• Empresa
  • El negoci del gas incrementa un 15% els beneficis d’Endesa

El negoci del gas incrementa un 15% els beneficis d’Endesa

La companyia guanya 752 milions d’euros el primer semestre i tanca la compra de l'elèctrica de Ceuta EAEC

Imatge de la subestació Castell d'Aro (Baix Empordà) d'Endesa | ACN
Imatge de la subestació Castell d'Aro (Baix Empordà) d'Endesa | ACN
ACN i Europa Press
Barcelona
24 de Juliol de 2018
Act. 24 de Juliol de 2018

Endesa ha guanyat 752 milions d'euros en els primers sis mesos d'aquest any, la qual cosa suposa un 15% més que en el mateix període de l'any passat. Segons la companyia, aquesta xifra es deu a “l’excel·lent gestió del mercat liberalitzat, la bona evolució del mercat regulat i la recuperació del marge del negoci del gas”, factors que han permès obtenir uns resultats “molt positius”.

 

L'estratègia desplegada en el mercat liberalitzat ha impulsat un 42% l'Ebitda, mentre que la gestió en el negoci del gas ha facilitat un creixement del 87%, sense tenir en compte factors no recurrents al negoci. Els ingressos en el semestre s'han situat en 9.934 milions d'euros, l'1% menys que el 2017.

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha destacat que els bons resultats s'han produït en un ''context d'elevats preus de les matèries primeres energètiques degut, entre altres factors, al significatiu augment de la demanda asiàtica, sumat a l'aturada de diverses centrals nuclears'' a l'estat espanyol.

 

Aquests factors externs han augmentat el preu de l'energia en el mercat majorista, tot i que el context feia preveure una caiguda dels preus per l'alta producció d'energia elèctrica d'origen hidràulica i pels intensos episodis de pluges en el semestre, tot i l'increment de l'energia de producció eòlica que s'ha incrementat el 10%.

L'Ebitda (beneficis abans d'impostos, interessos i amortitzacions) s'ha situat en 1.804 milions d'euros, amb un increment del 12% en relació amb el mateix període del 2018.

Els dividends disparen l'endeutament

L'endeutament de la companyia s'ha situat en 5.956 milions d'euros, un 19% més que l'any passat. Aquest fort increment de 971 milions d'euros s'explica, entre altres factors, per l'impacte del pagament en concepte de dividends per un import de 748 milions d'euros.

Endesa ha invertit 554 milions d'euros en el període, un 41% més que l'any passat. Una gran part d'aquestes inversions han quedat absorbides per la construcció d'instal·lacions de producció eòlica i fotovoltaica, operacions aconseguides en les subhastes celebrades a l'estiu de l'any passat.

Endesa compra l'elèctrica Ceuta EAEC

Endesa, a través d'Endesa Red, ha tancat la compra de tot el capital social de l'Empresa d'Enllumenat Elèctric de Ceuta (EAEC) per un import total de 82,8 milions d'euros, segons ha informat aquest dimarts la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

L'empresa que presideix Borja Prado va anunciar el passat 19 de juny una oferta vinculant de compra per la totalitat d'EAEC. A ella han acudit accionistes que ostenten un percentatge superior al 94% del capital social de la societat, i s'ha obtingut l'autorització sense condicions de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) pel tancament de l'operació.

D'aquesta manera, destaca Endesa, el procés d'oferta ha finalitzat "amb èxit" i està previst que abans del 31 de juliol del 2018 es procedeixi al pagament del preu acordat als accionistes que han aceptat l'oferta, que ascendeix aproximadament a un total de 82,8 milions d'euros.

L'oferta, dirigida a tots els accionistes, es va formular a un preu de 13,21 euros per acció i estava prèviament condicionada a l'autorització de les autoritats de Competència i al fet que Endesa Red adquirís, almenys, una participació de control superior al 50,01% del capital social d'EAEC.

EAEC compta amb més de 30.000 clients i és la principal companyia de distribució i comercialització d'electricitat de la ciutat autònoma de Ceuta, on Endesa desenvolupa activitats de generació elèctrica. Aquesta operació s'emmarca en l'estratègia d'Endesa de créixer en distribució i comercialització a Espanya i Portugal.