• Empresa
  • La catalana EU Drone Port, certificadora oficial de drons de la Unió Europea

La catalana EU Drone Port, certificadora oficial de drons de la Unió Europea

La startup catalana es converteix en una de les úniques cinc portes d'entrada de drons a Europa

El fundador de la startup, l'enginyer Marc Beltran | Cedida
El fundador de la startup, l'enginyer Marc Beltran | Cedida
18 de Juliol de 2024
Act. 18 de Juliol de 2024

Els drons han evolucionat gràcies a anys de desenvolupament i innovació tecnològica, passant de ser considerats gadgets futuristes a ser una part integral de la nostra vida quotidiana. Des de l'1 de gener de 2024, una nova regulació europea obliga tots els fabricants a seguir un estricte procés de certificació per garantir la seguretat dels drons que operen a l'espai aeri europeu. Entre aquests certificadors es troba EU Drone Port, una startup catalana recolzada per Barcelona Activa, reconeguda oficialment per la Comissió Europea com a Organisme Notificat per a la certificació de drons.

Després de l'acreditació per part de l'Entitat Nacional d'Acreditació i la notificació per part de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria, Catalunya es converteix en una de les úniques cinc portes d'entrada de drons a Europa. Aquest assoliment s'ha aconseguit gràcies al projecte fundat per l'enginyer aeronàutic Marc Beltran el 2021, qui va decidir utilitzar la tecnologia per "protegir d'alguna manera al ciutadà i garantir la seguretat dels drons", segons explica Beltran a VIA Empresa. Segons el fundador, qualsevol fabricant de drons, ja sigui a la Xina, Sud-amèrica, Estats Units o qualsevol altre lloc, que vulgui vendre un dron a qualsevol país de la Unió Europea, ha d'assegurar-se que compleix amb la regulació vigent, "un procés que nosaltres ens encarreguem de verificar", afegeix.

Catalunya es converteix en una de les úniques cinc portes d'entrada de drons a Europa

"EU Drone Port té la seu a Barcelona i un centre especialitzat de proves a la Cerdanya, als Pirineus", assenyala el fundador. Beltran destaca que operen a través de tres àrees clau. Una d'elles és la certificació de drons per garantir la seva seguretat a l'espai aeri europeu. La segona és la gestió de permisos de vol, actuant com a controladors aeris per assegurar-se que tots els documents estiguin en regla per volar de manera legal. La tercera àrea és la formació per pilotar drons, oferint cursos oficials en una escola especialitzada en drons amb títols oficials.

En aquest punt, el fundador revela que fa dues setmanes la Comissió Europea els va designar com a certificadora oficial de drons a Europa. "Hem estat treballant en això durant 3 anys. Ho hem aconseguit sense finançament extern, sense inversió ni ajuda, la qual cosa ha estat extremadament difícil, finançant-nos únicament amb recursos propis i sense generar ni un euro d'ingressos", comenta el fundador.

Objectiu: ser la principal porta d'entrada de drons a Europa

En Europa, els drons es classifiquen en set categories, des dels més petits fins als més grans. EU Drone Port és una de les dues úniques entitats certificadores capacitades per certificar totes aquestes categories. En aquest context, la startup té com a objectiu "convertir-se en la principal porta d'entrada de drons a Europa a curt termini", segons afirma el fundador. "A llarg termini, planegem començar a certificar drons més grans en un altre lloc i obrir delegacions en diferents parts del món perquè els fabricants no hagin de desplaçar-se fins aquí", afegeix Beltran. "Potser obrir una delegació per continent: una a Àsia, una altra a Amèrica, una als Estats Units i una altra al Pròxim Orient", conclou.

Actualment, la startup està en contacte amb 10 empreses, les quals no poden revelar els seus noms per raons de confidencialitat. Pel que fa als clients, és important destacar que el preu del servei pot variar considerablement, oscil·lant entre 10.000 i 30.000 euros, depenent del servei que millor s'adapti a les necessitats de l'usuari.

Beltran (EU Drone Port): "A llarg termini, planejem començar a certificar drones més grans en un altre lloc i obrir delegacions en diferents parts del món"

L'empresa emergent catalana, amb un equip de 10 persones, està experimentant un creixement significatiu. "El nostre objectiu per al 2025 és assolir un volum de facturació de 2 milions d'euros i de 5 milions en tres anys", assenyala el fundador, qui conclou que actualment estan dedicant una gran part dels seus esforços a créixer i expandir-se.