Europa ja té un pla pels bancs en fallida

L'Eurocambra i els 28 estats membres pacten el segon pilar de la unió bancària

El Parlament Europeu i els 28 estats membres han arribat finalment a un acord per seguir avançant en la unió bancària, uns dels projectes econòmics més ambiciosos de la Unió Europea des de la creació de l'euro. Després de moltes diferències, l'Eurocambra i els 28 han pactat la creació del mecanisme de resolució bancària, que s'encarregarà de reestructurar o liquidar els bancs que estiguin a punt de fer fallida. Els costos els pagaran les pròpies entitats amb un fons de 55.000 milions d'euros que hauran d'aportar gradualment en els propers vuit anys. El mecanisme de resolució bancària és el segon pilar de la unió bancària, després que l'any passat s'aprovés la supervisió única per part del Banc Central Europeu (BCE).

L'acord preveu que el BCE i el consell del mecanisme siguin els actors principals a l'hora de decidir quan cal liquidar un banc amb problemes i dificulta lleugerament la intervenció dels estats membres, com volia el Parlament. La Comissió Europea dissenyarà els plans de liquidació i el Consell només hi intervindrà a petició del propi executiu comunitari.

Un fons a omplir en vuit anys
El fons del mecanisme de resolució finalment tindrà els 55.000 milions d'euros en vuit anys, i no deu com volien els estats membres i es promourà la mutualització des dels primers anys.

El President de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha destacat que aquest acord "reforçarà la confiança i l'estabilitat als mercats financers i ajudarà a restablir el crèdit a l'economia".

Un acord tan complex com esperat
El President del Parlament Europeu, Martin Schultz, també creu que és un "èxit enorme" i "un pas important per restablir l'estabilitat de la Zona Euro i immunitzar-la de cara a futures crisis". "Necessitem una unió bancària forta per trencar l'espiral negativa entre el deute sobirà i la salut del sector bancari", ha conclòs.

El comissari de Mercat Interior i Serveis, Michel Barnier, per la seva banda, ha afegit que "el compromís ens permet completar l'arquitectura de la unió bancària per a l'Eurozona". "Això no hauria estat possible sense el treball dur i l'esperit de compromís demostrat pels dos colegisladors", ha remarcat.

Els estats van fer una primera proposta de mecanisme únic de resolució a finals de l'any passat, però els eurodiputats la van tombar perquè oferia massa poder al Consell i retardava massa l'existència real d'un fons comú.

Els líders Europeus tenen previst ratificar ara el pacte per la unió bancària amb l'Eurocambra a la cimera que comença aquest dijous a Brussel·les. El Parlament Europeu el posarà a votació l'últim ple d'aquesta legislatura, a mitjans d'abril.
Avui et destaquem
El més llegit