• Empresa
  • Endesa proveirà les universitats d'energia renovable

Endesa proveirà les universitats d'energia renovable

La companyia tanca un contracte amb el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya per un import aproximat de 60 milions d’euros fins al 2019

Façana de l'edifici d'Endesa a Barcelona | Cedida
Façana de l'edifici d'Endesa a Barcelona | Cedida
Redacció
Barcelona
09 d'Abril de 2018

Endesa començarà a subministrar energia elèctrica procedent al 100% de fonts renovables al grup de compra del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), integrat per 23 entitats universitàries a Catalunya i dues a Madrid per un import total de 60 milions d’euros durant dos anys. Amb aquest tipus d’iniciatives es fa palpable el compromís de totes les parts amb el medi ambient i el desenvolupament sostenible.

 

L’adjudicació del subministrament d’electricitat en mitjana tensió, realitzada en modalitat de subhasta, és vigent fins a desembre del 2019 i prèviament va realitzar-se una homologació en format d’acord marc, prorrogable fins a 4 anys, en el qual el grup de compra ha posat en valor el servei i el valor afegit, com a complement al preu final adjudicat. Així, s’abastirà fins a un total de 215 GWh d’energia 100% renovable durant aquest primer any 2018 als 58 punts de subministrament de Catalunya i 54 GWh als 33 punts de Madrid, majoritàriament de la Universidad Compultense de Madrid.

L'energia s’obtindrà de fonts solars, eòliques i hidroelèctriques

El subministrament d’electricitat obtinguda amb fonts d’energia renovable és una de les apostes mediambientals d’Endesa per utilitzar de manera sostenible els recursos naturals, que juntament amb l’eficiència energètica formen part de la política de sostenibilitat de la companyia. Aquesta energia s’obtindrà de tres tipus de tecnologia: la solar, la eòlica i especialment de les hidroelèctriques, ja que aquest últim tipus d’instal·lacions són les que actualment hi ha més repartides pel territori i juguen un paper fonamental en el futur model energètic, ja que aporten energia i fiabilitat al sistema elèctric gràcies a la seva alta capacitat d’emmagatzematge.

 

El model de preus triat en mitjana tensió pel grup de compra ha estat l’indexat a OMIE amb possibilitats de tancaments que el CSUC gestiona participativament per minimitzar riscos i controlar la despesa. Aquest sistema està produint importants estalvis a tot el grup de compra i fan que la relació qualitat/preu sigui òptima.

Precisament pel que fa al servei, les universitats han requerit als licitadors informació estructurada sobre la despesa, els preus i el consum, així com un nivell de servei i d’atenció a les incidències molt rigorosa.

L’acord també inclou servei d’assessorament, de manera que Endesa assignarà a un expert en mercats elèctrics per realitzar visites de seguiment on es tractaran temes relacionats com el contracte elèctric, com per exemple novetats regulatòries i d’impacte en la factura, evolució de mercats i tendències de futur o noves modalitats de contractació i de productes energètics complexes. A més, també s’organitzaran jornades sobre regulació o mercats energètics, així com –a petició de les entitats– estudis per poder implementar mesures d’eficiència energètica, informes mensuals d’evolució del mercat i orientació en aquelles gestions que s’hagin de fer a nivell de distribució, com poden ser ampliacions de potència o nous subministraments.

També el gas natural

Amb la subhasta del contracte elèctric, Endesa revalida la seva posició –des del 2015– com el principal proveïdor de subministrament d’energia a les universitats de Catalunya, així com de centres de Madrid, ja que també té el contracte de gas natural. En aquest cas, per un import de 7 milions d’euros anuals.

Aquesta altra adjudicació ha suposat un total de 361 punts de subministrament distribuïts entre les 25 entitats universitàries i de recerca catalanes (amb un volum de 160 GWh) i les dues de Madrid (amb 65 GWh) adherides al grup de compra del CSUC.