Ernest Plana (FOEG): "A Girona som emprenedors, oberts de ment i exportem arreu del món"

El president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) reclama una millora de les infraestructures, retenir el talent i dóna la benvinguda al Consell Pime

 Ernest Plana és el president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) des del 2012 | Cedida Ernest Plana és el president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) des del 2012 | Cedida

Amant de la mecànica i del teixit associatiu gironí, l'empresari figuerenc Ernest Plana és el president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) des del 2012, en substitució de Jordi Comas, que malauradament va morir. Des de ben petit, Plana va entrar a treballar al negoci familiar de Garatge Plana fins a expandir-se per tota la demarcació de Girona, a més d’assolir els més de 140 treballadors actuals i convertir-se en concessionari únic de Mercedes Benz. L'empresari, de "pedra picada", rep VIA Empresa a les instal·lacions de la FOEG un matí assolellat d'octubre per abordar el passat, present i futur de la patronal gironina. Sense pèls a la llengua i amb sentit de l'humor ho té clar: necessitem millors infraestructures al territori, atraure i retenir el talent i dóna la benvinguda al naixement del Consell Pime impulsat per Foment del Treball. “Som un territori de pimes i micropimes”, avança.

Qüestionari breu:

Defineixi la demarcació de Girona amb una paraula: La porta del món a Catalunya.

Un repte per al vostre territori: Retenir la mà d’obra molt qualificada.

Una empresa per treure'n pit: N’hi ha moltes (riu), però el Girona Futbol Club és la que aglutina més sensibilitats i orgull en aquest moment.

El sector del moment: el sector agroalimentari gironí.

Una personalitat destacada, del passat o del present: Hi podria haver molts noms a la resposta, però el cuiner Ferran Adrià ha incorporat un model trencador i inspirador que ha marcat un abans i un després a la nostra zona.

Una lliçó apresa recentment: La perseverança, l’esforç, el treball i la dedicació. L’èxit empresarial no és una cursa de velocitat, sinó de fons.

Si visitem la FOEG d'aquí a cinc anys, com us agradaria trobar-vos? Aquesta junta porta 15 anys a la direcció de la FOEG, així que espero que d’aquí a cinc anys trobeu humilitat, honradesa i que mantinguem el creixement constant dels últims anys.


La FOEG és un dels "pesos pesants" de la demarcació de Girona amb més de 37 anys d'història i impacte territorial. Per què va néixer la patronal?

La Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) va ser fundada el 1987 a través de sis associacions originàries i sectorials, com per exemple la fusta, el ciment i el metall. Teníem uns objectius comuns: treballar per temes transversals, com ara una millora de les infraestructures. Amb el pas dels anys no hem parat de créixer i ens hem expandit. Actualment, representem a més de 15.000 associats, tenim una junta de 25 membres i un equip de 7 persones a darrere.

"Faig crear una empresa des de zero a alumnes de 6è de primària"

En poques paraules i, perquè ho entengui algú que no està familiaritzat amb l'economia gironina, com us definiríeu i quin és el valor afegit?

Som la patronal que representa legalment les empreses gironines i, a més, també tenim una part reivindicativa en format lobby. Per entendre-ho, ara mateix estem discutint sobre el possible impacte de la reducció de la jornada laboral dels treballadors, també reclamem una millora de les infraestructures i l'arribada de l'AVE a l'aeroport de Girona. També lluitem per evitar la congestió de l'AP7 o per evitar la manca de mà d'obra a les empreses gironines. Per exemple, un empresari que necessita personal i vol contractar a un immigrant que no té papers, es troba que per culpa d'Estrangeria i la burocràcia, necessita més de tres anys perquè tot "estigui en regla". 

Més info: Xavier Panés: "Amb l'associacionisme podem fer moltes més coses i fer-les millor"

A més, entre els principals serveis que oferiu, sou coneguts per les formacions.

Totalment. Estem molt orgullosos de les formacions que oferim als directius i directives gironines, que són de molt nivell. També ajudem organitzacions a rebre subvencions, ajuts i poder comptar amb assessors laborals. Això sí, una de les meves passions és 'Fent Empresa des de l'Escola'.

Us trobeu amb sorpreses quan pregunteu "qui vol ser empresari" als adolescents?

Sí que és veritat que molts et diuen que volen ser influencer o cantant (riu). Però el que més m'agrada, a part d'aportar consciència d'empresa i territori a alumnes de 6è de primària o 4t d'ESO, és que els "faig crear una empresa des de zero".

Què vol dir exactament?

M'agrada fer casos pràctics a l'aula. Per exemple, creem una empresa de sabates entre tots. Els alumnes han de buscar quins perfils professionals necessiten, comptar amb un pressupost, pensar en la distribució, dissenyar sabates, el seu valor afegit i... les dues sorpreses finals. En primer lloc, han de decidir quin salari els agradaria cobrar -dona per a molts debats- i descomptar els impostos que han de pagar. Després és un gran problema, ja que no els "quadren els números".

Si ara vingués una persona de fora o un possible inversor, quines singularitats del teixit empresarial de les comarques gironines destacaríeu?

La demarcació de Girona està formada per empreses molt petites -entre 10 i 15 treballadors-, amb molt alt nivell de tecnologia i que exporten arreu del món. Per dir-ho clar, som un territori de gent emprenedora, innovadora i molt oberta. El fet de viure a prop de la frontera ens fa estar acostumats a rebre a molta gent i a parlar molts idiomes. Comerciants de Figueres, poden arribar a parlar tres o quatre idiomes al dia.

Com ha comentat al test inicial, el Girona Futbol Club i el seu entrenador Míchel donen moltes alegries als gironins i a l'afició. Però... quines són les principals companyies i casos d'èxit del territori?

És difícil seleccionar-ne algunes de concretes. Som una comarca de forta indústria càrnia, retroalimentada per la indústria metal·lúrgia, ja que van molt lligades de la mà. També tenim un autèntic hub de packaging i, de fet, Comexi és un gran cas d'èxit. També hi ha el de la farmacèutica Hipra, que és totalment trencador.

"Som una comarca de forta indústria càrnia, retroalimentada per la indústria metal·lúrgia"

Això sí, la gastronomia i el turisme és de gran excel·lència, com ara El Celler de Can Roca, l'impacte deixat pel Bulli, el Miramar o les Cols, a la Garrotxa. I la cirereta del pastís: la Fageda, que és el gran exemple d'impacte a la societat. També m'agradaria destacar el paper dels càmpings gironins, que sempre estan al llistat de guardons. Són impressionants.

Girona, Figueres, Olot i la zona de la costa han registrat forts augments del preu del lloguer | iStock
Girona, Figueres, Olot i la zona de la costa han registrat forts augments del preu del lloguer | iStock

I el fenomen de les bicicletes creu que és puntual? Durant el trajecte a peu des de l'estació de l'AVE de Girona fins a les vostres instal·lacions he comptat tres botigues de bicicletes i una cafeteria ambientada en aquest sector.

Sí que és veritat que és un autèntic fenomen, sobretot a la capital, Girona. És un sector que ajuda a desestacionalitzar l'economia i genera molta activitat econòmica a pobles minúsculs del voltant, des dels bars que ofereixen esmorzars de forquilla pels ciclistes, per exemple. Per tant, és molt positiu i sento que perdurarà en el temps.

"El ciclisme és un sector que ajuda a desestacionalitzar l'economia i genera molta activitat econòmica a pobles minúsculs del voltant"

Infraestructures, la gran reivindicació de moltes patronals i habitants del territori. Quines altres peticions teniu pel nou govern?

Una millora de les infraestructures és vital, tal com hem comentat al llarg de l'entrevista. Això sí, l'estació intermodal de Vilamalla ho millorarà tot. És veritat que vivim en una comunitat autònoma que és molt Barcelona-cèntrica, però els "gironins som fets a la nostra" i, considero que vivim prou bé. Això sí, necessitem retenir i atraure el millor talent, ja que l'àrea metropolitana fa d'imant gràcies a les multinacionals. Ara bé, cada vegada més joves viuen a Girona i gràcies a l'AVE poden anar i tornar fàcilment amb la capital. Cal millorar l'accés a l'habitatge, ja que a la nostra zona també s'ha encarit.

Més info: César Sánchez: “Sembla que en l'imaginari col·lectiu només defensem les grans empreses i no és així"

El 10 d'octubre és la gran festa de la FOEG, de les que es recorden durant setmanes. Quina és la novetat d'enguany?

Cada any en fem una de grossa (somriu). Anteriorment, havíem abordat la temàtica de l'energia o de la responsabilitat social corporativa. Aquest any tenia clar que volíem homenatjar a les dones de les empreses gironines. No tenen per què ser directives, sinó que des de la seva posició hagin estat i contribuït a crear el gran teixit empresarial que tenim. Hem escollit 30 dones per la seva vinculació a la FOEG, moltes d'elles anònimes. Hi haurà un sopar a peu dret i tres reconeixements empresarials. Pagarà la pena.

"Necessitem retenir i atraure el millor talent, ja que l'àrea metropolitana fa d'imant gràcies a les multinacionals"

Què espereu de la creació del Consell Pime (CTP) que, segons Foment del Treball, "agafa embranzida per fer de Foment una autèntica patronal de proximitat”?

La nostra relació amb Foment del Treball ha estat sempre molt bona, ja que ens nodrim d'ells amb molts aspectes i ens sentim molt representats en totes les esferes. Ara bé, el Consell Pime és la reivindicació que necessitàvem. 

I, per últim, el millor consell empresarial que us han donat mai?

Ser flexible com una canya (riu) i estar preparat pels temporals. Cal estar a punt per a les bones i males èpoques. Molta resistència i adaptabilitat.

Més informació
El futur tren-tram de la Costa Brava: 50 anys de reivindicacions i 14,5 milions de passatgers nous
L'Aran i el Gironès són les comarques on més creixen les rendes per habitant
Avui et destaquem
El més llegit