
Els tops i les classificacions són un contingut predilecte dins del món empresarial, avesat a comparar mètriques com la facturació, el nombre d’empleats, les cotitzacions o les rondes de finançament captades. Tanmateix, no és tan habitual posar l’ull a les condicions laborals dels treballadors i a com aquests valoren els seus ocupadors. Un indicador, el de la felicitat laboral, que és especialment valorat entre les noves generacions, com bé remarcava el fundador de l'Institut Català de la Felicitat, Albert Alcaraz, al pòdcast L'Empresa al Dia de VIA Empresa: “El treball ja no és una prioritat. Hi ha qui treballa per poder agafar uns diners i d'aquí a quatre anys plegar per anar a fer la volta al món”. Qui sí que hi para atenció és la companyia madrilenya Great Place To Work, que ja fa 22 anys que analitza la cultura laboral i la satisfacció interna de les empreses espanyoles i quatre que les compara a través del rànquing Best Workplaces España, del qual ja n’ha publicat la versió de 2025. Un estudi en què Catalunya destaca sobretot en l’àmbit de l’empresa mitjana i tecnològica, i del qual ja us n’avancem un espòiler: el lideratge de la santcugatenca Redarbor.
Great Place To Work avalua les corporacions partir d’enquestes als treballadors de les empreses en les quals se’ls demana que valorin l’excel·lència com a lloc de treball i el tracte que reben dins l’empresa, amb les quals creen un índex de confiança. Si aquest indicador supera el 65%, les companyies poden demanar una certificació pròpia de l’entitat, i el rànquing s’avalua comparant aquests índexs i classificant les companyies per mida. Una classificació, per tant, que només té en compte les 330 entitats que han sol·licitat proactivament aquesta avaluació.
El sector tecnològic, protagonista
D’entre les empreses que superen els 1.000 treballadors, no n’hi ha cap fundada a Catalunya o que hi tingui la seu central, si bé sí que trobem algunes empreses amb una presència destacada. És el cas, per exemple, de la mallorquina Banca March, segona classificada amb una valoració positiva del 92% dels empleats, que té nou oficines repartides pel Principat, quatre d’elles a la ciutat de Barcelona i la resta a Sant Cugat del Vallès, Manresa, Girona, Lleida i Reus. També destaca en sisena posició l’empresa californiana UST, especialitzada en el desenvolupament tecnològic, amb la seu espanyola i de Llatinoamèrica ubicada a Madrid, però amb un centre d’operacions a Barcelona. Altres empreses dins d’aquest segment són DHL Supply Chain España, que té delegacions a Tarragona i Barcelona; l’alemanya GFT IT Consulting, amb oficines a Sant Cugat i al Parc Agrobiotech de Lleida, on continua ampliant la plantilla, o l’asseguradora madrilenya Pelayo, que té oficines per tot Catalunya.
Canviant de dimensions, la primera empresa amb presència catalana que trobem dins la franja dels 501 als 1.000 empleats és la consultora tecnològica estatunidenca Salesforce, coneguda per desenvolupar un dels CRM (programari de gestió de relacions amb clients) més utilitzats internacionalment. Amb oficines tant a Madrid com a Barcelona, el 86% dels seus treballadors espanyols consideren que és un bon lloc per treballar, situant-la en segona posició, per darrere de la biofarmacèutica madrilenya AbbVie. La segueix en tercera plaça Scalian Spain, consultora tecnològica amb seus a Madrid, Màlaga, Alacant i Barcelona amb una valoració positiva també del 86%. La darrera empresa ubicada al Principat dins d’aquesta franja és l’estatunidenca Agilent Technologies, empresa que va sorgir fa 26 anys com una spin-off d’HP i que s’ha convertit en un referent dins de la tecnologia científica. Amb 18.000 empleats arreu del món, la companyia té a Madrid l’oficina principal de vendes a l’Estat, atenció al client i màrqueting, i a Barcelona unes oficines multifuncionals que gestionen vendes regionals i internacionals de diverses divisions.
En el darrer segment que considerem gran empresa, amb plantilles dels 251 als 500 treballadors, tornem a trobar-hi tres companyies ubicades a Catalunya. La millor valorada, en vuitena posició i una puntuació positiva del 93%, és Conversia, una consultora legal especialitzada en l’àmbit tecnològic que té la seu principal a Riudellots de la Selva i una vintena de delegacions per tot Espanya, entre elles dues al Prat de Llobregat i una a Lleida. En onzena posició es troba la cadena hotelera estatunidenca Hilton, conglomerat amb presència a 140 països i que aquest 2025 celebra el centenari d’existència, que opera a l’estat espanyol des de Barcelona i Madrid. Finalment, en tretzena i penúltima plaça, però una valoració positiva del 92% dels treballadors, es troba Equinix, una de les principals corporacions a escala mundial del sector dels centres de dades. Novament, l’empresa té presència tant a Madrid com a Catalunya, on té dos centres de dades operatius, un a Barcelona i un a l’Hospitalet de Llobregat, aquest darrer estrenat el setembre de 2024 després d’una inversió de 52 milions d’euros.
Lideratge dins l’empresa mitjana
Entrant ja a l’àmbit de la mitjana empresa, amb un volum d’entre 101 i 250 empleats, la presència catalana incrementa aquí fins a les cinc companyies. A dalt de tot hi trobem la ja mencionada Redarbor, empresa líder a Llatinoamèrica en el sector dels portals digitals de cerca de feina i segona del món, propietària d’InfoJobs Brasil, Computrabajo i Catho, entre altres. La companyia té la seu central a Sant Cugat del Vallès i una valoració positiva del 100% dels seus treballadors. Saltant-nos la biofarmacèutica madrilenya UCB, la tercera plaça l’ocupa una de les companyies de ciberseguretat més rellevants a escala internacional, CrowdStrike, que potser us sona per la caiguda global de sistemes informàtics que va succeir el 2024. L’empresa és responsable d’una de les plataformes de protecció cibernètica més emprades a tot el món, i té a Barcelona la seva seu europea per al negoci empresarial. La valoració interna és positiva: un 96% dels empleats creuen que és un excel·lent lloc per treballar-hi.
Prenent una mica de distància, a l’onzena posició hi trobem la canadenca Syntax, una companyia especialitzada en la implementació tecnològica de sistemes de planificació de recursos empresarials (ERP) i plataformes al núvol amb presència a 15 països i la seu ibèrica a Barcelona. El rànquing també destaca, en tretzena posició, la barcelonina ID Finance, empresa nascuda el 2012 dins del sector de les tecnologies financeres (fintech) i creadora de la plataforma de microcrèdits MoneyMan, líder al mercat espanyol i amb una presència destacada a Mèxic. La darrera empresa catalana és Edenred, amb seu a Barcelona, creadora de l’omnipresent Ticket Restaurant, que a les portes del 50è aniversari (es va fundar el 1976) manté la confiança del 88% dels seus treballadors.
En contrast amb la bona quantitat de companyies catalanes de mida mitjana, Catalunya pràcticament no aporta participants en les dues darreres categories, reservades per a les petites empreses. L’única representant és Polaroo, empresa tecnològica barcelonina amb una valoració positiva del 96% dels seus treballadors. Fundada pels germans Marc i David Rovira el 2017, Polaroo ofereix una plataforma de gestió de proveïdors de subministraments operada per intel·ligència artificial que promet millores de l’eficiència de fins al 90%.