• Empresa
  • Endesa crea un bessó digital de la xarxa de distribució de Catalunya

Endesa crea un bessó digital de la xarxa de distribució de Catalunya

La companyia invertirà 6,5 milions d'euros en crear una rèplica exacta de la xarxa elèctrica recreada amb ordinador

Les línies d’alta tensió i mitja tensió es digitalitzen des d’helicòpters i, des de terra, es fa amb màquines més complexes com els transformadors de potència
Les línies d’alta tensió i mitja tensió es digitalitzen des d’helicòpters i, des de terra, es fa amb màquines més complexes com els transformadors de potència
03 d'Agost de 2023
Act. 03 d'Agost de 2023

Endesa està desplegant un bessó digital de la seva xarxa de distribució: una rèplica exacta de la xarxa elèctrica recreada amb ordinador combinada amb informació en temps real de les condicions físiques en què opera obtinguda mitjançant sensors. Amb aquest bessó digital, la companyia vol obrir noves possibilitats per gestionar la xarxa de distribució del futur: des de fer simulacions en totes les condicions possibles a realitzar un manteniment preventiu, interactuar amb el personal de camp de forma més eficient o controlar en temps real el funcionament dels diferents components de la xarxa que porta l'electricitat a llars i empreses.

Amb una inversió de 6,5 milions d'euros, e-distribución, la filial de xarxes d'Endesa, digitalitzarà en els tres pròxims anys a Catalunya 52.000 centres de transformació, 18.000 quilòmetres de línies d’alta i mitja tensió i 353 subestacions.

A escala estatal, la companyia ha desplegat 50 equips a Catalunya, Andalusia, Aragó, Canàries, Balears i Extremadura, les zones on gestiona la xarxa de distribució, per completar el projecte Network Digital Twin (Bessó Digital de la Xarxa), el qual permetrà digitalitzar un total de 144.000 centres de distribució, 90.0000 quilòmetres de línies aèries de l'alta i mitjana tensió i 1.311 subestacions fins al 2025, amb una inversió de 40 milions de euros.

Aquest any està previst completar la digitalització de prop d'un terç dels components que integraran el bessó digital de la filial de xarxes d'Endesa. Només enguany s'invertiran 14,2 milions d'euros en aquest projecte al conjunt de l’Estat que suposa un pas més en el disseny de les xarxes del futur.

El bessó digital permetria, per exemple, detectar on s’ha produït una incidència a la xarxa per a prevenir-lo o simular la manera més eficient de recuperar el subministrament davant un fenomen meteorològic extrem, ajudaria a reduir els temps de reposició i millorar la qualitat de servei que rep el client. La possibilitat de treballar a distància redueix també els temps de planificació de les tasques de manteniment i millora de la xarxa i té, a més, un avantatge addicional: com que evita molts desplaçaments dels treballadors a les instal·lacions, es redueix la petjada de carboni.

Càmeres, helicòpters i xarxes IoT

Per a crear aquest bessó digital, les línies d’alta tensió i mitja tensió es digitalitzen des d’helicòpters i des de terra amb màquines més complexes com els transformadors de potència. Aquests components es representen virtualment i es connecten amb sensors. La informació es transmet mitjançant xarxes de dades IoT de manera que es pot simular i operar en remot el model digital com si es treballés en actius reals, estudiar comportaments futurs, planificar treballs i millorar la resiliència de la xarxa sense impacte en els clients.