• Empresa
  • Un embalatge comestible i biodegradable per acabar amb el plàstic

Un embalatge comestible i biodegradable per acabar amb el plàstic

El Centre Català del Plàstic de la UPC i la investigadora Fakhouri lideren un projecte per desenvolupar un 'packaging' amb matèries primeres d’origen vegetal

L'envàs és biodegradable i comestible i està pensat per als aliments dels supermercats | iStock
L'envàs és biodegradable i comestible i està pensat per als aliments dels supermercats | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
17 de Febrer de 2020

El Centre Català del Plàstic −Centre TECNIO que forma part de la UPC− i la investigadora Farayde Fakhouri han creat un envàs biodegradable, comestible i d’origen natural per al sector alimentari. Aquest packaging s’ha elaborat a partir de matèries primeres d’origen vegetal amb l’objectiu de fomentar l’economia circular al mateix temps que es garanteixen les propietats que protegeixen els aliments i n’allarguen la vida útil.

 

El projecte ha rebut el suport d’Acció mitjançant el programa TECNIOspring, que promou la incorporació de talent experimentat a les empreses i agents d’R+D catalans. Amb un pressupost de 10 milions d’euros finançats entre Acció i la Comissió Europea, aquest programa, emmarcat en les accions Marie Sklodowska-Curie del programa Horizon 2020, finança fins el 100% la contractació d’investigadors amb l’objectiu de promoure d’R+D empresarial i la transferència de tecnologia a Catalunya. El Centre Català del Plàstic va contractar la investigadora brasilera al 2017 mitjançant aquest ajut per desenvolupar conjuntament el projecte.

Aquest envàs sostenible prové de fonts vegetals formades per compostos naturals que ofereixen diferents propietats que, combinats amb altres materials, permeten modificar la interacció de l’aliment amb l’atmosfera. D’aquesta manera es pot allargar la vida dels aliments i s’aconsegueix un material d’envasat més sostenible, alternatiu als plàstics. Segons Fakhouri, el projecte busca donar resposta al “gran malbaratament global d’aliments, que es calcula en un 33% de la producció total i un 45% de fruites, verdures i hortalisses, segons dades d’Stop Food Waste Day del 2019”.