El Consell de Ministres, a petició del Ministeri de Treball i Economia Social, ha aprovat un nou ProjecteEstratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (Perte) dedicat a l'Economia Social i de les Cures. El programa, que s'executarà de la mà d'un total de 13 ministeris, comptarà amb una dotació de 808 milions d'euros, i se centrarà en el desenvolupament i impuls del tercer sector i l'enfortiment i transformació de l'economia de les cures.
La col·laboració ministerial en l'expansió de l'Economia Social té la capacitat, segons el Govern central, de generar llocs de feina de qualitat i estables, així com promoure un desenvolupament equitatiu, inclusiu i sostenible. El ministeri celebra, a més, el rol del projecte en el combat contra la despoblació rural i el foment de la igualtat de gènere.
El sector de l'Economia social a l'Estat espanyol compta amb un total de 43.000 empreses –un ecosistema "referent a Europa", en paraules de l'executiu central– amb un model productiu "eficient socialment i econòmica". El tercer sector, principalment compost de petites i mitjanes empreses, generen fins a 2,2 milions de llocs de treball, amb una aportació al producte interior brut del 10% del conjunt de l'economia de l'Estat.
Tercera economia
El ministeri apunta cap a un Perte "amb el benestar de les persones al centre". A fi de millorar la situació d'una Economia Social amb profundes aportacions tant a l'economia com a la sostenibilitat del model productiu espanyol, Treball es marca com a principal objectiu del projecte la professionalització del sector de les cures sanitàries i la dependència. Per això, l'executiu aposta per la creació de nous habitatges col·laboratius, així com la promoció d'instal·lacions tecnològiques per impulsar les cures a domicili i el diagnòstic i monitoratge remot de persones dependents.
El Perte contempla la promoció i capacitació digital dels professionals del tercer sector, així com l'impuls de la igualtat de gènere, amb mesures de conciliació, o la lluita contra la despoblació de moltes zones de l'Estat, mitjançant accions de millora dels serveis socials en l'àmbit rural. Mesures com la millora de les Unitats de Crisis d'Adolescents fora de les regions urbanes o les iniciatives d'acollida familiar seran les principals eines per assolir aquest objectiu. Quant a iniciatives de consum responsable, el Ministeri pretén crear una "eina digital que faciliti el contacte entre consumidors i productors" en l'àmbit dels mercats locals. La proximitat i la fixació de la població al territori, segons destaquen des de l'Executiu, és un dels "baluarts de l'economia social".
En l'àmbit més purament empresarial, el projecte estratègic tindrà tres línies d'actuació que fomentaran la viabilitat i competitivitat dels negocis del tercer sector. Així, el Govern central espera "fomentar la regeneració empresarial i el manteniment de l'ocupació" entre les empreses socials. Un bon desenvolupament de l'economia de les cures permet "enfrontar amb garanties la transformació digital i mediambiental", segons el Ministeri.
Cures d'avantguarda
Les mesures recollides al nou Perte es concentren en la creació d'un hub d'avantguarda que pretén esdevenir un "Punt de confluència per concentrar i compartir tot el coneixement de l'economia social". El centre permetria, projecta el Ministeri, "visibilitzar i posar en valor la comunitat científica especialitzada en l'Economia Social", així com "la transferència de coneixement al servei de la transformació de les empreses i el model de cures".
Segons la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social del Govern central, YolandaDíaz, el perte "posa en el centre el valor de l'Economia Social amb una revolució de cures única a la Unió Europea". El projecte "consagra una mirada feminista del model productiu i incideix en aspectes que han estat sovint invisibilitzats", conclou la titular.