Quantes vegades ens hem pensat dos cops si introduir les nostres dades per registrar-nos en un web o per rebre un servei? Quants cops no hem descarregat o fet servir una aplicació perquè no ens convenç la reputació que aquella empresa té pel que fa a la gestió de les dades? Un ús responsable i ètic de les dades que gestiona l'empresa pot semblar cosa del departament d'RSC, però a mesura que les dades prenen importància, una bona gestió del petroli del s. XXI és més que un tema d'imatge. La consultoria Eticas Research & Consulting intenta donar un cop de mà a empreses i entitats en aquest àmbit tan d'actualitat.
Eticas Research & Consulting és una consultora i centre de recerca especialitzada en l'ètica de la tecnologia i el seu impacte legal, social i ètic. La seva directora, Gemma Galdón, doctora en vigilància, seguretat i polítiques urbanes, explica en què es tradueix la feina que fan des d'aquesta empresa: "Ajudem empreses i organitzacions a entendre l'impacte de les dades en la seva estructura i com gestionar-les de manera ètica".
Així, per exemple, Eticas treballa amb el Govern d'Holanda pensant la policia en l'era del Big Data, "en una època en què les dades fan que la diferència entre el fet públic i el privat quedi difús, l'intercanvi de dades és constant i les xarxes socials són un àmbit d'investigació"; treballen en control biomètric de fronteres i l'automatització d'aquestes -com fer que les màquines respectin la legalitat, la intimitat i les expectatives de la societat i la gestió responsable de les dades que recullen-; també treballen amb instituts forenses per assegurar que la gestió de dades personals després d'un incident químic, biològic o nuclear és correcte "en un món on les dades cada cop són més complexes". Eticas, en definitiva, dóna un cop de mà a conformar una estratègia ètica de dades a tot aquell ens que hi tingui contacte.
Entre l'ús i l'abús
"Volem fer que les dades no es quedin en una caixa negra que ningú no entén sinó que puguem empoderar qui fa servir el sistema i garantir a més que es respecten els seus drets fonamentals i el marc legal", afirma la doctora. Està clar que les dades són el nou petroli i cal que "si es fa negoci, s'ha de fer de manera responsable", apunta Galdón.
"Empreses amb qui treballem ens expliquen que comencen a perdre clients perquè la gent cada cop està més farta que s'abusi de les seves dades", per aquest motiu Eticas els ajuda a explicar que fan les coses "millor i que no ens jutgin a tots com si fóssim depredadors de dades". En aquest sentit aquesta consultoria fa una gran tasca de gestió de reputacions dels seus clients.
"Molts cops hem hagut de dir no a clients perquè hi ha empreses que només volen una estratègia de comunicació, però no podem ajudar-los si no fan les coses bé precisament", avisa.
Una empresa tecnològica sense tecnologia
Galdón va escriure la seva tesi doctoral sobre temes de sociologia, policia i videovigilància, un tema -tecnologia i ciències- poc tractat des del punt de vista de les lletres. Un cop llegida la tesi, Galdón va rebre molts projectes de finançament i propostes per incorporar-se a investigacions existents, fins al punt que comptava amb més d'un milió d'euros de fons de recerca propis. "La mateixa universitat em va demanar que marxés", recorda Galdón, que en aquella època era "massa jove perquè m'oferissin un lloc de feina a la universitat".
Eticas va sorgir de la necessitat de donar una casa a tots els projectes de recerca que s'havien interessat pel seu treball. Alhora, un cop constituïda la companyia, molts altres clients es van interessar per la seva feina. I el creixement des del 2014 fins ara ha estat exponencial. L'equip que treballa a Eticas tancarà l'any amb 37 treballadors experts en ciències de computació, informàtica, enginyers i antropologia, sociologia i dret. "A través d'aquesta trobada de diferents mirades podem doner un servei molt complet", explica l'empresària.
Les primeres oficines eren en una antiga fàbrica de bombetes fins que es van traslladar a unes altres al carrer Ferlandina. Però el desenvolupament ha estat també internacional amb equips treballant en 10 països i creixent: "L'any que ve obrim oficina a Amsterdam i Belgrad". Eticas ha crescut sempre "segons demanda, mai hem anat a buscar clients", explica la investigadora.
Eticas, que tancarà l'any amb una facturació propera al milió d'euros, basa la major part del seu volum de negoci precisament en el mercat exterior en un 98% i sobretot en projectes privats i públic-privats. A Espanya aquesta consultoria treballa amb la Policia de València, Indra o l'Ajuntament de Barcelona. "A Eticas no tenim gairebé clients locals i ens sap bastant de greu que no es reconegui la bona feina que fem", lamenta Galdón, que apunta, potser, als prejudicis que moltes vegades es tenen quan un empresari s'ha significat políticament. Galdón ha tingut presència a les files de Podem i, tot i que al febrer deixarà d'estar oficialment vinculada al partit, troba que "aquest país no és gaire madur en separar professionalitat de compromís polític, sobretot si és d'esquerres".
Anar a buscar clients
Galdón accepta que Eticas és "una empresa molt estranya, amb un model de negoci que segurament en el futur serà més comú", però que ara de moment no té cap competidor real. Eticas és una empresa que treballa amb tecnologia però sense tenir una base tecnològica i és la més gran en aquest àmbit. "De cara al futur hem de capitalitzar aquest fet i ho volem fer expandint-nos", apunta Galdón, que participarà en el programa de mentoring de Barcelona Activa. "Ens hem de donar a conèixer per tal que entitats i empreses sàpiguen que existeix un espai que els pot ajudar a entomar l'impacte de les dades", explica, i per això caldrà deixar de treballar a demanda i anar a buscar clients.
Alhora, de cara al març de l'any vinent es planeja un rellançament d'Eticas amb les noves oficines a l'estranger i la inauguració d'una fundació "per canalitzar molta informació innovadora que produïm".
Eticas, l'ús responsable de les dades
La consultoria de Gemma Galdón dóna un cop de mà a empreses i administració en gestió compromesa de la tecnologia
29
de Desembre
de
2016
Act.
30
de Desembre
de
2016