• Empresa
  • Les ‘fake news’ de la carn

Les ‘fake news’ de la carn

En un context d’increment de la inflació i l’encariment de les matèries primeres, el sector carni reivindica la seva fortalesa per afrontar la crisi, que els experts albiren amb “un impacte limitat”

Una taula de debat al 22 Congrés de Productes Carnis i Elaborats| Cedida
Una taula de debat al 22 Congrés de Productes Carnis i Elaborats| Cedida
Lleida
18 de Març de 2022
Act. 18 de Març de 2022

Davant la criminalització i la desinformació del sector carni, una aposta per la pedagogia i per fomentar els productes de proximitat. “Els productes ecològics no han de ser obligatòriament sostenibles, ja que el segell distintiu l’obtenen en origen i durant el transport o el procés d’envasat es poden generar emissions contaminants”. El missatge de la química i divulgadora científica, Deborah García, reflecteix l’esperit que ha planat durant la 22a edició del Congrés de Productes Carnis i Elaborats, que s’ha celebrat dimarts i dimecres a La Llotja de Lleida, organitzat per l’Associació de Fabricants i Distribuidors (Aecoc). Per fer front a les veus que no es cansen de repetir que la carn contamina, dadescientífiques que reivindiquen la fortalesa del sector i la seva responsabilitat, no tan elevada, en la generació de CO2. Tergiversant les paraules de l’apòstol Mateu, el congrés ha servit per demostrar que “la carn no és dèbil”. Tot i els atacs, el sector, representant per les 350 persones que s’han aplegat a la trobada, ha mostrat la seva fermesa. Més consum, noves formes de producció i capacitat d’adaptar-se als canvis.

 

El darrer incident global que afecta el sector carni, igual que a altres àmbits productius, són les implicacions econòmiques que comporta la invasió russa a Ucraïna. ”Estem tornant a la situació de Guerra Freda de 1973”. La bomba llençada pel professor d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB), Gonzalo Bernardo, es va anar esmorteint durant la seva intervenció. “Tot i que existeix el risc d’un estancament de la inflació, les bones perspectives de finals de l’any 2021 tornaran enguany i l’impacte de la crisi, si la guerra no es perllonga, serà limitat”.

Bernardos: “Tot i que existeix el risc d’un estancament de la inflació, les bones perspectives de finals de l’any 2021 tornaran enguany i l’impacte de la crisi, si la guerra no es perllonga, serà limitat”

En un auditori format per més de 300 empresaris del sector carni, Bernardos va instar a què el pacte de rendes, la mesura que estudia el Govern de l’Estat per contenir la inflació, contempli pujades salarials per sota del 3% anual, incloent-hi clàusules de recuperació dels sous. Els deures pels representants empresarials impliquen que “els increments de costos no es traslladin al preu final al consumidor perquè ara el que han de fer és mantenir els clients”.

 

Tempesta d’estiu

A Bernardos, la conjuntura actual li recorda els ‘feliços anys 20’ del segle passat. Primer una pandèmia, en aquell cas de la grip, després una guerra, i finalment, la recuperació. “Estem patint una tempesta d’estiu, de la qual ens en sortirem”. Per l’economista, les bones perspectives de 2021 tornaran si el conflicte bèl·lic és curt. “Tenim tres motors per reactivar-nos: l’augment del poder adquisitiu dels consumidors, els fons europeus Next Generation i els productes de qualitat”.

Contra la desinformació, noves fórmules per captar segments de consum i ajustar els costos. L’especialista global en proteïna animal del banc holandès Rabobank, Nan-Dirk Mulder, va encoratjar les empreses càrnies a millorar els seus processos per ser encara més competitives. En un escenari d’augment del consum en l’estadi inicial de la pandèmia de la Covid-19, el del confinament domiciliari, s’ha passat a la constatació de la dependència del cereal d’Ucraïna, del gas de Rússia i l’encariment dels costos operatius.

“Tenim tres motors per reactivar-nos: l’augment del poder adquisitiu dels consumidors, els fons europeus Next Generation i els productes de qualitat"

Per Nan-Dirk Mulder, la reacció del sector s’ha d’orientar a potenciar canvis en les proteïnes que s’utilitzen per elaborar la carn, apostar per cadenes de subministrament més locals, oferir un valor afegit i incrementar la venda on-line. “A curt termini, el panorama és complex, però les repercussions econòmiques negatives seran limitades, tot i que Espanya, que es troba ben posicionada, en sabrà treure oportunitats de futur”.

Davant de les incerteses i els missatges de confusió, és l’hora de parlar de carn. Així és com va titular la seva ponència el catedràtic de biotecnologia de la Universitat Politècnica de València, José Miguel Mulet. Comunicació i ciència per rebatre la desinformació i els atacs reputacionals. Ni la carn contamina sempre ni és la culpable del 80% de les emissions de CO2, que provenen majoritàriament dels combustibles fòssils. Contra les fake news, posar tota la carn a la graella.