• Empresa
  • Espanya deixa la cua d'Europa en el procés de creació d'empreses

Espanya deixa la cua d'Europa en el procés de creació d'empreses

Arran dels últims canvis legislatius, la constitució d'una nova societat ja pot ser un procés 100% digital

Qonto té presència a Espanya, França, Alemanya i Itàlia | Cedida
Qonto té presència a Espanya, França, Alemanya i Itàlia | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
09 de Gener de 2024
Act. 26 de Gener de 2024
Contingut de marca

El procés de creació d'una empresa a Espanya ha canviat gràcies als avenços que hi ha hagut els darrers dos anys amb el canvi de paradigma que ha suposat la Llei Crea i Creix i l'impuls final de la Llei de digitalització d'actuacions notarials i registrals. Fins a l'arribada de la Llei Crea i Creix l'octubre del 2022 a l’Estat, es tardava de mitjana 12,5 dies de temps invertit, un 36% més que a la Unió Europea, segons detalla l'Informe Doing Business, del Banc Mundial.

Cal destacar que amb l'arribada de la nova llei canvien aspectes claus com l'emissió de certificats de capital social que ja no és exclusiu de la banca tradicional i l'entrada d'entitats financeres com Qonto. A més, hi ha nous incentius: el capital social mínim passa de 3.000 euros a un euro i es digitalitza la majoria dels tràmits digitals amb CIRCE.

Un dels aspectes més interessants dels últims canvis és la digitalització de les firmes notarials. Qonto s'ha associat amb la gestoria digital Finutive per integrar aquesta innovació en el procés de constitució de societats i aconseguir així digitalitzar-lo completament. El focus és donar suport a emprenedors, per això Qonto també ha posat en marxa d'altres iniciatives com la participació en el màster online Business & Entrepreneurship de la plataforma Founderz o la creació de la saga d'esdeveniments CreatorsLab per educar i formar emprenedors.

Qonto: referent europeu en creació d'empresa

Amb el Portal Notarial del Ciutadà, Qonto ha aconseguit digitalitzar l'únic pas presencial que quedava al procés de creació d'una empresa: la visita al notari. De fet, els emprenedors poden crear la seva societat de forma 100% digital en només 4 dies, una fita que els situa al nivell d'altres països europeus com França o Estònia.

Amb el Portal Notarial del Ciutadà es permet digitalitzar l’únic pas presencial que quedava al procés de creació d’una empresa

A l'últim estudi Informe de pimes europees realitzat per Qonto, s'esmenta la importància de millorar els processos de constitució d'empreses. El 59% dels enquestats dels quatre mercats afirma que el que els consumeix la major part del temps és l'excessiva burocràcia i l'administració. En conseqüència, un dels principals objectius de Qonto ha estat millorar aquest procés administratiu. Amb la solució de creació d'empreses de Qonto ja s'han constituït 120.000 societats en els quatre mercats en què opera (Espanya, França, Alemanya i Itàlia), xifra que es tradueix en una tercera part de la seva cartera de clients.

Les despeses d'aquest procés a Espanya s'han reduït notablement. Amb Qonto crear una empresa té un cost transparent, 319 euros (115 euros + costos de notaria i Registre Mercantil d'uns 200 euros). A través d'un procés de creació tradicional la factura té un cost mínim de 867 euros."

A més, la unió amb Finutive els ha proporcionat la capacitat d'obtenir un CIF en 24 hores mitjançant signatura digital i permetre a l'empresa començar a facturar i fer pagaments en qüestió d'hores, obviant els límits burocràtics habituals de la banca tradicional.

La importància de la digitalització

Finalment, en els darrers anys les empreses espanyoles han realitzat avenços en camps com la digitalització i la sostenibilitat, eixos de la necessària transformació del teixit productiu i generadors de creixement. D'una banda, els directius de les empreses assenyalen la tecnologia com la necessitat més gran d'inversió. De l'altra, el 52% de les pimes ja treballa activament per reduir-ne l'impacte mediambiental.

La tecnologia és la necessitat més gran d'inversió pels empresaris

Finalment, les petites i mitjanes empreses espanyoles estan apostant cada cop més per la digitalització en els seus negocis, factor que veuen com una oportunitat de creixement davant de l'àmplia gamma d'avantatges que aquesta ofereix. La digitalització ha esdevingut una necessitat davant l'increment de la competitivitat derivada d'un entorn econòmic marcat per la incertesa i la inflació.