Feia dies que no dedicàvem unes línies a analitzar l’evolució de l’OPA del BBVA sobre el Sabadell, concretament des de l’estiu. En els vuit articles anteriors d’aquesta mateixa sèrie hem anat desgranant tot allò que anava passant en el procés de l’OPA, amanit amb explicacions col·laterals que hem considerat que aportaven valor per al lector. En aquest temps també hem pogut comprovar la intensa campanya de premsa que han fet els dos bancs, especialment el BBVA, per promocionar la seva marca i presentar la seva gestió com la millor de les possibles. Qui tingui el costum de mirar-se vídeos a la plataforma YouTube, haurà pogut comprovar com moltes de les interrupcions publicitàries són protagonitzades pel banc biscaí.
L’actualitat de l’operació passa per una decisió que acaba de prendre (acord del 12 de novembre) la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) referent a allargar el període d’anàlisi de l’operació per mirar-s’ho més bé, una acció que no ha agradat gaire a la seu del BBVA perquè ho interpreten com un senyal que les condicions que Competència imposarà seran força més restrictives del que els agradaria. Sens dubte, un entrebanc a considerar. Que tenen la mosca darrere l’orella ho proven les declaracions del conseller delegat del banc, el turc OnurGenç, que ha assegurat literalment que “no dubtarem a retirar-nos de l’OPA si no hi ha creació de valor”, que traduït al llenguatge comú vol dir que llançaran la tovallola si les condicions que els imposen redueixen massa la rendibilitat esperada de l’operació.
El que ha dit la comissió és que en aquest cas caldrà una segona fase d’anàlisi, perquè amb la primera no n’hi ha hagut prou. El comunicat de l’ens diu que “en vista de les circumstàncies de l’operació i la seva afectació potencial al manteniment de la competència efectiva, la Sala de la Competència ha resolt, en aplicació de l’article 57.2.c) de la Llei 15/2007, del 3 de juliol, de Defensa de la Competència, aprofundir en l’anàlisi de l’expedient en la segona fase del procediment”. Malgrat que s’afanyen a explicar que “l’obertura de la segona fase no prejutja les conclusions definitives que la CNMC pugui assolir en relació amb l’operació de concentració”, la interpretació que els implicats han fet tendeix a considerar la decisió com un obstacle imprevist per al bon desenllaç l’OPA presentada. Això és així perquè en moltes fusions anteriors, inclosa la gegantina de CaixaBank amb Bankia, el procés va finalitzar de manera positiva ja durant la primera fase.
En aquell cas, es va produir una aprovació ràpida “amb compromisos”, és a dir, amb una sèrie de condicions que la nova companyia resultant de la fusió havia de comprometre’s a complir per no danyar la competència (unes mesures circumscrites a determinats segments de banca minorista, així com al parc de caixers automàtics). El regulador explica que a la primera fase del procediment han dut a terme una investigació detallada sobre la situació de competència als mercats afectats i que en la segona l’objectiu és aprofundir en l’estudi de l’operació.
El conseller delegat de l’entitat vallesana, César González-Bueno Mayer Wittgenstein, ha assegurat públicament que els clients del Sabadell prefereixen que el banc continuï mantenint la independència
En conclusió, a l’horitzó de l’OPA no només hi apareix un allargament inevitable dels terminis, que podrien dilatar-se fins a l’estiu proper, sinó que a més en cas d’aprovar-se, les condicions podrien ser difícilment assumibles pel BBVA segons la seva rendibilitat esperada. A l’altra trinxera, al Sabadell, la decisió del regulador s’ha rebut lògicament amb sentiments oposats i propers a la satisfacció. A més, el conseller delegat de l’entitat vallesana, César González-Bueno Mayer Wittgenstein, ha assegurat públicament que els clients del Sabadell prefereixen que el banc continuï mantenint la independència. Aprofitant el començament de la segona fase, els responsables de l’entitat catalana han remès a la CNMC les seves al·legacions a l’opa, una participació activa que a la primera fase no està permesa.
No hi ha dubte que aquest intent de compra del Sabadell per part del BBVA passarà a la història de les ofertes públiques d’adquisició per la seva durada i per la intensitat amb què els participants estan lluitant per fer triomfar els seus propòsits. També per la repercussió que té als mitjans generalistes, una circumstància poc habitual en aquest tipus d’operacions. Com diem sempre, seguirem atents a tots els moviments que es vagin produint.