• Empresa
  • Com són les empreses estrangeres de Catalunya?

Com són les empreses estrangeres de Catalunya?

Seat, Carrefour, FCC, Volkswagen i Nissan són les companyies internacionals que més facturen al territori

El 22@ de Barcelona és un pol d'atracció internacional | iStock
El 22@ de Barcelona és un pol d'atracció internacional | iStock
Barcelona
03 d'Agost de 2018
Act. 07 d'Agost de 2018

La llista de fitxatges d'estiu és llarga i variada: Facebook, Amazon, Microsoft, Oracle, Lidl, Satellogic, Moodle, Frank Recruitment, ChartBoost, MediaMarkt, DHL, UPS... "Les empreses estrangeres no han caigut en el parany del caos i la inseguretat", assegurava la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en una entrevista a VIA Empresa

Chacón: "Les empreses estrangeres no han caigut en el parany del caos i la inseguretat"

A Catalunya, hi ha 8.642 empreses amb almenys un 50% de capital estranger que provenen de 89 països diferents, segons l'últim Directori d'empreses estrangeres elaborat per Acció. La pinzellada numèrica parla per si sola: les empreses estrangeres representen l'1% del teixit català, el 31% de la xifra de negocis, el 19% de persones ocupades, el 50% d'exportacions catalanes i el 10% fan R+D. 

Encara més: en els últims 5 anys s’ha creat un 19% d’empreses estrangeres i un 56% ja té més de 10 anys. De fet, gairebé una de cada tres empreses grans a Catalunya és estrangera. Ara bé, també és vox populi que Catalunya és i serà "terra de pimes". Tant és així que, segons l'últim Anuari de la Pime Catalana realitzat per Pimec, hi ha 513.320 pimes catalanes que generen el 69,9% de l'ocupació al territori. 

El top 30 de les que més facturen

Tornant a les empreses estrangeres, s'imposa un trident de sectors per volum de facturació àmpliament conegut a Catalunya: automoció (13,4%), alimentació (12,9%) i finances (9,4%). Ara bé, infraestructures (11,3%), altres béns de consum (7,9%) i consultoria (7,5%) són aquells àmbits que aglutinen un nombre més gran de companyies.

A Catalunya, hi ha 8.642 empreses amb almenys un 50% de capital estranger 

Aixi ho reflecteix el Top 30 d'empreses estrangeres a Catalunya per facturació: Seat, Carrefour, FCC, Wolkswagen, Nissan, Lidl, Bunge, Nestle, Decathlon, Novartis, Basf, IBM, Ikea, Cargill, Tech Data, Ficosa, Dow, Schneider Electric, Bright Food Group, Lear Corporation, Danone, Mondelez, HP, TorrasPapel, ABB, H&M, Bagley, Havas Media Group, Siemens i Benteler. 

La primera venedora de Catalunya

Per destinació d'origen, dominen Alemanya (13%), França (12%) i els Estats Units (12%) que compten amb més de 1.000 companyies per cap dins el territori. Ara bé, tot i que l'hegemonia europea aglutina fins al 76% d'empreses estrangeres, convé no perdre de vista la pistonada de dos continents amb un gran potencial com són Àsia-Pacífic (7%) encapçalada per la totpoderosa Xina que ja té 91 empreses a Catalunya o Àfrica-Orient Mitjà (2%) que ha crescut quasi un 60% en presència respecte el 2016. 

De fet, l'objectiu d'aquest informe és "identificar totes les empreses estrangeres amb presència a Catalunya, independentment d’on tenen la seu oficial". Així doncs, s'inclouen plantes productives, centre de R+D, oficines comercials o de representació, filials o sucursals, entre d'altres.

En definitiva, Acció aporta una mica més de llum contra la fuga o les set plagues d'Egipte. De la mateixa manera que Chacón feia tota una declaració d'intencions en aquesta casa: "He de ser la primera venedora de l'economia del nostre país". Més i millors empreses, d'aquí i d'allà.