• Empresa
  • Ferve, d’un taller a El Vendrell a fabricar carregadors de bateria per mig món

Ferve, d’un taller a El Vendrell a fabricar carregadors de bateria per mig món

Ferve es va fer conegut per matricular el primer cotxe elèctric a Espanya als anys 60

Ferve va fabricar el primer cotxe elèctric solar de l'Estat | Cedida
Ferve va fabricar el primer cotxe elèctric solar de l'Estat | Cedida
16 de Setembre de 2024
Act. 16 de Setembre de 2024

Era el 1924 quan Benvingut Ferret va aconseguir la representació del fabricant de pneumàtics Michelin i va obrir un taller de reparació de vehicles a El Vendrell. Aquest és l’origen de Ferve, que el 1980 es va fer mundialment conegut per inventar un dels primers automòbils solars.

Cent anys després, aquesta empresa familiar està especialitzada en la fabricació de carregadors de bateries i altres eines complementàries i ven des d’Alemanya fins a Illes Fèroe, passant per Noruega, Sud-amèrica, Algèria o Qatar.

D’un taller a fabricar bateries

Benvingut Ferret es va especialitzar des de bon començament en la reparació de la part elèctrica dels vehicles, sota el nom de Tallers Elèctrics Ferret. Ja als anys 40, s’endinsa en la comercialització de bateries elèctriques de construcció pròpia i neix Ferve com a marca.

Ferret: “El meu avi treballava al taller amb el meu besavi i va decidir engegar un negoci pel seu compte”

“El meu avi treballava  al taller amb el meu besavi i va decidir engegar un negoci pel seu compte de fabricació de bateries”, explica Joan Marc Ferret, actual community manager de Ferve i quarta generació, que detalla que el seu avi “va aprendre d’electromecànica en el taller”. Així, el 1956 neix Ferve com a empresa i com a fabricant de carregadors de bateries, mentre que el Taller Ferret s’ha mantingut pel seu compte.

“Va veure que no hi havia competència per carregadors de bateries i va decidir per fabricar-ne. Érem gairebé els únics a Espanya”, destaca Ferret, que considera que el fet de ser pioners els ha reconegut i posicionat en el mercat.

Del Vendrell al món

Amb els anys, Ferve va ampliant el seu catàleg i cada vegada fabrica més materials relacionats amb el manteniment i cura de les bateries. Tot just a principis dels anys 60, comença la seva expansió internacional. Els responsables de l’empresa emprenen viatges internacionals i a fires als cinc continents. I aconsegueixen fer-se un nom i un lloc arreu del món.

Fins a dia d’avui, que exporten el 60% dels seus productes a desenes de països. Grècia, França, Alemanya, Noruega, Sud-amèrica, Egipte, Jordània, Marroc o Qatar. Ferret descobreix una de les claus del seu èxit: “Ens diferenciava la qualitat. Tots els productes es probaven, eren molt fiables. Va ser un tret molt diferencial. Avui encara tenim la característica de tenir molta durabilitat”.

A més, han elaborat moltes patents de productes complementaris amb les bateries que els han posicionat com a referents, però sempre amb el carregador de bateria com a gran símbol. Els seus clients finals acostumen a ser distribuïdors i grans grups.

Una empresa del Vendrell a les notícies de la Xina

Hi ha dues dates que han marcat la història de Ferve. El 1967 van inventar el Fervelectric, un prototipus de cotxe elèctric a partir d'una carrosseria basada en un antic Rambler de 1902. El 1969 es va convertir en el primer cotxe elèctric fet a Espanya en matricular-se i tenir permís per circular. Però es va quedar en això i el motiu és sorprenent i el franquisme hi va tenir a veure: “Com que Seat era l’únic fabricant a Espanya, ho va denunciar. Es va trobar la Guàrdia Civil i li van retirar el prototip de cotxe. L’aventura va acabar”.

Anys més tard, el 1980, va instal·lar plaques solars a la coberta del cotxe i es va convertir en el primer cotxe elèctric solar fabricat a l’Estat. Aquests fets van obrir telediaris fins i tot a la Xina: “Va ser una publicitat molt bona i ens va obrir la porta a ser coneguts a tot el món”.

Dues proves de la capacitat d’innovació i inventiva que sempre ha marcat la història de Ferve, referents absoluts de l’elèctrica dels cotxes de motor. El següent repte és fer el salt als cotxes elèctrics, que seixanta anys després del seu invent, van omplint els carrers.