Esquirol, Matrix, Estoics, Sapiens, L'Endemà i Carpe Diem. Segons l'economista Fernando Trias de Bes i un estudi de Salvetti & Llombart, aquests són els sis tipus de família que hi ha en funció de les reaccions i l'actitud de cada llar davant el confinament. "El sentiment davant la pandèmia, el risc de la salut, l'economia, l'abastiment o l'angoixa desemboquen en algun tipus de comportament que sobretot depèn del sentiment", ha explicat Trias de Bes a Els Matins.
Esquirol: 18%. Nivell d'angoixa màxim sobre salut, economia o alimentació. "Són els del paper higiènic i la farina".
Matrix: 20%. Mil·lenials, gent jove... Tenen angoixa però no per la salut o l'economia, sinó per estar tancats. Tenen claustrofòbia i necessiten sortir, oci i lleure. Han creat un món digital paral·lel.
Estoics: 13%. Gent gran que està preocupada, però el grau d'ansietat és baix. Ja han passat una Guerra Civil i pensen que "hi ha coses pitjors." No han variat de comportament i fan el mateix de sempre, però a casa. "Són estoics així que esperen".
Sapiens: 11%. Ansietat baixa però preocupació econòmica. Han aprofitat el confinament per formar-se, llegir allò que tenien pendent, apuntar-se a cursos... La mitjana és un professional liberal, per sobre dels 45 anys, amb nivell socioeconòmic elevat i de l'àrea metropolitana de Barcelona.
L'Endemà: 20%. Ha treballat molt durant el confinament i li preocupa l'endemà. Què passarà amb el país, l'economia o l'atur? El perfil és d'un autònom o treballador d'empresa amb molt volum de feina, de 35 anys cap amunt.
Carpe Diem: 18%. Han creat una espècie de Disneyland a casa. Treballar, oci, esport... "Han fet de tot i ho han experimentat tot. S'han baixat tota mena d'aplicacions i tenen tot un univers a casa".
I tu, quin perfil de família ets? Personalment, mentre escric aquest Peu de Pàgina sento una barreja de tot: Matrix, Estoic (sense haver viscut una Guerra Civil), Sapiens i molt pendent de com serà L'Endemà.
Al mateix temps que escolto l'argumentació sociològica de Trias de Bes també segueixo la trobada digital del Círculo Ecuestre que ha aconseguit ajuntar tres bancs en una mateixa pantalla. Com si es tractés del preludi d'un procés de fusions dins el sector... Jaume Guardiola (Banc Sabadell), Gonzalo Gortázar (CaixaBank) i Francisco Gómez-Trenor (Mirabaud) reflexionen des del despatx de casa seva sobre com serà la banca després del coronavirus.
Guardiola: "La banca es mereix una mica de reconeixement i menys bufetades"
"La banca es mereix una mica de reconeixement i menys bufetades", va reivindicar Guardiola durant l'última presentació de resultats del Banc Sabadell. Inèdita pel format, la fotografia i el context més que pels resultats. De nou, el conseller delegat ha tornat a insistir en aquest missatge: "Els bancs som sempre objecte de tota mena de crítiques. Em sembla absurd que ara siguem criticats pels ICOs."
L'estudi de Pimec que denunciava "males pràctiques" de les entitats financeres amb els crèdits lCO ha aparegut en escena. En concret, es criticaven "les pujades desmesurades" dels tipus d'interès o la contractació obligada d'altres productes. El directiu, però, ha alertat que l'estudi de la patronal de les pimes tenia una mostra de 400 empreses, mentre que al Sabadell ja hi ha "més de 80.000 empreses que han entrat en crèdits ICO".
"Les crítiques als directius van amb el sou i la posició, però em dol quan la crítica es generalitza i arriba al personal", ha afegit Guardiola. Tant Gortázar com Gómez-Trenor s'han sumat a la defensa a capa i espasa del servei "fonamental" de la banca per salvar una economia i les seves empreses que ja s'encaminen cap a nous mercats com, per exemple, la salut, la (bio)tecnologia o l'ecommerce, entre d'altres.
Segons Gortázar, allò que més crida l'atenció de la crisi de la covid-19 és "la incertesa" que genera i la dificultat de planificar i avançar-se a tot allò que encara està per venir. "És una crisi econòmica autoinflingida per superar la crisi sanitària", apunta Guardiola. La gran majoria d'experts diagnostiquen així una crisi en forma de V, però el que no queda clar és com serà la inclinació de la recuperació. Hi ha pronòstics per a tot.
Un naufragi i més salvavides
On sí que hi ha consens és que aquesta crisi té res o gens a veure amb la crisi financera de 2008, ja que en aquesta no es posa en dubte la solvència del sistema. "Hem tingut un xoc amb un iceberg immens i l'economia ha naufragat. El primer que han fet les autoritats europees i espanyoles és llançar un salvavides de liquiditat a l'economia fonamentalment a través de moratòries i crèdits ICOs", explica el conseller delegat de CaixaBank.
Gortázar: "Hem tingut un xoc amb un iceberg immens i l'economia ha naufragat... No podem pensar que llançant el salvavides ja n'hi ha prou"
Però, per parar el cop del Titànic es necessitarà més. Molt més. "No podem pensar que llançant el salvavides ja n'hi ha prou", ha etzibat. Així doncs, el tàndem de grans directius format per Guardiola i Gortázar ha reclamat ajudes directes al sector empresarial, donant suport a inversions, incentivant el consum, oferint mesures fiscals i protegint als "més dèbils." De la fase de salvament a la de reconstrucció econòmica sostenible.
"Què seria de nosaltres sense el BCE comprant deute públic espanyol?", ha preguntat el conseller delegat del Sabadell, abans de tornar a insistir en la necessitat d'un programa d'ajudes directes. El director general de Mirabaud ha demanat també estímuls fiscals amb visió a llarg termini: "Com més s'apugin els impostos en una situació com l'actual, pitjor serà".
El negoci ficció
El subdirector de La Vanguardia, Manel Pérez, que ha repartit joc entre bancs ha preguntat pel "negoci ficció". L'Endemà, que perfila l'economista Trias de Bes. Era l'hora de defensar les virtuts del teletreball i recordar també les bondats del cara a cara. "No ens tornarem tots teletreballadors, s'ha de combinar el teletreballat amb la feina presencial", ha defensat Gortázar.
Des de CaixaBank han mantingut el 90% de les oficines obertes i encara tenen quatre milions de clients actius que no utilitzen mitjans digitals. Alhora, el 97% dels serveis centrals del Banc Sabadell està teletreballant. Ah, i ull a la borsa! El conseller delegat de CaixaBank augura que els mercats seran volàtils mentre hi hagi "falta de visibilitat" i recomana tranquil·litat i no prendre decisions "precipitades".
Gómez-Trenor: "Els tuits de Trump afecten, però les borses no pujaran fins que no es trobi aquesta medicina pal·liativa"
"Hi ha molta volatilitat amb una tendència a la baixa. És molt difícil que hi hagi una recuperació si la vacuna no surt en el temps previst o una medicina pal·liativa per evitar que els hospitals col·lapsin. Ara, els tuits de Trump afecten, però les borses no pujaran fins que no es trobin aquesta medicina pal·liativa", ha conclòs Gómez-Trenor per part de Mirabaud.
De tot plegat en parlaran també a partir d'aquest dijous al Cercle d'Economia. Aquest havia de ser el debut de Javier Faus com a president i també l'any del trasllat de seu de les jornades del lobby des de l'Hotel Meliá de Sitges al Palau de Congressos de Catalunya. Donat el context de pandèmia, la inauguració de la XXXVI Reunió del Cercle d'Economia serà online i portarà com a títol "Reflexions polítiques, econòmiques i sanitàries". Per primer cop, hi estan convidats dos grans experts sanitaris com Carlos Payà (viròleg i immunòleg) i Àlex Soriano (cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital Clínic).
Sis tipus de família, tres bancs i dos cercles en un món de reflexions en streaming i contactless.