• Empresa
  • L'ERO impacta al benefici de Cellnex però ingressa un 15% més

L'ERO impacta al benefici de Cellnex però ingressa un 15% més

L'empresa de telecomunicacions perd 35 milions d'euros tot i facturar 217 milions d'euros al primer trimestre

El centre de Cellnex de Montserrat
El centre de Cellnex de Montserrat
Redacció VIA Empresa
Barcelona
27 d'Abril de 2018

Els resultats d'aquest primer trimestre de Cellnex Telecom estan condicionats per la provisió de 55 milions d'euros per finançar el pla voluntari de prejubilacions i baixes incentivades acordat aquest març en l'ERO que afecta a un màxim de 180 treballadors de Retevisión i Tradia per al període 2018-2019. Amb aquesta despesa extraordinària i no recurrent, la companyia presidida per Tobias Martínez ha registrat unes pèrdues de 35 milions d'euros contra els 11 milions de beneficis del primer trimestre del 2017. Sense aquesta despesa no recurrent, Cellnex hagués guanyat 11 milions d'euros, el mateix resultat que l'any passat, tot i que absorbint els costos associats al creixement del grup que han suposat un increment del 51% dels costos financers i un 30% més d'amortitzacions. Els ingressos han crescut un 15%.

 

Cellnex destaca el bon comportament amb creixements de dos dígits de les principals línies del compte de resultats en aquest primer trimestre de l'any. Així, la companyia ha ingressat 217 milions d'euros, amb un augment del 15% en relació amb el mateix període de l'any passat.

​El resultat comparable presenta un benefici d'11 milions, similar al de l'any passat, tot i l'increment del 51% dels costos financers associats al creixement

L'ebitda ajustat (resultats abans d'impostos, amortitzacions i interessos financers o resultat brut d'explotació) s'ha situat a 31 de març en 101 milions d'euros, amb un increment del 20%.

 

El president i conseller delegat de Cellnex, Tobias Martínez, ha destacat que el resultat net comparable va tancar el trimestre amb 11 milions d'euros de beneficis, una xifra similar a la registrada en els tres primers mesos de l'any.

Tot i aquest comportament comparable, Martínez ha subratllat que aquest any el resultat net absorbeix un increment de la partida d'amortitzacions un 30% superior al primer trimestre del 2017 i uns costos financers que són un 51% superiors als de l'any passat en aquest període. Tot un conjunt de despeses que estan associades al creixement del grup i per tant a les operacions que han suposat una ampliació del perímetre de la companyia en l'últim any.

La partida d'inversions operatives en els tres primers mesos de l'any es van situar en 37 milions d'euros, el 27,59% més que els 29 milions que es van destinar el mateix període del 2017 a actuacions que en la seva majoria han estat destinades al manteniment de la capacitat instal·lada i a inversions vinculades a generació de nous ingressos i millores en l'eficiència.

Per línies de negoci, la divisió de serveis d'infraestructures per operadores de telecomunicacions mòbils va aportar 139 milions d'euros d'ingressos, el 64% del total, amb un creixement del 28% en relació amb al març del 2017.

L'activitat d'infraestructures de difusió va facturar 58 milions d'euros, el 27% dels ingressos agregats. Finalment, la divisió centrada en les xarxes de seguretat i emergència i solucions per a la gestió intel·ligent d'infraestructures urbanes (IoT i Smart cities) va facturar 19 milions d'euros, el 9% dels ingressos. Al final del primer trimestre, el 47% dels ingressos i el 50% de l'Ebitda es van generar en mercat de fora de l'estat espanyol. Itàlia és el segon mercat més important de Cellnex.

El 31 de març, Cellnex tenia un total de 21.757 emplaçaments, dels quals 7.990 estaven a Itàlia, 8.136 a l'estat espanyol, i 5.631 a Holanda, França, Regne Unit i Suïssa més 1.363 nodes (DAS i Small Cells). Els creixement orgànic dels punts de presència en els emplaçaments a perímetre constant es va incrementar un 4% en relació amb el primer trimestre del 2017, mentre que la ràtio de clients per emplaçament va créixer un 3%.

Atlantia vendrà el 29,9% de Cellnex

Els resultats de Cellnex del primer trimestre es presenten dies després (16 d'abril) que la companyia italiana Atlantia anunciés la venda del 29,9% de Cellnex -filial d'Abertis- a la firma Edizione, el grup inversor de la família Benetton –propietària alhora d'Atlantia- sempre i quan prosperi l'OPA conjunta que aquesta firma i la madrilenya ACS han plantejat sobre Abertis.

El preu que s'ha posat a cada títol de Cellnex Telecom és de 21,50 euros, fet que dona un valor a l'operació de 1.489 milions d'euros. Com a part de la transacció, Edizione atorgarà a Atlantia el dret de coinvertir a Cellnex, comprant fins a un 20% de la participació dins dels 2 anys d'execució de la venda. També li atorgarà un "dret de primera oferta" i un "dret preferent" en cas que Edizione volgués vendre tota o part de la participació dins dels 7 anys posteriors a l'execució.