
Fernando Aldecoa (1966) ha treballat a PortAventura World des del primer dia. Primer, al departament de finances i operacions, i des de fa nou anys, com a director general de la companyia. Aquell 1 de maig de 1995, PortAventura va obrir les portes per primer cop enmig d'una gran expectació. Ho va fer inicialment com a parc temàtic, lluny del resort que és avui, amb sis hotels propis i fins i tot una hotelera (Ponient Hotels by PortAventura World) que adquireix establiments pròxims al recinte. La metamorfosi cap a destinació turística no va encetar-se fins al 2002, amb l'obertura del primer Hotel PortAventura. Avui, reben al voltant de 5,5 milions de visitants cada any, és l'espai més visitat de tot Catalunya i no deixa de batre els seus propis rècords d'assistents i facturació.
En aquests 30 anys que enguany celebra, PortAventura s'ha guanyat el cor dels catalans i s'ha convertit en una parada obligatòria pels turistes estrangers. Un actiu pràcticament incalculable, malgrat que el setembre del 2023 algunes informacions van posar-li preu: 1.000 milions d'euros. Segons els mitjans, el consell d'administració de PortAventura World estava disposat a vendre el negoci per aquesta quantitat. Un any i mig després, no hi ha cap novetat. En aquesta entrevista a VIA Empresa, Aldecoa parla de tot plegat i ens avança com serà el futur. Espòiler: efectivament, la tecnologia també transformarà els nostres parcs d'atraccions favorits.
30 anys després, en quin moment es troba PortAventura World?
En un molt important i dolç. Enguany celebrem una història d'èxit. PortAventura va néixer com el primer parc temàtic d'Espanya i 30 anys després és el segon destí quant a parc temàtics més important d'Europa: tenim tres parcs, deu hotels, un centre de convencions, rebem més de cinc milions de visites cada any... És un moment de celebració. Per això, aquest 30è aniversari volem portar aquells moments de nostàlgia i d'emoció a tota la gent que ens ha visitat durant tots aquests anys. Que vinguin a veure'ns per recordar aquelles sensacions que van viure durant les seves visites prèvies.
Han preparat alguna sorpresa?
Com deia, farem un recordatori de la nostra història. Hi haurà elements decoratius amb què mantindrem una festa continuada durant tot l'any. També tindrem dos nous espectacles. Per exemple, al Gran Teatre farem un show que representarà un viatge al voltant del món i les diferents àrees que tenim a PortAventura. Des del punt de vista de la gastronomia, recuperarem alguns dels plats més típics de la nostra història. I pel que fa al marxandatge, farem un recordatori amb col·leccions vintage que ens portaran als nostres inicis, a l'època del Solete.
L'any passat van participar en el Mobile World Congress (MWC) i vau preguntar-vos com seria l'entreteniment en deu anys. Han respost ja a aquesta pregunta?
Penso que el futur encara està per descobrir. Sempre diem que hi ha dues grans tendències: la sostenibilitat i la innovació. Pel que fa a la primera, PortAventura ha demostrat que és líder i, per aquesta raó, som el primer destí europeu amb la certificació B Corp. Però, alhora, també som capdavanters en innovació. Tenim clar que el món de l'entreteniment està evolucionant, les generacions més joves especialment busquen experiències molt més vinculades a la innovació i a la tecnologia, i això és el que estem investigant. Hem creat un departament que es diu Adventure Labs que crea vivències més immersives. Hi ha un exemple molt clar que és l'Hysteria in Boothill. Aquesta experiència utilitza la realitat mixta que combina l'experiència física amb la digital.
"Les atraccions sempre continuaran, això és claríssim, però la gràcia està quan a l'experiència de l'atracció li afegeixes altres elements que permeten personalitzar-les"
Fa un any ja vam parlar d'això amb l'Andreu Tobella, el director digital de PortAventura World. Cap a on va el model? Com s'encaixen les muntanyes russes amb aquestes tecnologies?
Totes dues parts són molt complementàries. Al món dels parcs temàtics hi ha un component de sensació física que es manté. El mateix cas de l'Hysteria in Boothill és un exemple molt clar d'aquesta complementarietat. La realitat mixta permet visualitzar l'entorn on estàs, que està tematitzat i, per tant, és part de l'experiència física. És a dir, al damunt tens una sèrie d'elements digitals que et permeten complementar aquesta vivència. En aquestes experiències immersives, el component tecnològic no substitueix el físic. Al revés, l'enriqueix. És la fórmula que veiem que funciona i que continuarem desenvolupant en el futur.
Des del punt de vista dels parcs d'atraccions, però, quina de les dues parts pesa més actualment?
Les atraccions sempre continuaran, això és claríssim. Però la gràcia està quan a l'experiència de l'atracció li afegeixes altres elements que permeten personalitzar-les i fer-la molt específica per a determinats públics. Una atracció està orientada a un públic en general, sigui familiar, infantil, adrenalític... L'element digital permet molt la personalització i la immersió. El món cada vegada és més digital. Avui, tots estem agafats al mòbil i al món virtual. Però en el cas dels parcs, encara hi ha un component físic molt important. Per això, la nostra aposta passa de totes totes per aquesta complementarietat entre els dos mons. Hem fet diverses proves i conjuntament funcionen molt bé.
Una altra qüestió molt recurrent és la de les cues. Es podran agilitzar o dinamitzar amb la tecnologia?
És un tema que els parcs sempre estem gestionant, perquè tractem de donar la millor experiència de satisfacció al client. Crec que la IA i les eines digitals funcionaran més aviat per crear aquesta experiència personalitzada i immersiva. Al final, el que es pot fer amb les cues és afegir algun recurs d'entreteniment, com hem fet nosaltres. Però el que busca el públic, especialment els joves, és la personalització de què parlàvem. Crec que el futur anirà per aquí, malgrat que encara ha d'arribar, com deia abans. Entre tots hem de definir com serà.

Abans mencionava que són un referent al sud d'Europa. Hi ha algun parc temàtic o resort de referència per PortAventura arreu del món?
Sempre dic que vam néixer com a parc temàtic, però ara ja no ho som. Això s'ha convertit en un destí vacacional d'oci familiar. El nostre referent pel que fa als parcs són altres parcs, i en el cas dels hotels són altres cadenes hoteleres. Després, també hauríem de mencionar l'apartat de béns. Per tant, els nostres referents no són únicament parcs temàtics, sinó destinacions turístiques, i n'hi ha de molts tipus a molts llocs del món. Si avui som un referent en l'àmbit europeu, de cara al futur l'objectiu és ser-ho a escala global. Ara bé, sempre com a destinació turística.
M'ha dit que n'hi ha molts, però no n'ha mencionat cap.
Per exemple, un dels nostres referents és Resorts World Sentosa, a Singapur. Pensi que PortAventura World té parcs temàtics, però també hotels, camps de golf, beach clubs, un entorn... Es tracta de crear una destinació turística on el públic que ens visita tingui multitud d'ofertes d'entreteniment.
Estem parlant molt dels hotels, però quin gruix del negoci representen? Quins són els seus plans en aquest àmbit?
Els hotels ja suposen el 40% del nostre negoci. Ara mateix tenim 2.400 habitacions dins del resort. Són sis hotels temàtics on venen famílies que tenen com a objectiu principal visitar el parc, perquè bàsicament cada dia que hi estan s'inclou l'accés al parc.
Addicionalment, hem creat Ponient Hotels by PortAventura World, una cadena que disposa de quatre hotels amb un total de 1.000 habitacions i que adrecem a famílies que busquen una experiència una mica diferent. Potser prioritzen el sol i la platja, però també volen venir al parc. Els oferim un hotel que no és temàtic ni està dins del complexe, però es troba a màxim 15 minuts de l'espai, habitualment a Salou o Vila-seca, els quals connectem amb un bus llançadora. D'aquesta manera, poden gaudir de l'entorn, però també poden venir, perquè tenen el tiquet inclòs segons el seu temps d'estada.
En el cas de Ponient Hotels, el nostre objectiu és passar de 1.000 a 3.000 habitacions, i a llarg termini assolir les 6.000 habitacions entre totes les línies de negoci.
"Som un motor turístic a Catalunya i Espanya: creem fins a 24.000 llocs de treball, el 3,6% de la població activa a Tarragona, i representem el 0,5% del PIB català"
Entenc, doncs, que en el futur apostaran més per Ponient Hotels abans que pels establiments temàtics de dins del resort?
No, això no vol dir que en el futur no continuem desenvolupant altres hotels dins del resort. Hi ha espai per fer-ho. La idea és créixer a partir de dos models diferents.
En aquests 30 anys, PortAventura World ha esdevingut un motor econòmic del territori. Tenen alguna dada que mostri l'impacte aconseguit durant aquest període?
Som un motor econòmic turístic no només a Catalunya, sinó també a Espanya. Creem fins a 24.000 llocs de treball entre directes i indirectes, és a dir, el 3,6% de la població activa a Tarragona. D'altra banda, si mirem l'impacte econòmic, representem el 0,5% del PIB català.
És un impacte molt rellevant al territori, i no només és social i quant a llocs de feina, sinó que també ens hem convertit en un motor clau de progrés. Som un exemple a seguir sobre com desenvolupar la indústria turística a Catalunya i Espanya, però també a Europa. I de fer-ho, a més, d'una manera sostenible.
En un moment en què el turisme bat rècords històrics a Catalunya, quin és el prototipus de visitant que més els agrada?
El turista que ve a PortAventura és majoritàriament familiar, tot i que tenim perfils molt diversos: també venen grups, parelles... El prototip del nostre visitant ha anat canviant molt. Inicialment, quan érem un parc temàtic, la gent venia i tornava cap a casa el mateix dia, és a dir, era un públic més regional. Ara, evidentment encara tenim molts visitants de Tarragona o de Catalunya, però cada cop tenim més assistents espanyols o de mercats internacionals que es queden als hotels. Hi ha una diversitat geogràfica molt important.

Estan contents amb el volum de visitants catalans que reben?
Absolutament. Un terç dels nostres visitants prové de Catalunya. És un perfil de visitant molt fidel, que ve moltes vegades. Si mirem Tarragona, encara més, perquè és un perfil que majoritàriament té abonament de temporada i ens visita molt sovint. És el públic més fidel que tenim. De fet, aquest 30è aniversari és especialment rellevant per ells i per nosaltres, perquè ens fa molta il·lusió que vinguin a recordar totes les experiències que hem viscut durant aquesta història. Volem continuar sorprenent-los cada vegada que ens visitin. Són persones que ens coneixen molt i sempre busquem elements de sorpresa o de temporada perquè marxin dient "vull tornar".
Tenen molt a prop Salou. Recentment, el consistori ha apostat per implementar un model de turisme desestacionalitzat i, segons un estudi, també són el segon municipi més feliç de l'Estat. Com contribueix PortAventura a aquesta felicitat?
Estic segur que hi tenim alguna cosa a veure (riu). PortAventura és un exemple de desestacionalització. Salou viu principalment del turisme, i clarament la nostra aposta des del principi ha estat allargar la temporada del parc. Fa 30 anys, no arribava a 180 dies l'any. Ara estem per sobre dels 300 dies. L'any 2000 vam crear el Halloween; ara tenim dos mesos d'aquesta temporada. Després vam fer Nadal, i avui ho mantenim pràcticament dos mesos, fins després de Reis.
Ara, aquest ha estat el tercer any que posem en marxa Carnaval, i també ho anirem estenent. A més, la climatologia és fantàstica i ens ajuda moltíssim a obrir cada vegada més dies. Tot això ajuda a poblacions com Salou, la Pineda, Cambrils... La Costa Daurada, en general. El turisme és important i, per tant, per a la gent que treballa en aquest sector és crucial poder fer-ho més dies.
I es pot allargar encara més aquesta temporada? Estan per sobre dels 300 dies.
Sí, ho continuarem fent. És una línia estratègica que fa anys que estem desenvolupant.
Al final no tancaran.
Com deia, vam començar amb uns dies de Halloween i ara és un dels més llargs d'Europa. De moment, amb el Carnaval obrim els caps de setmanes i divendres a la tarda. Estic convençut que en el futur acabarem obrint també durant la setmana. Quan arribarem a obrir tot l'any? No ho sé. Però la nostra intenció és continuar allargant la temporada.
"PortAventura és un exemple de desestacionalització. Fa 30 anys, la temporada no arribava a 180 dies l'any. Ara estem per sobre dels 300 dies"
Tornem a Salou. No només és un dels municipis més feliços, sinó també un dels més massificats. Reben 48,6 visitants per cada habitant que té la ciutat. Entre aquests viatgers, a més, hi ha molt turisme de borratxera. És bona aquesta massificació?
La desestacionalització és clau per reduir aquest efecte de massificació. Quan obres més dies, la gent ja s'organitza, sobretot aquella que té més oportunitats de venir durant tot l'any. Els que viatgen des d'Anglaterra o França potser només poden fer-ho durant algunes èpoques de l'any, però en general el que veiem és que cada vegada la gent es regula més. Saben que tenim una bona climatologia pràcticament tot l'any. És el que estem observant al parc, i crec que a Salou li ha de passar quelcom similar. Ja no hi ha tantes onades de massificació; és veritat que a l'estiu hi ha més gent, però normalment es regula més.
Jo me'n recordo que abans, el dia en què hi havia més gent al parc era el 31 d'octubre, la nit de Halloween. Ara, havent estès la temporada de Halloween a dos mesos, la gent es controla i la desestacionalització ens permet administrar aquesta potencial massificació, que no és un problema tan gran. Hi ha eines per gestionar-la i crec que a la Costa Daurada s'està dirigint força bé.
Llavors, és una bona notícia per a l'economia que el turisme continuï creixent any rere any a Catalunya?
Et diria que la indústria turística és molt important i que s'ha de gestionar bé. Es tracta que vinguin més visitants, però que ho facin en diferents moments de l'any i que facin activitats diverses.
Un qüestionari breu:
Defineixi PortAventura World en poques paraules: Crear experiències inoblidables.
I en 10 anys?: El mateix. Ho continuarem fent com fins ara, és a dir, amb innovació i sostenibilitat.
Superaran els seus rècords d'assistència i facturació aquest any?: Esperem que sí.
Quina és l'atracció més visitada de PortAventura World?: Depèn del tipus de públic. Uncharted és un gran èxit pel públic familiar i Shambala ho és pels joves que els agrada l'adrenalina.
Quantes atraccions més veurem en 10 anys?: Moltes (riu). No puc dir una xifra aproximada.
Realitat virtual: sí, no o depèn?: Sí a les experiències tecnològiques immersives complementàries a l'experiència física.
Què és el que millor funciona a PortAventura World?: Que som capaços de crear experiències inoblidables, d'impactar positivament a les persones i de tenir cura del medi ambient a la vegada.
Què li cal millorar?: La innovació vol dir millora contínua.
PortAventura val més de 1.000 milions d'euros?: M'agrada la pregunta, però jo no ho puc dir. Li hauria de dir al nostre accionista.