• Empresa
  • Les ofertes de feina en alimentació creixen un 1,5% interanual

Les ofertes de feina en alimentació creixen un 1,5% interanual

Els canvis tecnològics i d'hàbits de consum impacten directament en els perfils professionals requerits per als pròxims quatre anys

Una treballadora en un supermercat Mercadona
Una treballadora en un supermercat Mercadona
Europa Press
Madrid
17 de Juliol de 2018
Act. 17 de Juliol de 2018

L'ocupació en el sector de l'alimentació creixerà a un ritme de l'1,5% interanual en els propers quatre anys, impulsat pels canvis en la indústria, fonamentalment tecnològics i legislatius, segons les previsions realitzades per la divisió especialitzada d'alimentació d'Adecco. El nivell de feina en aquesta indústria representa ja un 2,1% del total a Espanya, enfront del 0,6% de l'any anterior, la qual cosa suposa un increment d'1,5 punts percentuals en tant sols dotze mesos.

 

El conjunt d'activitats que integren el sistema agroalimentari espanyol suposa ja una aportació a l'economia nacional que supera el 2,7% del PIB i el 16,8% del Valor Agregat Brut (VAB) de la indústria.

Els perfils més demandats en l'alimentació són els tècnics de manteniment, persones encarregades de la càrrega i descàrrega, del maneig de carretons, del manteniment correctiu i de la maquinària, i els nutricionistes de la indústria alimentària, un professional dirigit a l'elaboració d'aliments, a laboratoris de control de qualitat, a departaments de recerca, desenvolupament i innovació.

 

El sector alimentari sol·licita professionals de 32 anys de mitjana, edat que ha anat descendint. Així, el major gruix d'ofertes d'ocupació es concentra en els candidats d'entre 26 i 30 anys, que conformen el 34,9% del total, i en les edats compreses entre els 21 i 25 anys (30,4%). Igual que en altres sectors, els majors de 46 anys són els més perjudicats.

L'aposta per la tecnologia també s'ha notat en el sector de l'alimentació, ja que ha derivat en una millora de la qualitat dels aliments i una major disponibilitat de productes frescos. No obstant això, aquesta evolució també ha obligat a una major formació per part dels treballadors, que han hagut d'aprendre a utilitzar certes tecnologies.

La directora d'Adecco Alimentació, Mila Montañana, subratlla que la "implementació de noves tecnologies en el sector no està suposant l'eliminació de llocs de treball, però sí que està elevant els requisits necessaris per accedir a aquestes ocupacions". "Ara més que mai, les empreses busquen professionals qualificats, capaços d'adaptar-se als canvis i amb habilitats i coneixements en noves tecnologies", indica en l'informe.

Perfils tecnològics en augment

"El sector de l'alimentació sempre tindrà un component humà, a causa que existeixen multitud de labors tècniques que requereixen un gran nivell de detall que seria impossible realitzar amb màquines. Unes altres, en canvi, com les labors d'envasament o de magatzem ja està sent robotitzades, per la qual cosa, en aquests àmbits, la demanda de perfils tecnològics ja està augmentant", apunta Montaña.

L'informe revela que els canvis en els hàbits de consum estan impactant també en l'ocupació, ja que comencen a emergir empreses de productes ecològics que són més exigents amb el personal i les firmes d'alimentació aposten per llançar noves línies de productes enfocats a aquests nous consumidors, la qual cosa impulsa la creació de nous treballs.

Finalment, la demanda d'aquests professionals qualificats ha crescut dins del sector alimentari, per la qual cosa la sol·licitud d'estudis universitaris s'ha elevat en els últims anys. Així, els graus de ciència i tecnologia dels aliments i el de nutrició humana i dietètica són els més demandats, al costat dels d'endocrinologia i nutrició.