• Empresa
  • Deixar de construir cases i començar a fabricar-les?

Deixar de construir cases i començar a fabricar-les?

L'edificació automatitzada és un dels principals reptes i oportunitats del sector de la construcció i el 'real estate'

Una casa prefabricada, en una imatge d'arxiu | iStock
Una casa prefabricada, en una imatge d'arxiu | iStock
Barcelona
18 de Maig de 2021

El vessant més innovador del gremi de la construcció i el real estate mira a altres sectors, com la banca i l’automoció, per aprendre de l’èxit que han tingut en els seus processos d’industrialització i automatització. Es tracta d’entendre el sector com a una indústria i afrontar la construcció d’edificis i la comercialització d’espais com si es tractés de fabricar cotxes o d’oferir un servei financer. Aquest és un dels principals reptes, i alhora oportunitat, que han destacat el catalitzador d’innovació de BBConstrumat, TechEstate, i Innomads, hub d’innovació de real estate, a un informe sobre les principals tendències i reptes d’ambdós sectors.

“Es tracta de deixar de construir habitatges per començar a fabricar-los”, explica Joan Marc Torrent, director general de l’Associació de Promotors de Catalunya. Però, en què consisteix la construcció industrialitzada? En construir els habitatges a una fàbrica, fora del solar on s’emplaçarà l’obra, mitjançant tècniques i processos de disseny i de producció automatitzats. La idea és fabricar els components estructurals d’un habitatge o edifici a un taller i després traslladar-los a la destinació definitiva.

L’edificació automatitzada permet reduir imprevistos a l’obra, tenir un major control dels temps d’execució i, per tant, reduir els costos financers

L’edificació automatitzada permet reduir imprevistos a l’obra, tenir un major control dels temps d’execució i, per tant, reduir els costos financers. Torrent afegeix, com a principal avantatge, “la millora en la qualitat del producte: tota la qualitat que s’aconsegueix en una planta de fabricació és impossible que es pugui aconseguir manualment”. S’hi sumen, a més, altres beneficis vinculats en comparació amb l’edificació tradicional a un solar: potencial reducció de la sinistralitat, millora dels estàndards de gènere, reducció de l’esforç físic, major facilitat d’implantació tecnològica, més possibilitats de personalització d’acabats i afavoriment de la sostenibilitat ambiental, arribant a uns nivells d’eficiència energètica majors i reduint els materials residuals que s’utilitzen en la construcció. En aquest marc, pren importància la figura de l'industrialitzador de processos.

Pedres al camí

L’edificació industrialitzada s’ha colat en el full de ruta del sector de la construcció, però els experts encara hi veuen moltes pedres al camí per aconseguir-ho. La principal amenaça és financera, la més important. Segons Cristian Merino, cap d’innovació de TechEstate & BBConstrumat, “per desenvolupar components fora de l’obra es necessita fer un gran desemborsament inicial, fet que no casa amb el model tradicional financer”, ja que avui dia els bancs donen finançament a mesura que s’addicionen capes a l’edificació del sòl. Per tant, “desenvolupar components fora de l'obra i transportar-los posteriorment no surt bé econòmicament”, explica Merino.

Merino: “Per desenvolupar components fora de l’obra es necessita fer un gran desemborsament inicial, fet que no casa amb el model tradicional financer”

Una altra problemàtica que s’identifica a l’informe de TechEstate i Innomads és la resistència al canvi per part d’actors molt consolidats al sector, especialment per part de la figura de l’arquitecte. Per fer decaure aquesta resistència, tant Merino com Torrent veuen imprescindible “una col·laboració integral per part de tots els actors implicats: promotor, arquitecte i constructor”.

El sector demana, a més, un major compromís per part de l’administració per aconseguir agilitat. “Els temps en qualsevol obra són clau i les demores en l’obtenció de llicències i certificats són avui dia massa llargues”.

Sostenibilitat i l’impacte de la covid-19

El sector de la construcció i el real estate viuen un procés de transformació envers les noves tecnologies, l’impacte de la covid-19 i la creixent preocupació per la sostenibilitat. En aquest nou context, els principals actors del mercat que participen en l’informe de TechEstate i Innomads es plantegen qüestions com: pagaria més un comprador per un pis si aquest és sostenible?; com afecta la sostenibilitat en les decisions dels inversors?; són més valorades ara les terrasses als habitatges després del confinament que va viure la societat arran de la covid-19?; de quina manera es quedarà el teletreball?

La sostenibilitat s’ha convertit en una prioritat estratègica per a les constructores. Segons Ignasi Clariana, d’expansió, energia i sostenibilitat de Sorigué, “estem en un moment en què no ens plantegem si és una opció. Estem ocupats pensant en com integrar els valors de sostenibilitat en la nostra cultura”. Per a Álvaro de Ansorena, investment director retail del Grupo Lar, “hi ha hagut un canvi de tendència en els últims cinc anys i, avui dia, ja es pot dir que la sostenibilitat atrau molta inversió”. 

Envers l’impacte de la covid-19, Mireia Garcia, CEO d’Innomads, destaca que “ha tingut una importància rellevant en la manera de gestionar els espais, tant els de vida com els de treball”. La pandèmia s’ha convertit en l’experiment col·lectiu amb més durada d’implantació de teletreball i ha obligat a repensar els habitatges i les oficines, així com les infraestructures logístiques i altres models com el coworking i el coliving.