• Empresa
  • Eternum, connectant els difunts amb els seus éssers estimats

Eternum, connectant els difunts amb els seus éssers estimats

Demian Lipquin i Brian Kotler són dos cosins catalans que han impulsat un projecte per seguir connectant els morts amb els seus éssers estimats

Brian Kotler i Demian Lipquin amb un dels llegats d'Eternum | Cedida
Brian Kotler i Demian Lipquin amb un dels llegats d'Eternum | Cedida
01 de Novembre de 2022

Demian Lipquin i Brian Kotler estaven en un sopar familiar després de la primera onada de la covid, mentre parlaven sobre la gran quantitat de morts que s'informaven diàriament a les notícies. "Vam reflexionar per què no es pensava en les persones que es quedaven. Es parlava molt dels que morien, però no dels familiars i amics que deixaven, que es quedaven sense moltes coses per escoltar", explica Demian, que recorda com molta gent moria sola, sense poder-se acomiadar.

Així és com néixer la idea d'Eternum, un projecte que vol fer arribar els missatges de les persones que moren als seus amics i familiars. Una idea pionera i una manera per fer-se presents i fer menys traumàtic aquest comiat. "A la gent li falten coses per saber i a la persona que marxa li falten moltes coses per dir. Ens vam adonar d'aquesta necessitat en la qual no s'havia pensat, per por o perquè és un tema tabú", apunta.

Lipquin: "En altres països està molt més acceptada"

A Catalunya hi ha un dia pels morts, Tots Sants, que se celebra aquest dimarts 1 de novembre. Tot i això, el Demian pensa que no està normalitzada la mort: "En altres països està molt més acceptada, com a Mèxic". Allà, el Día de los Muertos, que és el 2 de novembre, és una gran festa, com ha quedat palès en pel·lícules com Coco.

Dues morts traumàtiques que marquen

Tant al Brian com al Demian els ha marcat la mort. El primer va perdre la seva mare de cop i volta abans de tenir els 30 anys, al segon se li va morir la seva millor amiga en un accident als 14 anys. "Segurament ens han influït les morts traumàtiques que hem viscut de prop. Mai ho hem parlat entre els dos, però se'ns va acudir en aquell moment i teníem molt clar que aquella idea funcionaria", explica Demian.

Ja tenien la idea i es va materialitzar amb Eternum i el lema connectant persones més enllà de la vida. "Partint de la base que volíem ajudar que una persona es mori més tranquil·la i el seu familiar pateixi menys, vam pensar com es podria crear", assenyala. I van sobresortir dos conceptes claus: l'emoció i la sorpresa, tot pensant en com es pot acostar una persona que ha marxat.

Connectar els difunts amb els seus familiars

L'olor, una carta i un vídeo són els tres suports físics que van triar per crear el que anomenen els llegats, que és el que deixa una persona pel dia que marxi. "Vam buscar elements que transmetessin emocions i permetin dir un missatge", destaca. Així, qualsevol persona pot crear el seu llegat i, amb instruccions detallades, se li enviarà quan consideri a les persones que decideixi. És un últim regal pels que l'han acompanyat en vida.

Què mou una persona a voler un llegat? Respon el Demian: "La motivació és la mateixa: quan no hi ets, la gent que t'estima et trobarà a faltar. Busquen continuar acompanyant i sorprenent els seus éssers estimats". Per ara, la majoria de persones a qui han ofert els serveis són gent gran, alguns amb malalties, que veuen el final més a prop.

Lipquin: "La vida no avisa, hi ha situacions molt injustes"

Però no sempre és fàcil i sovint convé també una tasca pedagògica: "Pensàvem que la gent més gran empatitzaria més amb la idea. Però ens hem trobat el contrari, els més joves són els que els hi ha semblat millor. Quan són més grans, ens hem trobat més rebuig. Ningú es vol plantejar que morirà". "Tots morirem. I el que facis perquè la gent no pateixi tant, és bo", afegeix.

I no només es volen dirigir a gent gran o malalts crònics: "La vida no avisa, hi ha situacions molt injustes. Volem arribar a gent jove".

La gran xarxa social dels difunts

Però la idea d'Eternum vol anar molt més enllà. De cara al futur, volen arribar a crear una plataforma on qualsevol persona pugui construir el seu arbre genealògic i deixar missatges de qui eren, com eren, el que els agradava. "Que el net del teu net pugui saber qui eres", explica Demian.

"Que la gent no t'oblidi. Volem que les persones continuïn connectades", conclou.