"Però com vols que marxem? Si haguéssim de marxar, ens en aniríem als Estats Units, on tenim el 70% del negoci". Els presidents i co-consellers delegats de Grifols, Víctor Grífols, Raimon Grífols i Víctor Grífols Deu, han estat molt clars en una entrevista concedida arran de la celebració dels 10 anys del diari Ara, on han volgut deixar ben clar que "els que han anat a Madrid ho han fet perquè allà no hi ha impost de patrimoni, i això era una excusa", al mateix temps que s'han reafirmat afegint que "si haguéssim de marxar, seria per un tema de negoci, no polític".
Grifols té el 70% del seu negoci als Estats Units perquè als americans els interessava la immunoglobulina, que ara fa 10 anys només es produïa a la planta de la farmacèutica a Catalunya i en nou instal·lacions més de tot el món. En aquest sentit, Víctor Grífols fill admet en el diari citat que "el que em va sorprendre més va ser que als EUA, a 6.000 quilòmetres de distància, haguessin identificat una cosa en un municipi anomenat Parets del Vallès, mentre que a Catalunya i a Espanya encara no saben on som". Tot plegat, després de la famosa filtració de Wikileaks que va donar la volta al món.
De fet, aquesta és l'aposta de la companyia contra la covid-19, la de la immuglobina, que és una proteïna del plasma de la sang que actua com a regeneradora del sistema immunitari. D'aquesta manera, Grifols va posar en marxa la immunoglobulina hiperimmune anti-SARS-CoV-2 i participa en més de 25 projectes d’investigació de tot el món. Aquest octubre, la multinacional va començar un assaig clínic amb 500 pacients de 18 països d'arreu del planeta. I és que, tot i que amb l'èbola es van tornar a posar les piles amb la immuglobina, avui, més que mai, aquesta proteïna del plasma, asseguren, "s'ha posat de moda".
"El plasma de la gent que s’ha curat té anticossos contra la covid i el nostre medicament també en té"
I no només això. Segons assenyalen, "el plasma de la gent que s’ha curat té anticossos contra la covid i el nostre medicament també en té", però el problema és que "Europa és deficitària en plasma; el 40% del que necessita l’importa". En aquest sentit, el president de la companyia recorda que "porto 40 anys dient-ho als governs, i el meu pare abans que jo, pobre!", però poc cas els han fet.
Sigui com sigui, els Grífols avisen que "el 2021 serà molt dur, pot haver-hi països i pacients que no tinguin producte" i es qüestionen: "Què passarà d’aquí cinc mesos si els falta producte als Estats Units? Què diran els americans? American plasma for American people. I qui es quedarà sense? Els països que no s’espavilin", sentencia el president de la companyia.