Un total de 32 empreses catalanes han completat l’obertura o adquisició d’una filial durant el 2023 amb el suport del Govern per mitjà d’Acció. Els Estats Units ha estat el principal receptor d’aquests projectes d’establiment a l’exterior (amb un total de 6), seguit per Mèxic (4) i el Regne Unit (3). Altres destinacions que han vist com s’hi implantaven empreses catalanes durant l’any passat són Corea del Sud, França, Itàlia, el Perú o la Xina. Per sectors, la majoria de projectes d’implantació catalans s’han centrat en l’àmbit de les TIC, l’automoció, la fabricaciódematerials i equips elèctrics o la indústriaalimentària.
Ho ha donat a conèixer aquest dijous el conseller d’Empresa i Treball, RogerTorrent, en una jornada de treball amb una vintena d’empreses catalanes amb presència als Estats Units. La trobada també ha comptat amb la participació del secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’Acció, AlbertCastellanos, així com de la Cònsol General dels Estats Units a Barcelona, KatieStana, i el conseller d'Afers Comercials de l’Ambaixada dels Estats Units a Madrid, JohnCoronado.
Els Estats Units ha estat el principal receptor de les filials catalanes
Durant la trobada, Torrent ha destacat que “els Estats Units està vivint un procés de reindustrialització digital i sostenible que compartim”. Per això, ha afegit, “no és casual que la majoria de projectes hagin escollit el país nord-americà”. En aquest sentit, “jornades com la d’avui, on apropem a les empreses catalanes la realitat i oportunitats d’aquest mercat, ens permeten seguir estrenyent el vincle amb els Estats Units amb l’objectiu de consolidar-hi i ampliar-hi la presència d’empreses catalanes”.
La línia d’ajuts a la multilocalització va obrir la seva primera convocatòria l’any 2023 amb l’objectiu de facilitar la implantació de les empreses catalanes a qualsevol país del món a través de la creació o l’adquisició de filials. En total, 32 empreses han rebut fons per cobrir el 50% de la inversió per a un import màxim de 30.000 euros per projecte. Imports que han pogut destinar a partides com la de personal, el lloguer d’espais o la contractació d’assessors o auditors.
Per la seva banda, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’Acció, ha remarcat que “en un context de fragmentació del comerç internacional i reconfiguració de les cadenes de valor globals és clau que les empreses tinguin presència als mercats per ser a prop de clients i proveïdors”. En aquest sentit, ha afegit, “és important promoure i fer més fàcil la seva implantació a l’exterior”.