• Empresa
  • Eurecat suma 30 noves patents el 2024, un 15% més

Eurecat suma 30 noves patents el 2024, un 15% més

Entre 2022 i el 2024, Eurecat ha captat 2,7 milions d’euros en rondes de capital per a la seva cartera de 'spin-offs'

El centre tecnològic Eurecat ha arribat durant 2024 a les 231 patents de tecnologies | Cedida
El centre tecnològic Eurecat ha arribat durant 2024 a les 231 patents de tecnologies | Cedida
Redacció VIA Empresa
31 de Gener de 2025
Act. 31 de Gener de 2025

El centre tecnològic Eurecat ha arribat durant 2024 a les 231 patents de tecnologies altament innovadores en les àrees industrial, digital, biotecnològica i en matèria de sostenibilitat, amb un creixement del 15 % respecte a 2023 en la seva cartera de propietat industrial.

 

Per segon any consecutiu, Eurecat ha estat present a la fira Science for Industry (S4i), un punt de trobada molt important per a la transferència de tecnologia a les empreses a Espanya i a Europa, que ha tingut lloc a Madrid, on ha donat a conèixer, tal com explica el director de Valorització d’Eurecat, Àngel Garcia, “l’aposta per incrementar l’impacte de l’esforç constant que el centre tecnològic fa en innovació i el retorn de la inversió, sigui llicenciant tecnologia o per mitjà de la creació de noves empreses tecnològiques, per generar valor i competitivitat”.

Entre 2022 i el 2024, Eurecat ha captat 2,7 milions d’euros en rondes de capital per a la seva cartera de spin-offs i l’any 2024 també s’ha avançat en la validació de diverses tecnologies orientades a la creació de noves empreses de base tecnològica, amb el suport de socis industrials i financers. Igualment, Eurecat ha establert acords de col·laboració estables amb altres institucions nacionals i internacionals i ha impulsat iniciatives singulars com el centre de descarbonització industrial de Catalunya.

 

Entre 2022 i el 2024, Eurecat ha captat 2,7 milions d’euros en rondes de capital per a la seva cartera de spin-offs

En aquest sentit, l’objectiu de la participació en la fira S4i “és donar a conèixer a les empreses les tecnologies propietat d’Eurecat i exposar casos d’èxit que expliquen com s’estan transferint, a través de spin-offs, llicències o drets d’accés, a més d’establir contactes amb potencials clients d’aquestes tecnologies i inversors que puguin estar interessats a participar en les rondes de capital de les spin-offs d’Eurecat i en altres iniciatives que s’estan plantejant a mitjà termini”, exposa Àngel Garcia.

5 spin-offs en els darrers tres anys i mig

Eurecat ha tancat 2024 amb deu spin-offs, cinc de les quals han estat creades en els darrers tres anys i mig, en àmbits com la digitalització de la salut i els dispositius mèdics, la producció tèxtil, la impressió 3D i les tecnologies de la informació i la comunicació, en col·laboració amb altres empreses, com una de les activitats principals de transferència tecnològica.

Així mateix, del total de patents d’Eurecat, 98 estan llicenciades i 44 s’estan negociant o utilitzant en serveis d’R+D+I que poden acabar en una llicència. A més, del conjunt de patents, quasi un 30 % són en cotitularitat amb les empreses interessades que les exploten o explotaran amb un acord de llicència.

La valorització, una palanca per transferir tecnologia a les empreses

L’àrea de Valorització d’Eurecat “lidera el procés d’identificació dels actius tecnològics, a fi d’acostar-los al mercat, mitjançant un procés d’anàlisi i maduració que finalitza amb el llicenciament de la tecnologia a un tercer o amb la creació d’una empresa de base tecnològica, amb l’objectiu que el rendiment que se’n deriva reverteixi en seguir alimentant l’activitat d’innovació”, remarca la responsable de Scouting d’Eurecat, Laura López.

Tot això és possible perquè “Eurecat presta una especial atenció i inverteix recursos en l’estratègia de protecció d’aquests actius tecnològics per assegurar-ne bé els drets de propietat intel·lectual i industrial (PI), que permeten posar-los en valor a l’hora de transferir-los”, assenyala la responsable de la unitat de Propietat Industrial del centre tecnològic, Cristina Arilla.