Endesa redueix un 9% els seus beneficis el primer semestre de l'any

L'entitat assegura "reafirmar" els seus objectius financers de cara a finals del present exercici, tot i registrar també un descens de l'ebitda

José Bogas, conseller delegat, i Marco Palermo, director general econòmico-financer d'Endesa | Cedida José Bogas, conseller delegat, i Marco Palermo, director general econòmico-financer d'Endesa | Cedida

Endesa va tancar el primer semestre del 2024 amb 800 milions d'euros de benefici net. Es tracta d'un 9% menys que l'exercici anterior, tot i que les xifres no allunyen a la companyia dels seus objectius de cara al tancament d'any: un resultat ordinari net d'entre 1.600 i 1.700 milions d'euros. Alhora, l'empresa també espera assolir un resultat brut d'explotació (ebitda) d'entre 4.900 i 5.200 milions d'euros, encara que aquest indicador també es va reduir un 2,5% interanualment al tancament del semestre. En concret, es va situar en 2.413 milions d'euros.

Més info: Endesa obté un benefici ordinari net de 292 milions fins al març

En aquest sentit, Endesa atribueix aquest ebitda a la "normalització" del negoci de generació tèrmica convencional "compensada pel creixement en renovables, comercialització i xarxes". En el cas dels beneficis, també parla de "normalització" de l'evolució, tot i que en aquest cas es deu a un primer trimestre "afectat" pel registre de la taxa extraordinària de l'1,2% sobre ingressos. El resultat ordinari net (el que es té en compte per al repartiment del dividend) va caure un 12%, a 772 milions d'euros.

Com a principal dada positiva, l'empresa energètica va tancar el semestre amb 1.192 milions d'euros de generació de caixa. D'aquesta xifra, 1.000 milions es van sumar al segon trimestre del 2024, després d'un primer període complicat a causa del laude de Qatar.

Un escenari de "descens" dels preus majoristes

Tot plegat, en un context que Endesa considera "de descens" pel que fa als preus majoristes. La mitjana és de 39 euros/MWh, pels 88 euros del mateix període del 2023, un 56% menys. En el cas de l'índex TTF de gas, va marcar un preu mitjà de 29,5 euros/MWh, és a dir, un 34% menys.

Tot i això, la companyia va incrementar un 9% la potència instal·lada en fonts renovables a la península ibèrica des del tancament del primer semestre del 2023, fins a 10.100 MW. Gràcies a això, juntament amb el fort increment interanual de la generació hidroelèctrica, la producció peninsular lliure d'emissions (incloent-hi la nuclear) es va situar en el 90% del total al tancament del semestre, vuit punts més que fa un any.

Finalment, la inversió durant els primers sis mesos de 2024 va ser de 924 milions d'euros, un 16% inferior seguint l'orientació d'examinar "més selectivament" i amb "criteris d'eficiència" on comprometre el capital de la firma. El 70% d'aquestes inversions es va destinar a xarxes (44%) i renovables (22%). A més, Endesa preveu tancar pròximament el procés de venda d'una participació minoritària a la cartera de projectes solars en operació a l'Estat espanyol (2.000 megawatts).

Més informació
Endesa crea "bessons digitals" de les seves centrals hidroelèctriques amb IA
Endesa presenta uns beneficis de 742 milions d'euros el 2023
Un any i vuit mesos de presó pels directius d'una empresa contractada per Endesa
Avui et destaquem
El més llegit