Les empreses catalanes exigeixen més competències digitals avançades que la mitjana estatal

Tenir habilitats en negocis i vendes digitals, en programació o en tècniques d'anàlisi de dades és el que més es valora

Sílvia Miró, directora de l'Àrea de Treball de Pimec, Josep Ginesta, el secretari general de la patronal amb Carme Pagès i Míriam Duran, investigadores i professores de la UOC | Pimec Sílvia Miró, directora de l'Àrea de Treball de Pimec, Josep Ginesta, el secretari general de la patronal amb Carme Pagès i Míriam Duran, investigadores i professores de la UOC | Pimec

Un 27,3% de les empreses catalanes demanen competències digitals avançades a l'hora de contractar. Així ho revela un baròmetre de la patronal Pimec i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que assenyala que aquesta xifra va per davant de la mitjana de l'Estat (24,8%). Així, el baròmetre puntualitza que les competències avançades són les que inclouen innovacions com la IA, el Big Data, la robòtica avançada o la computació en el núvol. Dins d'aquest bloc, tenir habilitats en negocis i vendes digitals és el que més demanden les companyies, amb un 16,9%, seguit dels coneixements en programació (16,8%) i de les tècniques d'anàlisi de dades avançades (7,9%). El baròmetre també sosté que un 28% d'aquesta demanda es dona fora del sector TIC.

En concret, el baròmetre indica que les empreses de Catalunya van ser capdavanteres durant 2023 en la demanda tant de competències digitals bàsiques- les que s'inclouen en l'anomenada tercera i quarta revolució industrial-, com en les avançades, sorgides només durant la quarta revolució i focalitzades en la transformació digital completa i l'automatització intel·ligent.

Més info: El talent digital barceloní creix a cop de rècords i assoleix l’Olimp europeu

A Catalunya, un 60,4% de les empreses demanen competències digitals, una xifra lleugerament superior a la de l'Estat, que se situa al 55,1%. Aquest diferencial es torna a produir amb les competències digitals avançades: les empreses catalanes les demanen en un 27,3% dels casos, mentre que a Espanya aquesta xifra és del 24,8%. Ara bé, tot i estar per sobre de la mitjana estatal, la Comunitat de Madrid és encara la regió que més sol·licita les competències digitals avançades, seguida per Catalunya.

Pel que fa a les avançades, les empreses catalanes destaquen en la demanda de competències en negocis i vendes digitals, situant-se un 18% per sobre de la mitjana estatal. Una competència que va seguida de les de programació (16,8%), tècniques d'anàlisi de dades avançades (7,9%), computació al núvol (4,1%) i automatització completa i internet de les coses (2,1%).

A Catalunya, un 60,4% de les empreses demanen competències digitals, una xifra lleugerament superior a la de l'Estat

Ara bé, si es tenen en compte totes les competències demandades per les companyies, la majoria d'aquestes encara pertanyen a la tercera i la quarta revolució industrial. Les quatre més sol·licitades per les empreses són tenir coneixements informàtics (44,5%), utilitzar Microsoft Office (34,7%), conèixer programes d'informàtica (16,1%) o utilitzar fulls de càlcul (15,4%). Dins d'aquesta llista, només hi ha tres competències que formen part de la quarta revolució: la programació informàtica, que és la cinquena més demandada, i el coneixement de sistemes TIC, que ocupa la sisena posició.

Un 28,8% de les avançades es dona fora del sector TIC

En el cas català, només 28,8% de les demandes de competències digitals avançades es dona fora del sector TIC, una qüestió que indica, segons ha explicat Carme Pagès, professora i investigadora de la UOC, que "encara queda molt espai" per fer créixer la demanda cap a altres sectors.

Més informació
El govern mobilitza més de 30.000 milions per a la transformació "verda i digital" d'empreses
Avui et destaquem
El més llegit