L'odissea de la pime

Les petites i mitjanes empreses són les grans generadores d'ocupació però no tenen accés al talent ni al finançament

Les pimes generen el 70% de l’ocupació a Catalunya, però continuen les dificultats per trobar mà d’obra qualificada| iStock
Les pimes generen el 70% de l’ocupació a Catalunya, però continuen les dificultats per trobar mà d’obra qualificada| iStock
Barcelona
09 de Desembre de 2019
Act. 09 de Desembre de 2019

La pime és la gran generadora d'ocupació a Catalunya, amb un 72% del total de la contractació i el 70% de l'afiliació laboral, però manté les dificultats per atraure i retenir personal qualificat, a més de no disposar de suficients recursos perquè té problemes per accedir al finançament bancari. Aquesta anàlisi extreta de l'últim informe sobre l'activitat de les pimes a Catalunya, elaborat per la patronal Fepime –adscrita a Foment del Treball-, posa de manifest la manca de polítiques de suport a la micro i petita i mitjana empresa, en especial pel que fa a la seva transformació digital, segons ha manifestat la presidenta de Fepime, Maria Helena de Felipe.

 

Durant la presentació de l'estudi, De Felipe ha instat a l'administració i al sector privat a fomentar eines de col·laboració per impulsar la formació en TIC, per una banda, i aplicar incentius econòmics i reduccions impositives per aquest segment empresarial, per evitar que perdin competitivitat en el desenvolupament de les capacitats digitals. Des de Fepime es fa una crida a la micro i pime perquè faci un esforç en la formació del seu propi personal. Es dóna el cas que aquest segment empresarial és el que està generant, "amb diferència", més ocupació estable amb contractacions laboral fixes. De fet, si en el conjunt de l'any hi ha hagut un increment de la contractació indefinida del 13,42% a Catalunya, un 81,4% de la mateixa ha correspost a la generada per a la micro i la pime catalana. En el cas dels contractes temporals que han registrat una alça del 82%, un 70,41% s'han tancat en l'àmbit de les petites i mitjanes empreses.

El gran repte de les micro i petites empreses és disposar de personal especialitzat en TIC, segons un informe de Fepime

L'informe que fa referència als nou primers mesos de 2019 posa de relleu, segons la presidenta de Fepime, que la pime segueix sent una gran "generadora d'ocupació" i que manté alts nivells d'exportació. Alhora que el saldo de destrucció d'empreses a Catalunya "sembla" que ha tocat fons deixant un saldo negatiu "de només 116 empreses" en el que va d'aquest any. Des de principi d'any han deixat Catalunya unes 440 empreses que han triat per destí comunitats com la de Madrid i la valenciana, mentre que d'aquests dos punts del territori també han aterrat a Catalunya unes 324 empreses. "Són dades encoratjadores, tot i que el saldo segueix sent negatiu, ha dit De Felipe, perquè venim d'un 2018 en què van traslladar-se fora del territori català unes 2.303 companyies", ha concretat.

 

"És una mostra del retorn de la confiança empresarial i dels mercats en general", ha concretat la líder empresarial, fet que demostra que "hem de fer les coses ben fetes per facilitar el retorn de més empreses a Catalunya". Es dóna el cas que la confiança de les empreses per a l'últim trimestre del 2019 va ser superior a Catalunya que a Espanya, si bé en tots dos territoris la variació intertrimestral va ser negativa, empeses pel fet que hi ha incerteses que sobrevolen la demanda interna, cada vegada més debilitada, les dificultats financeres, l'augment de la competència i la manca de mà d'obra adequada.

"Durant el primer semestre de 2019, 50 empreses van tornar a instal·lar-se a Catalunya després d'haver traslladat la seva seu social a fora"

No obstant això, i segons la base de dades de la consultora Informa B&D, durant el primer semestre de 2019, 50 empreses van tornar a instal·lar-se a Catalunya després d'haver traslladat la seva seu entre finals de 2017 i el primer semestre de 2018. Entre aquestes, destaca el retorn de dues empreses de l'operador petrolier GM Fuel, amb un volum de negoci anual de més de 700 milions d'euros. Això va suposar que durant els sis primers mesos de l'any Catalunya va concentrar el saldo més gran positiu de vendes de tot l'Estat amb 1.048 milions d'euros.

Helena de Felipe Fepime

Malgrat tot, les pimes continuen registrant dificultats per la seva manca d'estructura, eines i recursos a l'hora d'afrontar nous reptes i canvis de l'entorn. En aquest sentit, des de Fepime es reclama l'aplicació de polítiques de creixement empresarial per augmentar la grandària de les empreses catalanes i espanyoles. "A mesura que les empreses poden créixer, augmenten les seves possibilitats de disposar i gestionar les eines necessàries per fer front a les oportunitats de mercat i donar les respostes a les necessitats per mantenir-se estables i solvents i créixer al mateix ritme que el seu entorn europeu", destaca l'informe de la pime, elaborat per la patronal.