• Empresa
  • Ferrovial, Acciona i Sacyr, les més moroses de l'Íbex 35

Ferrovial, Acciona i Sacyr, les més moroses de l'Íbex 35

La Plataforma Multisectorial contra la Morositat presenta a Madrid un informe sobre qui s'endarrereix en els pagaments

 Cañete, a les portes del Congrés dels Diputats
Cañete, a les portes del Congrés dels Diputats
Redacció
14 d'Octubre de 2015
Act. 15 d'Octubre de 2015
Ferrovial, 536 dies; Acciona, 425; Sacyr, 337; FCC, 195; ACS, 188; i OHL, 184. Són els dies que les grans empreses de l'Íbex-35 triguen a pagar als seus proveïdors, tal com ha denunciat aquesta tarda la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) en una reunió celebrada a Madrid. De totes, OHL (11%), FCC (10%), Ferrovial (9%), ACS (3%) van augmentar els seus terminis de pagament en 2104; mentre que Sacyr (-12%) i Acciona (-7%) ho van disminuir.

En el marc d'una reunió al Congrés dels Diputats enfront dels grups parlamentaris, la PMcM ha publicat la llista de companyies de l'Íbex-35 del sector de la construcció en les quals els períodes de pagament excedeixen els terminis legals.

Segons el seu president, Antoni Cañete, "anem a traslladar la llista amb els respectius càlculs al Govern (espanyol), i si aquest no escomet mesures reals imminents que frenin aquests terminis abusius ho remetrem a la Unió Europea perquè en prengueu coneixement. Així mateix, hem informat també als grups parlamentaris, a els qui els hem reivindicat que incloguin als seus programes electorals el règim sancionador, entre altres mesures de lluita contra aquesta xacra".

La UPF i Oriol Amat avalen l'informe
D'acord amb l'informe, avalat per la Universitat Pompeu Fabra de Catalunya i el professor Oriol Amat -que acaba d'acabar el seu mandat de quatre anys com a conseller de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)-, les sis constructores del selectiu presenten uns terminis de pagament que almenys tripliquen els 60 dies que fixa de límit la llei.

Les xifres disten dels terminis mitjans en els quals aquestes companyies triguen a cobrar dels seus clients, "molt més reduïts, posant de manifest una vegada més que la cadena de cobrament es trenca sense fluir els diners fins a l'última baula, això és, els subcontractistes, en la seva majoria autònoms i pimes", denuncia el president de la PMcM. Els terminis mitjans de cobrament se situen en Ferrovial a 34 dies; en Acciona, 68; Sacyr, 125; FCC, 65; ACS, 87; i OHL, 68.

Segons l'informe de la PMcM, els terminis mitjans de pagament d'aquestes grans companyies van empitjorar de 2013 a 2014, a pesar que van millorar els seus períodes de cobrament. Per a Cañete, "és inconcebible que amb aquest modus operandi aquestes grans companyies mantinguin el seu segell de Responsabilitat Social Corporativa (RSC)".

"De l'anàlisi de l'encreuament de les dades de pagament amb els de cobrament s'obté el període mitjà de finançament comercial net de les constructores del selectiu, que evidencia la tràgica realitat: les pimes financen als seus clients enfront de les grans companyies que es financen a costa dels seus proveïdors", assegura Cañete. Així, en tots els casos la dada de període mitjà de finançament comercial net és negatiu: ACS (-8,3%), Ferrovial (-3,3%), Acciona (-5,9%), OHL (-2,4%), FCC (-0,4%), i Sacyr (-0,4%).