• Empresa
  • EnpresaBIDEA celebra tres anys de vida com a "peça que faltava al trencaclosques"

EnpresaBIDEA celebra tres anys de vida com a "peça que faltava al trencaclosques"

El mitjà de comunicació econòmic i empresarial en euskera, té clar que "són periodistes, i contribuir a l’època més innovadora de la història moderna del periodisme és un privilegi"

Maite Reizabal (directora d'EnpresaBIDEA), Joanes Marquet (periodista) i Karolina Sainz (directora de negoci) | Marisol Ramirez
Maite Reizabal (directora d'EnpresaBIDEA), Joanes Marquet (periodista) i Karolina Sainz (directora de negoci) | Marisol Ramirez
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
27 d'Abril de 2025

Fa exactament tres anys que EnpresaBIDEA va veure la llum per primera vegada. Era un projecte nou, diferent, i sobretot valent: un diari digital sobre economia i empresa, fet des del País Basc i en euskera. Avui, tres anys després d’aquell primer "publicar", el mitjà celebra l’aniversari amb la mateixa convicció amb què va néixer: la d’explicar el món empresarial basc amb rigor, identitat i vocació de servei. "Encara no sabem com ho vam fer", confessen en el seu editorial de celebració de l'efemèrida, "però sí per què: perquè calia omplir un buit".

 

Maite Reizabal, directora d’EnpresaBIDEA,—que també pertany al mateix grup que VIA Empresa —, ho té clar: “Som periodistes, i contribuir a l’època més innovadora de la història moderna del periodisme és un privilegi”. Amb un equip petit, però compromès —cinc persones al nucli dur, més col·laboradors i consultors—, han sabut construir una veu pròpia dins del panorama mediàtic en euskera. "Volíem ser un poble que s’explica a través de l’euskera, amb l’economia, l’empresa i la construcció nacional com a eixos", afegeixen des del mitjà.

EnpresaBIDEA ha sabut guanyar-se un espai, i omplir el buit informatiu que detectaven en l'àmbit empresarial i econòmic del País Basc

La feina feta durant aquests tres anys ha estat intensa, però enriquidora. “Posar en marxa un projecte des de zero exigeix adaptacions constants”, explica la directora. Calia donar-li forma, entendre el públic, crear seccions, trobar col·laboradors i ajustar-se a les necessitats detectades sobre la marxa. Però la recompensa ha estat clara: "No succeeix sovint que tens l’oportunitat de posar en marxa un mitjà en euskera al País Basc. I la resposta de la comunitat ha estat molt positiva". EnpresaBIDEA ha sabut guanyar-se un espai, i omplir el buit informatiu que detectaven en l'àmbit empresarial i econòmic.

 

L'equip està format per Maite Reizabal, Karolina Sainz, Joanes Marquet, Gerazi Etxaniz, Julen Nazabal, Pilar Kaltzada i Niko Cuenca.

El concert econòmic basc i les entrevistes a referents del sector, entre els casos d'èxit

Entrevista amb Imanol Pradales, lehendakari del País Basc | EnpresaBIDEA
Entrevista amb Imanol Pradales, lehendakari del País Basc | EnpresaBIDEA

Pel que fa als continguts més ben rebuts, destaquen aquells relacionats amb el concert econòmic basc, que ofereixen anàlisis difícils de trobar en altres mitjans. També tenen molt èxit les entrevistes amb referents del món empresarial, especialment aquelles que donen veu a joves emprenedors i empreses emergents. Temes com la sostenibilitat, el relleu generacional o l'arrel al territori són també habituals i ben valorats per l’audiència.

"El que més ens agrada de la nostra feina és el privilegi d’apropar-nos a la realitat de les empreses", afirmen. "El periodisme et dona la possibilitat que la gent t’obri la porta de casa seva, de la seva empresa, i t’expliqui el projecte que ha posat en marxa. És una font inesgotable de coneixement i connexió humana". A més, destaquen el bon ambient de treball com un dels grans valors del projecte, així com el fet de contribuir, des d’un projecte petit però ambiciós, a fer créixer l’ecosistema comunicatiu en euskera.

Reizabal (EnpresaBIDEA): "El periodisme et dona la possibilitat que la gent t’obri la porta de casa seva, de la seva empresa, i t’expliqui el projecte que ha posat en marxa"

Mirant cap al futur o a deu anys vista, a EnpresaBIDEA els agradaria créixer en diverses direccions: més formats audiovisuals, una comunitat d’experts col·laboradors encara més àmplia i diversa, i un equip que segueixi gaudint de la feina. "Ens agradaria que el projecte reflectís allò per què vam néixer: aportar valor en temes d’economia i empresa, en euskera, i que la comunitat continuï veient-hi sentit". Per això, també reclamen un reconeixement més gran cap a la feina periodística, sovint precaritzada, i una adaptació intel·ligent i crítica a les transformacions tecnològiques que s’acosten, com la intel·ligència artificial. Resiliència i vocació, dues paraules que, a EnpresaBIDEA, tenen tot el pes.