la distribució comercial, amb 26 empreses representades (29,5%). Molt lluny d'aquests dos sectors queda, en tercer lloc, el transport, amb un total de 10 companyies (11,3%). En aquests àmbits, les tres que més facturen són: Induxtra de Suministros (101,3 milions d'euros), que es dedica a les matèries primeres i els productes intermedis de la indústria alimentària; Aleu Medical (68,1 milions), que participa en activitats d'inversió i importació internacional de productes sanitaris; i Congelados y Especialidades Barrufet (64,8 milions), que comercialitza amb peixos, mariscos i cefalòpodes.

Del total de les 88 empreses catalanes que més creixen, Grup Lapuente és la que més volum de vendes presenta (126,9 milions), seguida d'Induxtra de Suministros (101,3 milions) i Nipadi Invest (88,2 milions)

La resta de sectors que hi apareixen són els serveis empresarials, amb un total de sis (6,81%); les de construcció, amb quatre (4,54%); i les del sector primari i l'economia digital, amb dues cadascuna (2,27%). D'aquests segments, destaca la facturació de tres empreses: Nipadi Invest, amb 88,2 milions d'euros (serveis empresarials orientats a la immobiliària); Miquel Avícola, amb 71,6 milions d'euros en vendes (firma del sector primari que es dedica a sistemes d'incubació); i Samato, que factura 58,3 milions d'euros i es dedica a la construcció. Com a curiositat, aquesta empresa va créixer un 495,77% anual l'any 2022. 

Finalment, hi ha un total de quatre empreses que no pertanyen a cap criteri dels quals té en compte CEPYME. Són Emse Edapp (educació), Famimar 2000 (immobiliari), Catgas Energia i Agri-Energia (ambdues d'energia). Cal dir, però, que aquesta última factura 61,5 milions d'euros i pràcticament dobla en vendes a l'altra empresa del sector, que va registrar unes vendes de 37,8 milions d'euros. Ara bé, l'altra la duplica en ritme de creixement anual: 43,61% per a Catgas Energia i 21,07% per a Agri-Energia.