Que "tremoli" McDonald's: Esmorzars de Forquilla, l'aplicació 'foodie' número 1 de l'estiu

Un reflex de la gastronomia catalana ha despertat la curiositat de milers d'internautes que s'han descarregat l'aplicació EsmorzApp

A Osona i al Maresme és on hi ha més locals d'esmorzars de forquilla | iStock A Osona i al Maresme és on hi ha més locals d'esmorzars de forquilla | iStock

De botifarra a mongetes, passant pel millor fuet de Vic, formatges artesanals, bolets, pa amb tomàquet, truites de patata, cap i pota o pernil. Els esmorzars de forquilla, àpat predilecte de ciclistes, excursionistes o dels bars de poble de "tota la vida", són la nova tendència del moment a Catalunya. Si no que li diguin a l'aplicació EsmorzApp, que d'una pàgina web amb 4 milions de visitants ha evolucionat a una app desenvolupada per Brothapps. L'impulsor? Albert Molins, periodista i cap de secció de societat de La Vanguardia. Amant de la gastronomia, va posar en marxa la pàgina web el setembre de 2020 perquè l'interessava el concepte. I ho té clar: "l’esmorzar és la nostra particular manera de començar el dia, un ritual propi i intransferible".

Més info: La Forquilla, el restaurant amb un únic empleat

Parlar de l'aplicació per excel·lència de l'estiu no és cap exageració. Tal com explica Molins a VIA Empresa, en tan sols quatre dies han aconseguit més de 13.000 descàrregues i 1.860 llocs on esmorzar. El 2020, quan encara hi havia confinaments comarcals per tot el territori, Molins sentia que "el concepte de brunch s'estava menjant l'esmorzar de forquilla de tota la vida". Va sentir la necessitat de crear un mapa a Google Maps i demanar la participació dels usuaris foodies perquè anotessin els esmorzars de forquilla a tots els Països Catalans. Els participants també van afegir alguns locals d'Aragó i Andorra. El mapa va començar a créixer i posteriorment es va dipositar a una pàgina web en què els restaurants de forquilla estaven dividits per províncies, comarques i en ciutats com Barcelona, per districtes i barris.

El fundador Molins sentia que "el concepte de 'brunch' s'estava menjant l'esmorzar de forquilla de tota la vida"

La sorpresa que es va endur el periodista amb el pas del temps? Que l'esmorzar de forquilla té molta més vitalitat i salut de ferro del que es podia imaginar. I, sobretot, a ciutats com Barcelona, en què majoritàriament predominen cuines d'arreu del món. Ara bé, ningú supera Osona i el Maresme com a líders d'uns esmorzars 100% catalans, segons Molins. El resultat? Més de 4 milions de visualitzacions en quatre anys de vida.

Esmorzars de Forquilla ja té més de 13.000 descàrregues | Cedida
Esmorzars de Forquilla ja té més de 13.000 descàrregues | Cedida

Durant aquest agost i, gràcies a una aliança amb l'empresa de desenvolupadors gironina Brothapps, han decidit llançar l'aplicació sota el nom d'EsmorzApp. Mentre confessen que no busquen monetitzar, se senten orgullosos de l'èxit i la viralització que han aconseguit amb el llançament i la gran comunitat que han creat. En menys de 24 hores des del seu llançament ja se l'havien descarregat 5.600 persones fins als 13.000 actuals, a data 22 d'agost de 2024.

L'aplicació s'ha convertit en la més descarregada de la secció de menjar i beure a l'App Store, per sobre de McDonald's i Burger King. Entre els plans de futur, Molins confessa orgullós que aquest any ha tret al mercat un llibre que es diu Comer sin pedir permiso i de cara als pròxims mesos n'està preparant un altre sobre el seu tema predilecte: els esmorzars de forquilla. 

Els secrets del millor esmorzar de forquilla

El cap i pota és una de les receptes estrella dels esmorzars de forquilla | Cedida
El cap i pota és una de les receptes estrella dels esmorzars de forquilla | Cedida

Quin és el millor esmorzar de forquilla? L'impulsor respon rient i confessa que "és el que es comparteix". "L'esmorzar de forquilla no té sentit fer-lo sol", continua. "Això sí, m'encanten les cassoles, el cap i pota i el fricandó". Perquè per a Molins, l'esmorzar de forquilla "és on millor es defensa la cuina tradicional catalana". 

Més informació
Un viatge per la Barcelona del segle XX a través dels seus plats històrics
Avui et destaquem
El més llegit